Gast
Witam,
Nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w wywoływaniu filmów. Wypożyczyłem jednak kilka książek i zamierzam w końcu samodzielnie wywołać filmy czarno-białe z mojego aparatu Holga 120. Uważam, że nie opłaca mi się inwestować w szczególnie drogi sprzęt (jestem początkującym, nie mam zbyt wielu filmów).
Dlatego mam kilka – prostych – pytań:
Jakie wyposażenie do wywoływania możecie mi polecić i z jakimi kosztami muszę się liczyć?
Czy jest jakaś szczególnie godna polecenia książka o wywoływaniu czarno-białych filmów?
Z góry dziękuję :(
Gast
Cześć Tobias,
wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, to pojemnik za nieco ponad 15 € i chemikalia.
Oczywiście nie wiem, czy chcesz też powiększać zdjęcia – w takim przypadku trzeba doliczyć jeszcze trochę kosztów.
Na naszej stronie internetowej zamieściliśmy trochę informacji na temat wywoływania filmów:
http://www.fotoimpex.de/Technik/Tip_Filmen...entwickeln.html
Zasadniczo wszystko jest bardzo proste. Również powiększanie.
Jeśli jesteś z Berlina, możesz również zapisać się na nasze kursy dla początkujących.
Więcej informacji znajdziesz pod adresem: www.mietlabor.de.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Witam!
Nie wiem, czy to zgodne z „dobrymi obyczajami”, żeby tutaj na forum odsyłać do strony konkurencji – ale po prostu to robię (a na forum konkurencji też zawsze odsyłam do FOTOIMPEX, gdy chodzi o papier o najlepszym stosunku ceny do jakości ;-)) – ale „tutaj znajdziesz pomoc”:
www.phototec.de : wielu cierpliwych użytkowników, którzy chętnie odpowiadają na pytania początkujących (raz za razem i za razem i ...);
www.sw-magazin.de : kilka dobrych poradników dla początkujących;
Poza tym bardzo polecam puszki A&P tutaj w FOTOIMPEX, podobnie jak powiększalniki Meopta; papier ClassicArts Polywarmton to i tak super papier, a jeśli uda wam się jeszcze przekonać film ClassicFilm 120, żeby nie zwijał się jak karnawałowe girlandy...
Roman
PS: Jeśli chodzi o książki: trzymajcie się z daleka od wszystkiego, co ma na okładce nazwisko G. Spitzing. Dobre książki (ale nie wszystkie w języku niemieckim) piszą autorzy Tim Rudman, Larry Bartlett i Tony Worobiec – zajrzyjcie na stronę www.lindemanns.de!
MirkoBoeddecker
Roman,
nie martw się! U nas nie usuwamy postów tylko dlatego, że pojawia się w nich nazwa konkurenta :-)
Być może skomentujemy coś, jeśli uznamy, że coś nie do końca jest w porządku, ale dopóki post jest uzasadniony i służy sprawie, jest mile widziany.
Usuwamy jedynie obraźliwe lub nieuzasadnione wyzwiska lub wypowiedzi.
Nawet jeśli są one obraźliwe lub nieuzasadnione wobec konkurencji.
W tym duchu dziękujemy wszystkim, którzy tutaj publikują i dyskutują!
Mirko Bödecker
Fotoimpex-Berlin
Gast
A jaki powiększalnik moglibyście mi polecić? Oprócz zdjęć w formacie 6x6 będę pewnie od czasu do czasu powiększać też zdjęcia w formacie 35 mm, może nawet do rozmiaru 40x50, ale myślę, że tylko czarno-białe...
Jak już wspomniałem, nie powinien być zbyt drogi :(
Gast
Mały dodatek – jak już wspomniałem, jestem kompletnym nowicjuszem – przeczytałem już trochę o obróbce zdjęć w programach i widziałem przykłady, w których uzyskano określone efekty (np. bardzo ciepłe odcienie brązu itp.). Czy można je osiągnąć tylko przy użyciu urządzeń Color-V, czy też przy pomocy urządzeń SW-V?
Gast
Zajrzyj na stronę
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_f...schritte_02.htm
. Znajdziesz tam dobre wprowadzenie dla początkujących.
Nawiasem mówiąc, brązowawe zdjęcia czarno-białe to zdjęcia tonowane. Potrzebujesz tylko powiększalnika do czarno-białych zdjęć. Ale oczywiście możesz również wykonywać powiększenia czarno-białe za pomocą powiększalnika z głowicą do mieszania kolorów.
Pozdrawiam
Volker
Gast
Kurs wygląda obiecująco. Bardzo dziękuję!
Gast
Co właściwie sądzicie o modelu Meopta Opemus Standard 2?
Wydaje mi się, że można go kupić w całkiem przystępnej cenie. Mam kilka pytań (przepraszam za ten styl w formie pytań...):
Prowadnica równoległoboczna?
Maksymalne powiększenie na płycie podstawowej?
Możliwość projekcji na podłoże?
Oświetlenie kondensacyjne czy rozproszone?
Czy jest głowica mieszająca kolory?
Dziękuję, to forum jest naprawdę przydatne :(
Gast
Prowadnica równoległoboczna: o co ci chodzi?
Maksymalne powiększenie na płycie podstawowej: ok. 30x40
Możliwość projekcji na podłogę: jasne
Oświetlenie kondensacyjne czy rozproszone: kondensacyjne
Czy jest głowica mieszająca kolory: nie, Opemus 2 jest na to za stary
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Dziękuję za szybką odpowiedź. Czytałem, że istnieją projektory z prowadnicą równoległą oraz takie z sztywną osią optyczną. Ponieważ ten model nie posiada głowicy mieszającej kolory, przypuszczam, że radzi sobie bez prowadnicy równoległej.
Jeszcze raz dziękuję.
Gast
Cześć Tobias,
Istnieją wprawdzie powiększalniki z prowadnicą równoległoboczną. Nie znam jednak żadnych konkretnych modeli, a już na pewno nie od firmy Meopta. Urządzenia tego typu można jednak znaleźć prawdopodobnie tylko w dość wysokich przedziałach cenowych.
Na stronie
http://www.meopta.cz/history/ możesz obejrzeć między innymi inne powiększalniki Meopta.
O ile mi wiadomo, zestawy do mieszania kolorów dla urządzeń Opemus są dostępne dopiero od modelu Opemus 5.
Pozdrawiam
Volker S.
Roman
Witam!
Do powiększalników z prowadnicą równoległoboczną należą np. (rzeczywiście dość drogie) urządzenia firmy Kienzle, aparaty Leica Focomat oraz (na rynku wtórnym niedrogie) modele Kienzle i Agfa Varioscope – często prowadnica równoległoboczna jest połączona z automatycznym ustawianiem ostrości!
Roman