Wolfgang
Ahoj,
dnes jsem poprvé použil Calbe R 09. Je normální, že má vývojka v úplně nové lahvi tmavě hnědou barvu?
U Agfa RODINALu se tato změna barvy objeví až po několika týdnech!
Jo, a ještě něco: znáte nějakou cenově dostupnou alternativu k filmu Kodak Tri-X-Pan?
S pozdravem
Wolfgang
Gast
Ahoj Wolfgangu,
ano, tmavé zbarvení u R09 je naprosto normální, a to je skvělé – ten film vydrží věčnost i v otevřené lahvi, alespoň pokud přidáš pár kapek
Protectanu.
Alternativa k Tri-X…
Myslím, že s otázkami tohoto typu můžeš na fóru rozpoutat celé „náboženské války“.
Existuje pár pěkných klasických alternativ v oblasti 400; Foma 400, HP5, APX400,
Fuji400 má být prý docela pěkný, já sám právě píšu příspěvek o Forte 400, který
ještě neznám.
zdravím
michael
MirkoBoeddecker
Ahoj Wolfgangu,
RODINAL od Agfy je zpočátku tak čirý, protože se plní pod dusíkem.
Po prvním otevření zhnědne.
R09 vydrží desítky let – i když je hnědý, a vlastně i bez Protectanu.
Classicpan je film z našeho vlastního sortimentu, který se nejvíce blíží TRIXu.
Fomapan je podstatně jemně zrnitéjší a bledší než TriX.
Alternativy, které zmínil Michael, jsou také v pořádku, jen nejsou levnější.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj!
Ještě jedna otázka k R09: u něj jsou časy vždy uvedeny pro ředění jako 1+40, 1+80 atd., u RODINALu pro 1+25, 1+50 atd.
Jak moc jsou si tyhle dva vlastně podobné? Pokud namíchám R09 ne v poměru 1+40, ale 1+50, mohu pak jednoduše použít časy pro Agfu?
Důvod: Pro některé filmy jsem pro sebe našel nejlepší kombinaci citlivosti, ředění a vyvolání, mám ještě láhev R09, kterou bych případně rád dále používal, pokud nebudu muset vše znovu testovat…
Roman
Gast
Romane,
tyto vývojky jsou ve svém způsobu fungování velmi podobné. R09 je původní RODINAL. Společnost Agfa svůj RODINAL technicky upravila a vylepšila. Zejména byla zvýšena koncentrace.
Tvůj odhad je správný, AGFA 1+50 odpovídá přibližně R09 1+40.
Výsledky však nebudou stoprocentně identické.
U tak vyvážené vývojky to však není velký problém.
Mirko