Gast
Vlastním vývojku na ploché filmy značky Doran. Bohužel se mi zatím nepodařilo dosáhnout v této vývojce bezchybných výsledků. Ať už šlo o nerovnoměrný průběh vyvolávání, nebo o filmy, které se k sobě lepily, vždy to bylo zdrojem frustrace.
Mohl by mi někdo poradit s co nejjednodušším návodem?
S pozdravem Matthias
Gast
Matthiasi,
použil jsi pomůcku na vkládání?
K slepení filmů může vlastně dojít jen tehdy, když jsou dva filmy zasunuty v jedné drážce nebo alespoň z poloviny v nesprávné drážce.
Co se týče pohybu, nejlepších výsledků jsme dosáhli posuvným pohybem ve tvaru osmičky.
To znamená, že nádržku pohybuješ před sebou po stole vždy ve tvaru osmičky. Tím se čerstvá vývojka dostane i do rohů a drážek.
Je jasné, že musí být dostatečně naplněná. Jakou vývojku používáš? R09 je velmi dobrá.
Pomáhá také pohyb vpřed.
S pozdravem,
Mirko.
www.fotoimpex.de
Gast
Použil jsem pomocný zásobník. Kazetu jsem posouval sem a tam tak, jak jsem pochopil návod k použití. Výsledek: nerovnoměrné vyvolání. Poté jsem se pokusil ji naklonit co nejvíce, výsledkem bylo nerovnoměrné vyvolání a slepené filmy.
Otázka k bodu 8. Předpokládám, že s nádobkou popisuji pohyb ve tvaru osmičky, přičemž nádobka nemění směr (princip paternosteru). Je to správně?
Mnohokrát děkuji
S pozdravem Matthias
Gast
Ano, tu osmičku bys měl „projet“ tak, jako by byla nakreslená před tebou na stole.
Pořád nechápu, jak se ty filmy mohly slepit.
K tomu by musely vyskočit z vodítek.
Použil jsi ten kovový držák k upevnění filmů?
Použil jsi vyrovnávací vývojku?
Xtol nebo jiné moderní vývojky vytvářejí snáze turbulence než R09 nebo jiné klasické vývojky pro ploché filmy.
Jak přesně ta „nerovnoměrnost“ vypadala?
S pozdravem,
Mirko