Gast
Ahoj,
s vyvoláváním filmů zatím nemám žádné zkušenosti. Půjčil jsem si ale pár knih a konečně si chci sám vyvolat černobílé filmy z mého Holga 120. Myslím si, že se mi nevyplatí pořizovat si příliš drahé vybavení (jsem začátečník a nemám moc filmů).
Proto mám pár jednoduchých otázek:
Jaké vybavení do temné komory mi můžete doporučit a s jakými náklady musím počítat?
Existuje nějaká kniha o vyvolávání černobílých filmů, kterou byste mi doporučili?
Díky předem :(
Gast
Ahoj Tobiasi,
vše, co opravdu potřebuješ, je nádoba za něco přes 15 € a chemikálie.
Samozřejmě nevím, jestli chceš i používat zvětšovací přístroj, v tom případě se náklady samozřejmě zvýší.
Na našem webu jsme zveřejnili pár informací o vyvolávání filmů:
http://www.fotoimpex.de/Technik/Tip_Filmen...entwickeln.html
V zásadě je to všechno velmi jednoduché. I zvětšování.
Pokud jsi z Berlína, můžeš u nás absolvovat kurzy pro začátečníky.
Více informací najdeš na: www.mietlabor.de.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj!
Nevím, jestli je to zrovna „vhodné“ odkazovat tady na fórum konkurence – ale prostě to udělám (a na fóru konkurence zase vždycky odkazuju na FOTOIMPEX, když jde o papír s nejlepším poměrem cena/výkon ;-)) – ale „tady vám pomůžou“:
www.phototec.de : spousta trpělivých uživatelů, kteří rádi odpovídají i na začátečnické otázky znovu a znovu (a znovu a znovu a ...);
www.sw-magazin.de : několik dobrých návodů pro začátečníky;
Jinak mohu velmi doporučit plechovky A&P zde u FOTOIMPEXu, stejně tak zvětšovací přístroje Meopta; ClassicArts Polywarmton je každopádně super papír, a pokud se vám podaří odradit 120 ClassicFilm od toho, aby se vždycky svinul jako karnevalové girlandy...
Roman
PS: Co se týče knih: Ruce pryč od všeho, na čem je napsáno G. Spitzing. Dobré knihy (ale ne všechny v němčině) najdete od autorů Tima Rudmana, Larryho Bartletta a Tonyho Worobieca – podívejte se na www.lindemanns.de!
MirkoBoeddecker
Romane,
neměj obavy! U nás se příspěvky nemažou jen proto, že v nich figuruje jméno konkurence :-)
Možná se k něčemu vyjádříme, pokud se domníváme, že něco není úplně v pořádku, ale pokud je příspěvek opodstatněný a přispívá k věci, je vítán.
Smazány budou pouze urážlivé nebo neopodstatněné nadávky či výroky.
I když jsou urážlivé nebo neopodstatněné vůči konkurenci.
V tomto smyslu děkuji všem, kteří zde přispívají a diskutují!
Mirko Bödecker
Fotoimpex-Berlin
Gast
A jaký zvětšovací přístroj byste mi doporučili? Kromě svých snímků formátu 6x6 budu asi občas zvětšovat i snímky formátu 35 mm, možná dokonce až do formátu 40x50, ale asi jen černobílé...
Jak jsem už řekl, neměl by být příliš drahý :(
Gast
Malý dodatek – jak jsem již zmínil, jsem naprostý začátečník – přečetl jsem si teď pár věcí o vývoji softwarových efektů a viděl jsem příklady, které dosahovaly určitých efektů (např. velmi teplé hnědé tóny atd.). Lze těchto efektů dosáhnout pouze pomocí hardwarových efektů, nebo i pomocí softwarových?
Gast
Podívej se na
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_f...schritte_02.htm
. Najdeš tam dobrý úvod pro začátečníky.
Hnědavé černobílé fotografie jsou mimochodem tónované černobílé fotografie. Potřebuješ pouze černobílý zvětšovací přístroj. Ale samozřejmě můžeš černobílé zvětšeniny pořizovat i pomocí zvětšovacího přístroje s barevnou směšovací hlavou.
S pozdravem
Volker
Gast
Kurz vypadá zatím dobře. Mockrát děkuji!
Gast
Co si vlastně myslíte o mikroskopu Meopta Opemus Standard 2?
Myslím, že se dá sehnat za docela dobrou cenu. Měl bych pár otázek (omluvte ten stručný styl...):
Paralelogramové vedení?
Maximální zvětšení na základové desce?
Je možná projekce na podlahu?
Kondenzorové osvětlení nebo difúzní?
Je k dispozici směšovací hlava barev?
Děkuji, toto fórum je opravdu praktické :(
Gast
Paralelogramové vedení: co tím myslíš?
Maximální zvětšení na základové desce: cca 30×40
Možnost projekce na podlahu: jasně
Kondenzorové nebo difúzní osvětlení: kondenzorové
K dispozici je směšovací hlava barev: ne, Opemus 2 je na to příliš starý
S pozdravem
Mirko
Gast
Děkuji za rychlou odpověď. Četl jsem, že existují projektory s paralelním vedením a takové s pevnou optickou osou. Jelikož nemá směšovací hlavu barev, předpokládám, že se obejde i bez paralelního vedení.
Ještě jednou děkuji.
Gast
Ahoj Tobiasi,
zvětšovací přístroje s paralelogramovým vedením zřejmě existují. Žádný konkrétní model mi však není znám a pravděpodobně ani žádný od firmy Meopta. Taková zařízení by se ale dala najít asi jen ve vyšší cenové kategorii.
Na adrese
http://www.meopta.cz/history/ si můžeš prohlédnout mimo jiné další zvětšovací přístroje značky Meopta.
Pokud vím, barevné filtry pro přístroje Opemus jsou k dispozici až od modelu Opemus 5.
S pozdravem
Volker S.
Roman
Ahoj!
Mezi zvětšovací přístroje s paralelogramovým vedením patří například (vlastně poměrně drahé) přístroje značky Kienzle, Leica Focomat a (v bazaru levné) přístroje Kienzle a Agfa Varioscope – paralelogramové vedení je často spojeno s automatickým zaostřováním!
Roman