paufina
Dobrý den,
s jakou vývojkou lze film Fomapan 400 posunout o
2, případně dokonce 3 clony? Jakou vývojku mi můžete
obecně doporučit pro tento film
(i když ho zrovna nebudu posouvat)?
A který se nejlépe hodí pro Fomapan 200?
Možná to není úplně bezvýznamné, nejraději vyvolávám
v rotačním vyvolávači, nebo to nedává smysl (co se týče ostrosti okrajů atd.)?
Díky už teď
paufina
Roman
Ahoj!
Uvidíme, co na to řeknou lidé z FOTOIMPEXu, ale já osobně bych od nadměrného citlivosti filmu Foma 400 odrazoval, a to z následujícího důvodu:
Tento film zdaleka nedosahuje udávané citlivosti 400 ASA. Vyzkoušel jsem tento svitkový film jak ve formátu 120, tak i jako film pro malý formát s různými vývojkami (RODINAL 1+50, Microphen, ID11 1+1, Fomadon LQN 1+14) a při 200 ASA to jde tak tak, pro dobré vykreslení stínů by se možná musel provést dokonce i vyšší stupeň expozice, a to 125–160 ASA. (A rozhodně nejsem žádný „zonový fanatik“, který všechny filmy provádí o 1–2 clony silnější expozici... svůj HP5 nastavuji standardně na 640 až 800 ASA!). Film má prostě mnohem nižší citlivost, než je uvedeno (i když v kombinaci s poměrně jemným zrnem), takže se spíše nedoporučuje pro pushování.
Co takhle HP5+ posunutý na 800 nebo 1600 – vyjde to velmi dobře v A49 1+1? Nebo, pokud fotíš KB, Fuji Neopan 1600, s expozicí na 800 nebo 1000 ASA a vyvolaný v Microphenu nebo A49.
S pozdravem,
Roman
Gast
Ahoj všichni,
souhlasím s Romanem, Foma 400 rozhodně nemá citlivost 400 ASA, provádím expozici jako 320 ASA
a vyhovuje mi to (vyvolání A49, 17 min, 1:2), přesto film posiluji, když chci vyšší citlivost, a zatím se mi to osvědčilo.
V případě Foma 400; při posílení na 640 ASA dávám filmu dobu vyvolávání 23 min v A49 1:2, při dalším posílení na 1280 ASA to dělá dobrých 31 min (zkoušet je lepší než studovat). Tam ale podle mého názoru opravdu leží hranice filmu.
S filmem T200 je to mimochodem úplně stejné. Má jen 160 ASA (přibližně!), doby vyvolávání jsou stejné, protože T200 také vyvolávám v roztoku A49.
Jo, a to vše se týká kypového vyvolávání, rotační vyvolávání není moje parketa.
zdravím
michael
MirkoBoeddecker
Dobrý den,
v tomto ohledu se shodujeme s ostatními.
Film 400 nemá skutečnou citlivost 400, stejně jako většina jeho konkurentů s jemným zrnem.
Ale zvýšení citlivosti nutně neznamená, že při tom chcete zachovat i detaily ve stínech. Pokud Fomu posunete na 800 nebo 1600, získáte velmi dobře diferencované střední šedé tóny (komprese šedých tónů) a jemně vykreslené světla.
Stíny se ztrácejí, ale u mnoha motivů to může být velmi atraktivní.
Tento efekt je velmi pěkně zdokumentován v knize „Chaos“ od Koudelky.
Tady v Berlíně máme mnoho zákazníků, kteří provádějí expozici Fomapanu na 1600 a vyvolávají v F09.
Zředěno v poměru 1+200 a 20–35 minut v závislosti na typu rotačního bubnu.
To dává právě ten specifický efekt.
Někdy nejsou stíny ani u divadelních fotografií tak důležité.
To si tedy musí každý rozhodnout sám.
Tipy pro vyvolávání: A49 zředěný v poměru 1+1 nebo 1+2 a poté prodloužit čas o 1,333násobek na každou clonu a připočítat faktor zředění (1,5 pro 1+1 a 2,0 pro 1+2).
Alternativně F09 jako výše (vyzkoušejte různé ředění).
Mirko Bödecker