Mark
Cześć,
Niedawno kupiłem Meoptę Opemus 6a z głowicą mieszającą kolory Color 3,
która podobno potrafi powiększać do formatu 6x6. Nic z tego!!
Podstawka na negatyw jest zdecydowanie za mała. Słyszałem, że macie tutaj
porady, jak mogę odpowiednio powiększyć podstawkę, aby móc powiększać również format 6x6
z czarnym obramowaniem...
Pozdrawiam
Mark
Gast
Mark,
Nie rozumiem tego.
Każda podstawa Opemus – niezależnie od tego, czy jest wykonana z tworzywa sztucznego, czy z metalu – może powiększać do formatu 6x6, jeśli wymieni się wkładki KB na wkładki 6x6 lub szkło.
Jeśli to nie działa, to najprawdopodobniej nie jest to Opemus, tylko Axomat.
Wkładki znajdziesz w naszym katalogu w sekcji Meopta.
Pozdrawiam
Mirko
www.fotoimpex.de
Mark
Cześć Mirko,
Na pewno mam model Opemus :)
A te wkładki 6x6 (w oryginalnym opakowaniu Meopta) mają wymiary około 5,4x5,4 cm, więc nie nadają się do formatu 6x6, a tym bardziej do 6x4,5 :(
Pozdrawiam
Mark
Gast
Ach, teraz rozumiem.
Nie, niestety to nie jest możliwe. Czarna ramka w przypadku wkładek bezszklanych nie wchodzi w grę.
Negatyw ciągle wysuwałby się z boku, a do tego nie leżałby wystarczająco płasko.
Wkładki szklane też nie pomogą, bo otwór nie jest wystarczająco duży, a ze względu na maski pośrednie praktycznie nie da się go wyfrezować.
Rozwiązanie: kup nową plastikową podstawkę nr 6 i wyfrezuj ją. Szkła mają wymiary 7,5 x 7,5 cm, a plastik jest łatwy w obróbce.
Być może będziesz musiał jednak nieco doświetlić rogi, aby uzyskać naprawdę czarną barwę (w zależności od obiektywu i oświetlenia kondensora).
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć, Mark!
Nawiasem mówiąc, nie tylko w modelach Meopta maski są „za małe” – miałem podobną sytuację z modelem Durst; wymiary 55 mm x 55 mm dla otworu wydają się być „standardem branżowym” (podobno istnieje nawet norma DIN w tej sprawie).
Gast
Cześć, miałem ten sam problem z moim Omega D5Xl. Nie był co prawda aż tak poważny jak w przypadku Opemusa, ale dało się go łatwo rozwiązać. Półki na negatywy są podobne do tych w Beslelerze, więc można je po prostu spiłować za pomocą dobrej pilnicy. Zajęło mi to wprawdzie pół dnia, ale efekt jest świetny – pełny format bez szklanej półki! Zabrzusiłem też ładnie krawędzie, żeby uniknąć winietowania. Negatywy powinny być jednak ładnie płaskie, bo inaczej wkładanie ich może być irytujące. Metalowe podkładki w Opemusie też można spiłować, ale to pewnie zajmie jeszcze więcej czasu.
Powodzenia
Micha
uworischki
W przypadku firmy Kaiser - Bühnen jest tak samo – 55 mm w przypadku wkładek szklanych... Pomogła mi tylko pilnik do paznokci. Ponieważ jednak nie lubię retuszować, przerzuciłem się na wkładki bezszklane i rezygnuję z czarnej ramki.
uwe
cfb_de
Cześć Mark,
Zasadniczo w żadnym powiększalniku „6x6” stolik na negatyw nie ma wymiarów 60 mm x 60 mm. Nie miałoby to też większego sensu, bo z jednej strony film by wypadł, a z drugiej negatyw tak naprawdę nie ma wymiarów 6x6. Zazwyczaj są to wymiary 56 mm x 56 mm, czasem z typową „wadą Hasselblada”. Albo jeszcze mniejsze. Mój Kiev-60 ma wymiary 56x56, a mój Yashica 55x55.
Wracając do Twojego problemu: rozwiązanie jest proste: na górze wstawić szkiełko AN, a na dole spiłować maskę do wymiarów 57,5 mm x 57,5 mm. To wystarczy na czarną ramkę i jednocześnie sprawi, że film nie wypadnie. Poza tym dzięki przynajmniej jednej szklanej płytce film leży nieco bardziej płasko.
Pozdrawiam,
Franz