Mark
Ahoj,
nedávno jsem si pořídil Meopta Opemus 6a s barevnou směšovací hlavou Color 3,
který prý dokáže zvětšovat až na formát 6x6. Ale kdepak!!
Negativní podstavec je mnohem příliš malý. Slyšel jsem, že tady
máte tipy, jak podstavec pořádně zvětšit, abych mohl zvětšovat i formát 6x6
s černým okrajem...
S pozdravem
Mark
Gast
Marku,
tomu nerozumím.
Každý stativ Opemus – ať už plastový nebo kovový – dokáže zvětšit až na formát 6x6, pokud vyměníš vložky pro formát KB za vložky pro formát 6x6 nebo za sklo.
Pokud to nejde, nejspíš se nejedná o Opemus, ale o Axomat.
Vložky najdeš v našem katalogu v části Meopta.
S pozdravem
Mirko
www.fotoimpex.de
Mark
Ahoj Mirko,
určitě mám Opemus :)
A ty vložky formátu 6x6 (v originálním balení od Meopty) mají rozměry přibližně 5,4x5,4 cm, takže nejsou vhodné pro formát 6x6 ani 6x4,5 :(
S pozdravem
Mark
Gast
Aha, teď už to chápu.
Ne, to bohužel nejde. Černý okraj u vložek bez skla bohužel není možný.
Negativ by po stranách neustále vyklouzával a navíc by nebyl dostatečně rovný.
Ani skleněné vložky ti nepomohou, protože otvor není dost velký a kvůli mezilehlým maskám se prakticky nedá vybrousit.
Řešení: Kup si novou plastovou podložku pro formát 6 a vyfrézuj ji. Skla mají rozměry 7,5 x 7,5 cm a plast se snadno opracovává.
Možná ale budeš muset rohy vždy trochu dodatečně osvětlit, abys je dostal opravdu černé (v závislosti na objektivu a osvětlení kondenzoru).
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Marku!
Mimochodem, nejen u Meopty jsou masky „příliš malé“ – totéž jsem zažil u značky Durst; rozměr 55 mm × 55 mm pro výřez se zdá být „průmyslovým standardem“ (údajně na to existuje norma DIN).
Gast
Ahoj, tenhle problém jsem měl taky u svého Omega D5Xl. Nebylo to sice tak závažné jako u Opemusu, ale dalo se to snadno vyřešit. Podložky na negativy jsou podobné jako u Besleleru, takže je lze zbrousit pomocí kvalitního pilníku. Trvalo mi to sice půl dne, ale výsledek je prvotřídní – plný formát bez skleněné podložky! Také jsem pěkně zkosil hrany, aby nedocházelo k vinětaci. Negativy by ale měly být pěkně ploché, jinak může být vkládání nepříjemné. Kovové podložky u Opemusu tedy můžeš také zbrousit, ale pravděpodobně to bude trvat ještě déle.
Hodně štěstí
Micha
uworischki
U firmy Kaiser - Bühnen je to stejné – 55 mm u skleněných podložek... tam pomohla jen pilka na nehty. Protože ale nerad retušuji, přešel jsem na podložky bez skla a černý okraj vynechávám.
uwe
cfb_de
Ahoj Marku,
v zásadě u žádného zvětšovacího přístroje formátu „6x6“ není výřez pro negativ o rozměrech 60 mm x 60 mm. To by také nedávalo moc smysl, protože jednak by z něj film vypadl a jednak negativ ve skutečnosti není 6x6. Většinou má rozměry 56 mm x 56 mm, někdy ještě s typickou „Hassi-Macke“. Nebo je ještě menší. Můj Kiev-60 má rozměry 56x56, můj Yashica 55x55.
Abych se vrátil k tvému problému: Řešení je jednoduché: Nahoře vlož sklíčko AN a dole vypiluj masku na 57,5 mm x 57,5 mm. To stačí na černý okraj a zároveň akorát tak na to, aby film nevypadl. Navíc je film díky alespoň jedné skleněné desce o něco rovnější.
S pozdravem,
Franz