Klikni na mě, jsem odkaz
Pyrogallol – 1:2:3-trihydroxybenzen
C6H3(OH)3
Molekulová hmotnost: 126
Vlastnosti: Jemné bílé krystaly v práškové formě.
Pyro zažilo v posledních 8 letech skutečnou renesanci, a to od doby, kdy Gordon Hutchings představil recepturu PMK, kterou několik společností úspěšně prodává ve formě sad. Pyro je barvicí vývojka a žluté zbarvení je úměrné množství redukovaného stříbra. Proto se nejvíce zbarví světlé partie a nejméně stíny.
Toto zbarvení také velmi dobře maskuje zrno negativu. PMK NENÍ receptura s jemným zrnem, a přesto lze z miniaturních negativů z 35mm fotoaparátů pořídit zvětšeniny přiměřené kvality. Právě z tohoto důvodu tuto vývojku pro použití s 35mm formátem velmi doporučuji.
Jedinými úskalími pyra jsou jeho toxicita a omezená stabilita. Nenechte se mýlit, lidé již zemřeli na otravu pyrem. Upřímně řečeno, spadli do kádě s tímto roztokem, který se používal jako barvivo na oděvy. Nicméně při míchání je třeba dodržovat všechna bezpečnostní opatření a já obvykle míchám svůj roztok venku za bezvětří.
Pokud jde o stabilitu, měli bychom si uvědomit, že pyroformule obsahují málo sulfitu, a proto jsou mnohem méně stabilní než jejich konzervované protějšky, které nezanechávají skvrny. Vyvolávací roztok by se měl míchat těsně před použitím a používat pouze metodou „one-shot“.
Mimochodem, zatímco je pyro v alkalických roztocích velmi nestabilní, v kyselých roztocích je velmi stabilní a v plné lahvi se dá skladovat roky.