Fotofifi
Ahoj všichni,
rád bych si pořídil použitý zvětšovací přístroj nebo nejlépe malou kompletní fotolaboratoř.
Nejlépe pro černobílé i barevné fotografie.
Především pro formát 35 mm, možná i střední formát.
S kompletním příslušenstvím.
Co nejlevněji, do cca 250 €
Už několik týdnů se snažím nastudovat, co by mi vyhovovalo, ale ceny v tomto segmentu se pohybují mezi 35 a 350 €
Tyto jsou v užším výběru:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kaiser-vergroesserer-vp6000-fuer-sw-und-vcp-3505-professional-color/1086713786-245-1111
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kompletní temná komora pro fotografii - fotolabor - sw/1075162081-245-1151
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/sw-vergroesserer-dunkelkammereinrichtung/1092500307-245-2159
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kleines-fotolabor-fuer-schwarz-weiss-entwicklung-abzugeben/1089835403-245-1091
Možná máte ještě nějaké podněty nebo jiné návrhy.
Moc děkuji.
wosis123
Pracuji s přístrojem řady Kaiser VCP 7000 s barevnou hlavou pro filtrování černobílých gradací u formátů KB a 6x6.
U zvětšovacích přístrojů si musíš dát pozor, zda vůbec podporují formáty KB a MF, jak se to přepíná a zda jsou k dispozici i objektivy pro KB (50 mm) a MF (80 mm). Jelikož chceš pracovat i s barvou, musíš mít bezpodmínečně barevnou míchací hlavu (tu se třemi nastavovacími kolečky pro žlutou, magentu a azurovou), jinak to nepůjde.
[hr]
Kde vlastně bydlíš? V oblasti Rýn-Neckar bych ti mohl nabídnout, abys se někdy zastavil u nás ve fotoklubu/laboratoři.
Wolf_XL
... mám na prodej Dunco 66-C – tedy s hlavou pro míchání barev, vhodný i pro barevné a VC papíry – v... Pokrývá formáty od kapesního přes malý formát až po 6x6. S zvětšovacím objektivem pro malý formát a skleněnou deskou pro formát 6x6, stejně jako bez skla pro malý formát, by byl k mání za 150 eur. Mám k dispozici i další příslušenství, jako např. zvětšovací rám, expozimetr a podobně – v případě zájmu mi prosím pošlete soukromou zprávu. Tento přístroj mám od poloviny 80. let – prodávám ho jen proto, že jsem před dvěma lety dostal téměř zbrusu nový stejný model jako dárek...
Summilux
Ahoj, nejprve ti chci srdečně pogratulovat k rozhodnutí, že si chceš zřídit vlastní fotolaboratoř.
V oboru se pohybuji již přes třicet let, a proto ti možná mohu dát pár tipů. Nejprve by sis měl rozmyslet, co všechno chceš v laboratoři dělat. Na začátku bych se nerozptyloval a nejprve se seznámil s černobílou technikou. Jelikož se později možná budeš chtít věnovat i barevné fotografii, měl bys zvolit zvětšovací přístroj, který umožňuje upgrade. Mám velmi dobré zkušenosti s zvětšovacími přístroji od firmy KAISER. Jednak tato firma stále existuje a je zajištěna dodávka náhradních dílů a příslušenství, a jednak je možné podle potřeby provést upgrade z malého formátu na střední formát (až do max. 6x9 s odpovídajícím kondenzorem) nebo z černobílé na barevnou fotografii. Bohužel se hlava Vario-kontrast (Multigrade) již nevyrábí. Pokud o ni máš zájem, budeš se muset porozhlédnout na trhu s použitým zbožím, ale to nebude úplně snadné. Doporučujeme přístroje, jejichž označení končí číslicí 05: 3505 (pro formát 35 mm), 6005 (až do 6x6), 7005 (až do 6x7) nebo 9005 (až do 6x9). VP znamená, že je přístroj určen pro černobílou fotografii a má hlavu s 75 W opálovou žárovkou. Pro černobílou fotografii je to zcela dostačující a navíc to není tak drahé. VCP znamená, že je zařízení určeno pro barevnou fotografii a má hlavu pro míchání barev. Osvětluje se 100 W halogenovou žárovkou, pro jejíž provoz je zapotřebí samostatný napájecí zdroj od firmy Kaiser. Pokud není nabízen hned s přístrojem, je obtížné sehnat samostatný napájecí zdroj, tedy z druhé ruky. S VCP lze také provádět expozici multigrade papíru.
Rozhodující roli pro dobré ručně vyrobené zvětšeniny hraje zvětšovací objektiv. Na tom by se také nemělo šetřit. Kompletní nabídky často obsahují jednoduché tříčočkové objektivy. Od těch bych se držel dál. Dobré a cenově dostupné objektivy se dají sehnat z druhé ruky od firmy Schneider-Kreuznach, řada „Componon-S“, nebo od firmy Rodenstock, řada „Rodagon“. Jedná se o dobře korigované šestičočkové objektivy, s nimiž lze vytvářet i velké zvětšeniny až do rozměru minimálně 40 x 50 cm. Pro formát 35 mm se používá 50mm objektiv a pro formát 6 x 6 80mm objektiv. Čím větší jsou zvětšeniny, tím větší význam má počáteční clona zvětšovacího objektivu: Čím větší je clona (např. 1:2,8), tím snazší je zaostřování. Moje doporučení pro začátek: Schneider Componon-S 1:2,8/50 mm pro formát 35 mm. Pokud chcete zvětšovat i střední formát, pak (navíc) Schneider Componon-S 1:4/80 mm. S 50mm objektivem nelze zvětšovat 6x6 negativy, které vyplňují celý formát; naopak s 80mm objektivem lze zvětšovat i 35mm negativy, ale výrazně se tím zvětší vzdálenost od hlavy k základové desce a již nelze použít všechny formáty papíru.
U ostatního příslušenství pro fotolaboratoř se musíš zamyslet, co chceš dělat a jaké příslušenství je k tomu důležité. Samozřejmě potřebuješ (minimálně) lampu do temné komory, laboratorní misky různých velikostí, nůžky na papír z nerezové oceli, velké láhve na chemikálie, protože do misek se toho už dost vejde, a tak dále.
Doufám, že jsem ti mohl dát pár užitečných tipů.
Přeji ti hodně úspěchů při zařizování laboratoře a potřebnou trpělivost při provozování tohoto krásného koníčku.