Gast
Posiadam kadzię do wywoływania filmów płaskich marki Doran. Niestety, jak dotąd nie udało mi się uzyskać w niej zadowalających rezultatów. Nierównomierny przebieg wywoływania lub sklejające się ze sobą filmy były źródłem frustracji.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, udostępniając instrukcję, która będzie jak najbardziej niezawodna?
Pozdrawiam, Matthias
Gast
Matthias,
Czy korzystałeś z pomocy do ładowania?
Sklejanie się filmów może się właściwie zdarzyć tylko wtedy, gdy dwa filmy znajdują się w jednej szczelinie lub przynajmniej częściowo w niewłaściwej szczelinie.
Jeśli chodzi o ruch, najlepsze wyniki osiągnęliśmy, przesuwając pojemnik po stole ruchem w kształcie cyfry 8.
Oznacza to, że przesuwasz zbiornik przed sobą po stole, rysując cyfrę 8. Dzięki temu świeży wywoływacz dociera również do narożników i szyn.
Oczywiste jest, że zbiornik musi być odpowiednio napełniony. Jakiego wywoływacza używasz? R09 jest bardzo dobry.
Pomocne jest również przesuwanie do przodu.
Pozdrawiam,
Mirko.
www.fotoimpex.de
Gast
Skorzystałem z urządzenia do wywoływania. Przesuwałem puszkę tam i z powrotem zgodnie z tym, jak zrozumiałem instrukcję obsługi. Wynik: nierównomierne wywołanie. Następnie próbowałem ją przechylić tak bardzo, jak to możliwe – efektem było nierównomierne wywołanie i sklejone klisze.
Pytanie dotyczące punktu 8. Zakładam, że wykonuję puszką ruch w kształcie ósemki, a puszka nie zmienia przy tym kierunku (zasada paternostra). Czy to prawda?
Bardzo dziękuję
Pozdrawiam, Matthias
Gast
Tak, tę ósemkę należy „przejechać” tak, jakby była narysowana przed tobą na stole.
Nadal nie rozumiem, jak taśmy mogły się skleić.
Aby tak się stało, musiałyby wyskoczyć z prowadnic.
Użyłeś metalowego uchwytu do zamocowania filmów?
Czy użyłeś wywoływacza wyrównawczego?
Xtol lub inne nowoczesne wywoływacze łatwiej tworzą chmury turbulencji niż R09 lub inne klasyczne wywoływacze do filmów płaskich.
Jak dokładnie wyglądała ta „nierówność”?
Pozdrawiam,
Mirko