John Saves napisał:
Cześć,
mam całą partię starych, zamrożonych filmów zwojowych Agfa APX100. Niektóre z nich są już poddane naświetlaniu, teraz czas na wywołanie. Chciałbym je wywołać w roztworze Acurol N lub w wywoływaczu ADOX SILVERMAX.
Wydaje mi się, że słyszałem, że stary APX 100 to w zasadzie film ADOX SILVERMAX. Jeśli to prawda, to czy mógłbym po prostu zastosować czasy wywoływania dla SILVERMAXa? Czy ktoś może to potwierdzić?
Alternatywnie: czy ktoś ma dobre kombinacje czasów wywoływania dla starego APX 100?
Dzięki!
Cześć John,
chociaż te dwa filmy są podobne pod pewnymi względami, nie są całkowicie identyczne. Wrażliwość spektralna jest wprawdzie bardzo podobna, ale ADOX SILVERMAX ma emulsję o znacznie wyższej zawartości srebra. W odróżnieniu od poprzedniego APX 100 jest on również wylewany na przezroczysty nośnik triazytanowy. Odradzamy stosowanie w stosunku 1:1 jakichkolwiek czasów wywoływania z APX 100 na ADOX SILVERMAX i odwrotnie. Zwłaszcza w przypadku używania bardzo starych filmów, jak w tym przypadku, ponieważ wiek może również wpływać na czasy wywoływania (w zależności od warunków przechowywania).
Zespół ADOX
www.adox.de
www.facebook.com/ADOXPHOTO
www.instagram.com/ADOXPHOTO