Gast
Drodzy Państwo,
w imieniu mojego dobrego znajomego, który działa w branży od 50 lat i tworzy znakomite zdjęcia czarno-białe, pilnie poszukuję szuflady na filtry (lub zestawu do jej montażu) do powiększalnika Teufel (model Teufel VG 6x6) w związku z potencjalną koniecznością przejścia na papier o zmiennym kontraście. Będę wdzięczny za każdą pomocną informację (źródło zakupu, ewentualną kompatybilność lub wskazówki dotyczące rozwiązania majsterkarskiego).
Rozwiązanie z filtrami pod obiektywem jest mi znane, ale rozważam je jedynie jako rozwiązanie awaryjne.
Z góry dziękuję.
Thomas Wollstein
Gast
Thomas,
Nie mogę zaproponować Ci gotowego „rozwiązania majsterkowego”, ale cokolwiek wspólnie skonstruujecie, powinno spełniać trzy warunki:
1) Filtr musi być umieszczony między źródłem światła a górną soczewką kondensora (przypadek 1) lub między soczewkami kondensora (przypadek 2).
2) W przypadku pierwszym musi być co najmniej tak duży jak kondensor (w przypadku drugim znajduje się w „płaszczyźnie przysłony” kondensora i może być nieco mniejszy).
3) Wasza wkładka powinna dać się zamknąć w sposób nieprzepuszczający światła.
Właściwie nie ma w tym żadnej magii... :rolleyes:
Powodzenia!
Mirko
www.fotoimpex.de
Gast
... ach, jeszcze jedna drobnostka: jeśli filtry znajdą się zbyt blisko źródła światła, mogą się spalić lub stopić, jeśli nie zamontujecie na nich szkła chroniącego przed wysoką temperaturą....