Rolf-Werner
Chciałbym znów zająć się kolorem. Wywoływałbym wtedy w bębnie.
€
W ofercie są zestawy ADOX i Tetenal. Czy oba nadają się do tego celu? W przypadku Tetenalu jest napisane, że jest przeznaczony do maszyny. Czy dlatego nazywa się Rapid? Czy ADOX jest równie dobry, a może nawet lepszy do wywoływania w bębnie?
€
Może ktoś zna oba z doświadczenia, więc dziękuję za wszelkie wskazówki!
€
Rolf
€
Rolf-Werner
Hm. Nikt nie wie, czy może wszyscy już macie świąteczny stres? :rolleyes:
?
Rolf
Wolf_XL
Zajrzyj...
?
http://www.ars-imago.ch/pdf/auto/ars-imago-000176.pdf
?
lub
?
https://www.macodirect.de/media/pdf/TCR15K_datenblatt_d.pdf?
– Mam nadzieję, że ten link nie spowoduje eksplozji serwera Mirko... ;-)
?
W instrukcji chemicznej ADOX wyraźnie napisano
: „Przetwarzanie powinno odbywać się w temperaturze 35 stopni Celsjusza. Czas wywoływania i utrwalania wynosi wtedy po 45 sekund.”
?
Chemia nie ma znaczenia, czy używasz bębna, czy maszyny – o ile temperatura jest w miarę utrzymywana.
Rolf-Werner
Drugi link nie działa. Ale już teraz dziękuję za pierwszy. To znaczy, że jeśli chcę wywoływać ręcznie w bębnie w temperaturze pokojowej, muszę znaleźć odpowiednie środki chemiczne firmy Tetenal. Zgadza się? A takich tutaj nie ma, bo oferowany zestaw jest przeznaczony do pracy w temperaturze 35 stopni.
?
Rolf
Wolf_XL
...z tego co wiem, nie ma już procesu RA-4, który dawałby zadowalające wyniki w temperaturze pokojowej. Podejrzewam, że z powodu braku popytu nie opłacało się już go stosować.
€
Link powinien już działać:
https://www.macodirect.de/media/pdf/TCR15K_datenblatt_d.pdf
Rolf-Werner
Ach, super, z tego wynika, że można liczyć nawet z temperaturą 30 stopni, to już jest całkiem realne.
€
Dzięki za link!
€
Rolf
Wolf_XL
...można przeprowadzić proces wysokotemperaturowy nawet bez regulacji temperatury. Dawniej – kiedy wszystko było lepsze – istniał proces barwienia firmy FTK Kleinschmitt, sprzedawany później również pod nazwami Dilucolor i Diluprint.
€
Postępowano w następujący sposób:
€
Roztwór chemiczny wlewano do bębna w temperaturze 38°C, a po jednej lub dwóch minutach (nie pamiętam już dokładnie) mierzono temperaturę. Na podstawie zmierzonej temperatury, korzystając z tabeli, ustalano pozostały czas wywoływania.
€
Zasadniczo jest to całkiem logiczne – z jednej strony, aby wywołanie przebiegło prawidłowo, iloczyn temperatury i czasu musi być zawsze taki sam, a z drugiej strony ochładzanie przebiega liniowo w zależności od temperatury pokojowej – czyli współczynnik wydłużenia jest wprost proporcjonalny do ochłodzenia na jednostkę czasu... Stała ochłodzenia dostarcza nam w zasadzie współczynnik wydłużenia...
jonny
€
To prawda, że nie ma już zestawu reklamowanego wyraźnie jako „do temperatury pokojowej”. Nie oznacza to jednak, że nie dałoby się tego zrobić. Na przykład chemikalia Kodak Ektacolor RA działają bez problemów w temperaturze 35, 30, 25 i nawet 20 stopni. Wada: większe opakowania od 5 litrów. Konieczne jest niewielkie dostosowanie filtrowania. Nie mogę wypowiedzieć się na temat innych zestawów chemicznych z powodu braku doświadczenia.
jonny
Gast
Wątek jest już trochę starszy. Mimo to skorzystam z niego ze względu na trafny tytuł.
Czy to możliwe, że różnorodność chemikaliów do RA4 właśnie się kurczy?
Według Maco zestaw Digibase RA4 nie jest już dostępny, a tutaj, w FOTOIMPEX, zestaw ADOX RA4 od dawna nie jest dostępny w sprzedaży.
Oba sklepy mają jeszcze w ofercie zestaw Tetenal.
Czy to tylko chwilowy problem, czy też UE po raz kolejny zakazała stosowania niektórych chemikaliów, przez co obecnie sprzedawane są „tylko” pozostałe zapasy?
Dlaczego w segmencie RA4 nie ma w ogóle roztworów proszkowych, które miałyby dłuższy okres przydatności?
