dje
Milá černobílá komunito,
právě jsem se stal obětí obrovské nabídky černobílých filmů. Najednou se objevují názvy výrobců, které jsem už dávno odepsal. Jsem z toho zmatený...
Foma – to je známá značka
Ilford – jasně, – nechtěli s tím přestat?
Kodak – do jaké míry je to ještě ten starý TRi-X??
Agfa APX400 – to byl dříve můj standardní film, odkud se ty nové teď berou??
Pak čtu o materiálu SCALA, který se znovu objevil??
Rollei – vyzkoušel jsem, ale nejsem přesvědčený – zejména proto, že nabídka je nepřehledná
ADOX – znám jen v zeleném balení jako EFKE, asi ještě nějaké mám zmrazené.
Bergger Panchro 400 – velmi zajímavý materiál, ale jak dlouho ještě bude k dostání...
FOTOIMPEX byl tak laskavý, že mi minulý týden poslal „newsletter“ – zřejmě oslovili staré zákazníky, což mě motivovalo, abych se znovu začal zabývat analogovou černobílou fotografií. Nabídka filmů se dnes zdá být větší než v 80. a 90. letech, nebo je to všude stejné?
Zatímco Ilford a Foma stále nabízejí to, co bylo v sortimentu i tehdy – jen asi v aktualizované podobě –, ptám se, odkud se berou všechny ty nové emulze, když před deseti lety výrobci jeden po druhém zavírali své továrny.
Mám dojem, že renomované značky jsou všude skupovány a následně znovu se ziskem prodávány. Podobně jako Grundig, Telefunken a Wega, které se najednou objevují jako značky v superlevném sortimentu.
Paleta sahá od „Superpan“ přes „Retropan“ a „DARKirgendwas“ až po „SilberSUPERPOWER“. Všechny jsou superostré a reprodukují optimální šedé spektrum – :@
Hledám klasický film 400, který mohu použít pro expozici v rozmezí 200–800 ASA s dobrými výsledky (vývojka se přizpůsobí). Moje standardní kombinace byla kdysi dávno – AP/X400 nebo Tri-X v RODINALU, s expozicí na 200/400 nebo 800 jako 120 a KB. Rád jsem používal i Fuji NP400 – v RODINALU byl super!!
S Tmax nebo Deltas jsem si nikdy nezvykl. S Rollei Retro nebo RPX jsem se před lety odvážil k novému začátku, ale nebyl jsem spokojený. Takže dlouhý příběh... kdo mi může doporučit kombinaci, se kterou budu na cestách flexibilní – aniž bych musel vyzkoušet odhadem 25 emulzí.
Nejjednodušší odpověď by teď samozřejmě byla: Vezmi si aktuální APX nebo Tri-X a neotravuj nás, ale sorry!!
V APX a RODINALU (ADONAL nebo R09?) už dávno není žádná AGFA – navíc APX v formátu 120 nenacházím.
Doufám v shovívavost a pár dobrých tipů – pozdrav, Dirk
landpfarrer
Ahoj Dirku,
tady je pár rychlých tipů, které ti snad pomohou:
Foma: ti vyrábějí v plném proudu. Teď jsem (poprvé) použil Fomapan 200, protože jsem potřeboval levný film v balení po 24 kusech pro školní projekt. Vůbec to není špatné, dobré šedé tóny – s vývojkou Foma se to při 11 rolích vyplatilo. Ale asi by to nebyl můj standard. 400ku jsem ještě nezkoušel.
Ilford: Ti také vesele vyrábějí. I pro jiné značky. Tak například Rollei RPX 100/400, Apfaphoto APX 100/400, Kentmere 100/400 a FOTOIMPEX CHM 100/400 pocházejí z produkce Ilfordu a mají mít stejnou emulzi. Kentmere / CHM 400 se dá dobře vyvolat v ADONALu/RODINALu, s poměrně výraznými kontrasty. ADONAL/RODINAL nebo všechny ostatní R09, které jsou na trhu, používají (více či méně) starou recepturu Agfa-Rodinal.
HP5+ jsem vyzkoušel, v RODINALu a Ultrafinu mi moc neseděl, kontrasty byly velmi silné.
Bergger Panchro 400 – ve formátu 135 už není k dostání, formát 120 je ještě k mání; tvoje otázka, jak dlouho ještě, je oprávněná. Manipulace s ním je trochu složitá, před vyvoláním ho rozhodně musíš namočit, jinak bude příliš tmavý.
ADOX: Vlastní výroba v Berlíně a ve Švýcarsku, stará značka, ale nepoužívá se jen jako label (podívej se na adox.de). Bohužel ve vlastní výrobě jen filmy s nízkou citlivostí. Netrpělivě čekám na CHS 100 II. Ale ani ten nebude mít spektrum, které si přeješ. V oblasti nízké citlivosti se přikláním spíše k filmům Adox.
Kodak: To je teď moje kombinace: Tri-X s HC-110. To pokrývá docela široké spektrum. Kolem roku 2005 Kodak naposledy provedl pár změn (zřejmě kvůli změně výroby a surovinám) a upravil také doby vyvolávání (v datovém listu je pro HC-110 uvedeno 3,75 min., což se obecně považuje za příliš krátké, já volím 5,5 minuty). Ale celkově je to osvědčený film.
