Maximilian5930
Dobrý den,
mám ještě starý, ale velmi dobrý softwarový zvětšovací přístroj a rád bych nyní začal používat papíry s kontrastní změnou.
Zvětšovací přístroj nemá zásuvku na filtry. Existují sice multigrade filtry se speciálním držákem pod objektivem.
Nedokážu si však představit, že by to fungovalo bez ztráty optické kvality.
Kdo mi na to může odborně a objektivně odpovědět?
Maximilian
Gast
Maximiliane,
je pravda, že u filtrů Ilford, které se připevňují pod objektiv, může nakonec docházet k mírné ztrátě brilance a ostrosti, ale to je třeba posuzovat v širším kontextu.
Pokud nemáš vysoce výkonný objektiv, tento rozdíl ani nepoznáš.
U mnoha starších modelů lze mimochodem otevřít horní kryt lampy (...abys vyměnil žárovku...) a pak bys teoreticky mohl filtry jednoduše položit nahoru na kondenzor.
To je pak jak kvalitativně lepší, tak i levnější (filtry 9x9 cm stojí cca 9 eur, sada Ilford 45).
S pozdravem
Mirko
mcbastian
Ahoj!
Mám fotoaparát Meopta Opemus II.
Koupil jsem si plastové filtry od FOTOIMPEXU, asi za 8.
Gast
Sebastiane,
raději si zkus udělat test bez negativu s clonou f/11, abys zjistil, zda tvé filtry nezasahují příliš hluboko do roviny ostrosti. V takovém případě by se totiž na snímcích mohly objevit otisky prstů, škrábance a podobné nečistoty, které se na filtrech nahromadily.
Filtry by vlastně měly být umístěny nad kondenzorovými čočkami – tedy mezi lampou a horní čočkou kondenzoru.
U Beseleru jsou dokonce optimálně umístěny mezi kondenzorovými čočkami.
S pozdravem
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
a vlastně by měly být při tom všem ještě pod tepelnou izolací. Jinak se filtry ležící nahoře na kondenzátoru spálí :-)
S pozdravem,
Franz
Mimochodem: Ten Anaret-S z minula je lepší než ten, co jsem rozbil!
MirkoBoeddecker
Ahoj Franti,
Tepelná ochrana: to je určitě ideální řešení, ale při 75 wattech se dá provádět expozice i několik minut, aniž by se něco stalo.
Máme tu ještě rozptylové sklíčka a tepelné ochranné filtry, ale pak už je to pořádná kutilská práce.
AnaretS: Jasně, že ty nové jsou lepší než ty staré. Už jen kvůli lepší kvalitě povrchové úpravy. Meopta samozřejmě už neinvestuje do řady zvětšovacích přístrojů, ale dalekohledy a puškohledy se zřejmě prodávají docela dobře. Z technického pokroku v této oblasti pak těží i zvětšovací objektivy...
Pozdravy
Mirko