MirkoBoeddecker
Po stronie dostawców (surowców) obserwujemy dalszą konsolidację. UE nie ma z tym nic wspólnego. Co prawda mamy do czynienia z ożywieniem na rynku, ale ceny wszystkich produktów analogowych są nadal tak niskie, że każdy rozsądnie kalkulujący przedsiębiorca kręci głową i odwraca się. Idealiści tacy jak my i tak to robimy i zarabiamy gdzie indziej albo wcale, ale jeśli chodzi o większych producentów w branży chemicznej, to często są to firmy, które potrafią robić też coś innego. Wtedy albo się uda, albo nie. Jeśli produkt nie przynosi pewnego minimalnego zysku, który pozwoliłby pokryć koszty, to po prostu przestaje się go produkować.
Moglibyśmy produkować sami, ale to się nie opłaca. Dlatego to, co obecnie oferuje Tetenal, jest całkiem dobre. Jeśli to kiedyś zniknie, my będziemy na miejscu.
Gast
No cóż, w takim razie skorzystam z Tetenalu. Szkoda tylko, że połowę tego będę musiał wyrzucić.
Czy część tych chemikaliów można zamrozić?
Sandro
Nie potrafię ci tego teraz powiedzieć, ale sam też kiedyś myślałem o zamrożeniu konta.
Magirus
To nie powinno się robić, bo to psuje skład chemiczny – sprawdź to w Google.
(Coś o tym czytałem, ale to nie jest ostateczna prawda...)
Próbowałeś już Tetenalu jako wywoływacza jednorazowego użytku?
Oryginalny zestaw chemiczny pozostaje nienaruszony i ma dłuższy okres przydatności.
Pozdrawiam, Bernd
Wolfgg
Udało mi się już zamrozić wywoływacze E6 i C41 jako rozwiązanie robocze w temperaturze -18°C; zachowują trwałość przez co najmniej 12 miesięcy. RA4 nie różni się zbytnio, więc są duże szanse, że to również zadziała. Nie wahajcie się więc i przetestujcie to (ale nie używajcie szklanych butelek).
€
Pozdrawiam, Wolfgang
Gast
To nie powinno się udać, bo składniki chemiczne się zepsują, musisz to sprawdzić w Google.
(Coś o tym czytałem, ale to nie jest ostateczna prawda...)
?
Skoro i tak nie zużyję całego zestawu, po prostu przeprowadzę test mrozowy na częściowej ilości. Potem mogę tu opisać, jaki był wynik.
?
?
Testowałeś już Tetenal jako wywoływacz jednorazowy?
Oryginalne chemikalia pozostają czyste i mają dłuższą trwałość.
?
I tak przygotowuję tylko częściową porcję, bo do bębna nie potrzebuję od razu litra.
HenningH
W magazynie „Hobbylabor” ukazał się kiedyś test dotyczący zamrażania zestawów chemicznych, a zestaw do malowania był jedynym, który nie uległ uszkodzeniu podczas zamrażania.
Rolf-Werner
Mnie też to interesuje – dlaczego zamrażać roztwór, a nie oryginalne środki chemiczne? Przecież to znacznie mniejsza objętość. Nasza zamrażarka i tak jest już po brzegi :)
€
Nie, poważnie, jeśli wiem, że do przygotowania 500 ml roztworu potrzebuję zawsze oryginalnych środków chemicznych, to mogę przecież zamrozić odpowiednie porcje. Chyba że istnieją jakieś techniczne przeszkody...
€
Pozdrawiam
Rolf
Ewald
Drugi link nie działa. Ale już teraz dziękuję za pierwszy. Oznacza to więc dla mnie, że jeśli chcę wywoływać ręcznie w bębnie w temperaturze pokojowej, muszę znaleźć odpowiednie odczynniki Tetenal przeznaczone do tego celu. Zgadza się? A takich tutaj nie ma, ponieważ oferowany zestaw jest przeznaczony do pracy w temperaturze 35 stopni.
€
Rolf
Zawsze używam Tetenalu i wywołuję w temperaturze 35°C w otwartych miskach lub, w przypadku formatów od 25x30, w bębnie Jobot. W niższych temperaturach nie udaje mi się uzyskać powtarzalnych odbitek bez przebarwień.
€
Horst
Wolfgg
Rolf-Werner:
Jeśli zamrozi się oryginalne roztwory chemiczne, może dojść do wytrącenia się osadów, które po rozmrożeniu trudno lub w ogóle nie rozpuszczą się ponownie. Wystarczy pomyśleć o substancjach, które muszą być rozpuszczane w określonej kolejności, aby wszystkie znalazły się w roztworze. Prawdopodobnie dlatego firma Kodak zawsze podawała minimalną temperaturę dla wielu koncentratów (np. +5°C dla E6). Jednak również w tym przypadku obowiązuje zasada: praktyka czyni mistrza.
Oczywiście wygodniej i szybciej jest po prostu wyjąć butelkę na 1 film z zamrażarki, rozmrozić ją i doprowadzić do odpowiedniej temperatury, a potem można już zaczynać. W ten sposób nie można już popełnić błędów przy rozcieńczaniu. A te zdarzają się łatwo, gdy po długiej wyprawie fotograficznej, zmęczony i głodny, odczytuje się miarkę...
Pozdrawiam, Wolfgang
€