To je můj skromný názor, který si nečiní nárok na všeobecnou platnost ;-)
S pozdravem, Jörg
Photux
Tak úplně tomu rozruchu nerozumím. Na @landpfarrer už se objevilo spoustu užitečných rad. Osobně jsem už léta fanouškem Tri-X a myslím si, že tohle je asi poslední film, který Kodak vyřadí z nabídky, takže zásobování je zajištěné. Osobně jsem ho nikdy neexponovala na vyšší citlivost, ale v D76 se dá bez problémů posunout až na 1600. S RODINALem/R09 bych to tak daleko nehnal, při 400 vychází v R09 1+50 také velmi, velmi pěkně.
Klíčové slovo: vývojka. Rodinal podle poslední receptury AGFA je k dostání u správce fóra, „původní Rodinal“ (R09 nebo podobně nazývaný) podle dnes již obecně známé receptury ze před 100 lety u různých dalších dodavatelů. Osobně mám raději ten druhý kvůli větší ostrosti, vyšší zrnitost mi nevadí. RODINAL (ať už kterákoli z obou verzí) z trhu v dohledné době asi nezmizí. A kdyby ano, dal by se v nouzi vyrobit i doma...
Jiné vývojky než D76 nebo RODINAL jsem osobně nikdy podrobněji netestoval, protože mám malý objem práce a proto potřebuji dlouhou trvanlivost (u RODINALu prakticky věčnou, u D76 je bez problémů možný jeden rok). Obě mají navíc tu výhodu, že s téměř každým filmem poskytují přinejmenším dobré výsledky. Dokonce i s plochokrystalickými, i když ty sám moc nemám rád.
Ilford HP5 je jistě rovnocenný Tri-X a měl by být na trhu ještě dlouho, který z nich upřednostnit, je nakonec čistě otázkou vkusu.
Pokud by to mělo být o něco levnější, považuji za opravdu krásný také Kentmere/CHM 400, který je především známý jemným zrnem a dá se i posunout. U všeho, co Ilford vyrábí pro jiné značky, však vždy vyvstává otázka, jak dlouho to v přesně této podobě na trhu zůstane a zda je to opravdu stoprocentně identické. Je také možné, že emulze jsou mírně přizpůsobeny požadavkům daného odběratele, ale to se dá těžko s jistotou říci.
dje
Díky za zpětnou vazbu,
Tri-X je mi dobře známý – před lety jsem měl jen ten problém, že se staré negativy špatně skenovaly. Dnes bych asi měl Tri-X vyvolat trochu jemněji.
Po krátkém hledání na internetu jsem se dočetl, že i „Ferrania“ po „úspěšně dokončené ambiciózní kampani“ znovu uvedla na trh svůj P30 – i když v omezeném množství. Uvidíme brzy zase filmy od „Perutz“ a „Tura“? – nepřekvapilo by mě, kdyby na nich bylo i „Made in Germany“; takhle jsem to viděl na Rollei R3. V USA se právě dělá humbuk kolem „Ultrafin-Extreme“ – o kterém zatím nikdo přesně neví, odkud vlastně pochází – ale zdá se, že jde o odlehčenou verzi Delta (pravděpodobně).
Dalším příkladem je „JCH StreetPan 400“, který je najednou oslavován jako reinkarnace Neopanu.
JCH StreetPan 400 je znovuzrozený film pro pouliční fotografy – JCH StreetPan 400 nepoužívá nově vynalezenou emulzi – ve skutečnosti se jedná o starý, již nevyráběný film pro bezpečnostní kamery, který Hunt vrací zpět k životu. (Je to „znovuzrozený film“, říká Hunt, „žádný převinutý film“).
Každý si dělá, co chce....
Tak to se asi zase vrátím k Tri-X. Vlastně jsem si myslel, že v té nové záplavě filmů se někde najde nějaký, který má potenciál sesadit Tri-X z trůnu a splnit moje nároky.
Pozdrav a díky, Dirk
Dodatek: Kdyby někdo před mnou našel čerstvý „TURA pan 160“, prosím o zprávu.
Wolf_XL
… částečně jsem se vrátil tam, kde jsem už jednou v osmdesátých letech byl... V citlivosti 100 u Ilfordu FP4 nebo PanF – jen v citlivosti 400 jsem po dlouhém váhání skončil u filmu s plochými krystaly – u TMax 400. Ale i HP5 rád používám tu a tam. Co se týče vývojek, zůstal jsem u osvědčených – D-76, HC-110 a TMax jsou moje standardní směsi. Normálně by v tomto výčtu nechyběl ani RODINAL – bohužel je ale v této zemi až příliš mnoho RODINALů, které všechny chtějí být originální. Upřímně řečeno, je mi ale příliš hloupé pátrat, který z nich se nejvíce blíží originálu – proto jsem RODINAL mezitím vyřadil...
S filmy Foma jsem se však nikdy úplně nesblížil. Bylo to hlavně proto, že všechny filmy Foma v mnou používaných roztokech nikdy nedosáhly udávané citlivosti – ani v vývojkách Foma...