Maximilian5930
Dobrý den,
mám starý, ale velmi kvalitní softwarový zvětšovací přístroj a rád bych nyní začal používat papíry s kontrastní změnou.
Zvětšovací přístroj nemá zásuvku na filtry. Existují sice multigradové filtry se speciálním držákem pod objektivem.
Nedokážu si však představit, že by to fungovalo bez ztráty optické kvality.
Kdo mi na to může odborně a objektivně odpovědět?
Maximilian
Gast
Pokud používáte multigradové filtry Ilford s rámečkem 00-5 v krocích po 0,5, dosáhnete dobré kvality bez dalších ztrát. Opatrnost je však na místě, protože škrábanec na filtru kvalitu sníží.
Z dlouhodobého hlediska je samozřejmě lepší, jednodušší a uživatelsky přívětivější řešení s hlavou VC, ale vše má samozřejmě svou cenu.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
Robert Vonk
Roman
Ahoj!
Můj Opemus 6 má zásuvku na filtry, ale když občas chci u „náročných“ negativů použít „ruční splitgrade“ (tedy postupné částečné osvícení stupni 0 a 5), držím filtry před objektivem (protože se Opemus při výměně filtrů v zásuvce lehce chvěje). Moje filtry Ilford jsou už trochu starší a nejsou v nejlepším stavu, přesto jsem nikdy nezaznamenal žádné negativní účinky. Filtry se totiž nenacházejí v rovině ostrosti, takže chyby by neměly být příliš patrné. Přesto by samozřejmě měly být filtry udržovány v čistotě a bez škrábanců...
Gast
Sice jsem to ještě nikdy nezkoušel, ale domnívám se, že pokud držíte filtry v ruce, měli byste je držet rovně a bez chvění. Důvod: v dráze paprsků působí jako rovinná paralelní deska a paprsky tak nepatrně odklánějí. A toto odklonění by mělo být u obou expozic stejné, tj. nemělo by být u filtru M nakloněno např. doprava a u filtru Y doleva. Jinak by obě expozice již neseděly přesně na sebe.
S pozdravem
cb