Wolfgang
Cześć,
Dzisiaj po raz pierwszy użyłem Calbe R 09. Czy ciemnobrązowe zabarwienie wywoływacza w zupełnie nowej butelce jest normalne?
W przypadku Agfa RODINAL takie zabarwienie pojawia się dopiero po kilku tygodniach!
Aha, jeszcze jedno: czy ktoś zna niedrogą alternatywę dla Kodaka Tri-X-Pan?
Pozdrawiam
Wolfgang
Gast
Cześć Wolfgang,
tak, ciemne zabarwienie w R09 jest całkowicie normalne, a co najlepsze, ten płyn zachowuje trwałość przez wieki, nawet w otwartej butelce, przynajmniej jeśli dodasz do niego kilka „kropli”
Protectanu.
Alternatywa dla Tri-X…
Myślę, że pytania tego typu mogą wywołać na forum prawdziwą „wojnę światopoglądową”.
Jest kilka fajnych klasycznych alternatyw w zakresie 400: Foma 400, HP5, APX400, a
Fuji400 podobno jest całkiem niezły. Sam zaraz napiszę jeszcze jeden post o Forte 400, bo
jeszcze go nie znam.
Pozdrawiam
Michael
MirkoBoeddecker
Cześć Wolfgang,
RODINAL firmy Agfa jest na początku tak klarowny, ponieważ jest rozlewany w atmosferze azotu.
Po pierwszym otwarciu zmienia kolor na brązowy.
R09 zachowuje trwałość przez dziesięciolecia – nawet w brązowym kolorze i właściwie nawet bez Protectanu.
Classicpan to film z naszej własnej oferty, który najbardziej przypomina TRIX.
Fomapan ma znacznie drobniejsze ziarno i jest jaśniejszy niż TriX.
Wymienione przez Michaela alternatywy są również odpowiednie, ale nie są tańsze.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć!
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące R09: w przypadku tego wywoływacza czasy są zawsze podane dla rozcieńczeń takich jak 1+40, 1+80 itp., natomiast w przypadku RODINALa dla 1+25, 1+50 itp.
Jak bardzo te dwa wywoływacze są do siebie podobne? Jeśli przygotuję R09 nie w proporcji 1+40, ale 1+50, czy mogę po prostu zastosować czasy Agfy?
Powód: dla niektórych filmów znalazłem dla siebie najlepszą kombinację czułości, rozcieńczenia i wywoływania, mam jeszcze butelkę R09, więc chętnie bym ją wykorzystał, gdybym nie musiał znowu wszystkiego testować od nowa…
Roman
Gast
Roman,
wywoływacze są bardzo podobne pod względem działania. R09 to oryginalny RODINAL. Firma Agfa zmodyfikowała i udoskonaliła swój RODINAL pod względem technicznym. W szczególności zwiększono stężenie.
Twoje przypuszczenie jest słuszne – AGFA 1+50 odpowiada w przybliżeniu R09 1+40.
Wyniki nie będą jednak w stu procentach identyczne.
Nie stanowi to jednak większego problemu w przypadku wywoływacza o tak wyrównującym działaniu.
Mirko