Fotofifi
Witam wszystkich,
chciałbym kupić używany powiększalnik lub najlepiej małe, kompletne laboratorium fotograficzne.
Najlepiej do zdjęć czarno-białych i kolorowych.
Głównie do formatu 35 mm, ale może też do średniego formatu.
Z kompletnym wyposażeniem.
Jak najtaniej, do około 250 €
Od kilku tygodni próbuję się zorientować, co mi odpowiada, ale ceny w tym segmencie wahają się między 35 a 350 €
Oto modele, które znalazły się w wąskim wyborze:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kaiser-vergroesserer-vp6000-fuer-sw-und-vcp-3505-professional-color/1086713786-245-1111
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/komplette-ciemnia-fotolabor-sw/1075162081-245-1151
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/sw-vergroesserer-dunkelkammereinrichtung/1092500307-245-2159
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kleines-fotolabor-fuer-schwarz-weiss-entwicklung-abzugeben/1089835403-245-1091
Być może macie jeszcze jakieś pomysły lub inne propozycje
Bardzo dziękuję
wosis123
Pracuję na powiększalniku z serii Kaiser VCP 7000 z głowicą kolorową do filtrowania gradacji czarno-białej dla formatów KB i 6x6.
W przypadku powiększalników musisz zwrócić uwagę, czy w ogóle obsługują formaty KB i MF, jak je przełączać oraz czy w zestawie znajdują się obiektywy do KB (50 mm) i MF (80 mm). Ponieważ chcesz również pracować w kolorze, koniecznie musisz mieć głowicę mieszającą kolory (tę z trzema pokrętłami do regulacji żółtego, magenty i cyjanu), inaczej nic z tego nie będzie.
[hr]
Gdzie właściwie mieszkasz? Jeśli w regionie Ren-Neckar, mógłbym zaproponować Ci wizytę w naszym klubie fotograficznym/laboratorium.
Fotofifi
wosis123 napisał
: Pracuję na powiększalniku z serii Kaiser VCP 7000 z głowicą kolorową do filtrowania gradacji czarno-białej dla formatu KB i 6x6.
W przypadku powiększalników musisz sprawdzić, czy w ogóle obsługują formaty KB i MF, jak je przestawiać oraz czy w zestawie znajdują się obiektywy do KB (50 mm) i MF (80 mm). Skoro chcesz też pracować z kolorem, koniecznie musisz mieć głowicę mieszającą kolory (tę z trzema pokrętłami do regulacji żółtego, magenty i cyjanu), inaczej nic z tego nie będzie.
[hr]
Gdzie właściwie mieszkasz? Jeśli w regionie Ren-Neckar, mógłbym zaproponować, żebyś wpadł do nas do klubu fotograficznego/laboratorium.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety mieszkam w Dortmundzie, więc to trochę daleko. Co sądzisz o tych ogłoszeniach?
Wolf_XL
... mam do sprzedania Dunco 66-C – czyli z głowicą mieszającą barwniki, nadającą się również do kolorowych i VC-papierów – w stanie używanym... Obsługuje formaty od kieszonkowego, przez mały format, aż po 6x6. Wraz z obiektywem powiększającym do małego formatu i płytą 6x6 ze szkłem, a także płytą do małego formatu bez szkła, można go nabyć za 150 euro. Mam też inne akcesoria, np. ramki powiększające, światłomierze itp. – jeśli jesteś zainteresowany, napisz do mnie prywatną wiadomość. Urządzenie jest moją własnością od połowy lat osiemdziesiątych – sprzedaję je tylko dlatego, że dwa lata temu dostałem w prezencie ten sam model, prawie nowy...
Summilux
Cześć, na początek chciałbym Ci serdecznie pogratulować decyzji o założeniu własnego laboratorium fotograficznego.
Zajmuję się tym już od ponad trzydziestu lat, więc być może będę mógł udzielić Ci kilku wskazówek. Przede wszystkim powinieneś zastanowić się, do czego chcesz wykorzystywać laboratorium. Na początku nie rozpraszałbym się i najpierw zapoznałbym się z techniką czarno-białą. Ponieważ w przyszłości być może zechcesz rozszerzyć działalność o kolor, powinieneś wybrać powiększalnik, który umożliwia rozbudowę. Mam bardzo dobre doświadczenia z powiększalnikami firmy KAISER. Po pierwsze, firma nadal istnieje, a dostępność części zamiennych i akcesoriów jest zapewniona, a po drugie, w zależności od potrzeb można przejść z formatu małego obrazu na średni format (do maks. 6x9 z odpowiednim kondensorem) lub z czarno-białego na kolorowy. Niestety głowica Vario-kontrast (Multigrade) nie jest już produkowana. Jeśli jesteś nią zainteresowany, musisz rozejrzeć się na rynku używanych, ale nie będzie to łatwe. Polecane są urządzenia, których nazwa kończy się na 05: 3505 (dla formatu małego obrazu), 6005 (do 6x6), 7005 (do 6x7) lub 9005 (do 6x9). Model VP jest przeznaczony do czarno-białego i posiada głowicę z opalową lampą o mocy 75 W. Jest to całkowicie wystarczające do czarno-białego i nie jest zbyt drogie. VCP oznacza, że jest przeznaczone do kolorów i ma głowicę mieszającą kolory. Oświetla je 100-watowa lampa halogenowa, do której działania potrzebny jest osobny zasilacz firmy Kaiser. Jeśli nie jest on od razu w zestawie, to trudno jest zdobyć pojedynczy zasilacz, więc trzeba szukać używanego. Za pomocą VCP można również przeprowadzać naświetlanie papieru multigrade.
Decydującą rolę w uzyskaniu dobrych, ręcznie wykonanych odbitek odgrywa obiektyw powiększający. Nie należy na nim oszczędzać. Często w kompletnych zestawach znajdują się proste obiektywy trójelementowe. Radziłbym trzymać się od nich z daleka. Dobre i niedrogie obiektywy można znaleźć na rynku wtórnym, np. serię „Componon-S” firmy Schneider-Kreuznach lub serię „Rodagon” firmy Rodenstock. Są to dobrze skorygowane obiektywy sześciosoczewkowe, za pomocą których można wykonać nawet duże powiększenia do co najmniej 40x50 cm. Do formatu 35 mm używa się obiektywu 50 mm, a do 6x6 – 80 mm. Im większe są odbitki, tym większe znaczenie ma przysłona obiektywu powiększającego: Im większa przysłona (np. 1:2,8), tym łatwiejsze jest ustawianie ostrości. Dlatego na początek polecam: Schneider Componon-S 1:2,8/50 mm do formatu 35 mm. Jeśli od razu planuje się powiększanie również formatu średniego, to (dodatkowo) Schneider Componon-S 1:4/80 mm. Obiektywem 50 mm nie da się powiększyć negatywów 6x6 wypełniających cały format; z drugiej strony obiektywem 80 mm można powiększać również negatywy formatu 35 mm, ale wtedy znacznie zwiększa się odległość od głowicy do płyty podstawowej i nie da się już wykorzystać wszystkich formatów papieru.
Jeśli chodzi o pozostałe akcesoria do laboratorium fotograficznego, musisz zastanowić się, co chcesz robić i jakie akcesoria są do tego niezbędne. Oczywiście potrzebujesz (między innymi) lampy do ciemni, misek laboratoryjnych w różnych rozmiarach, szczypiec ze stali nierdzewnej do papieru, dużych butelek na chemikalia, bo w miski zmieści się sporo, i tak dalej.
Mam nadzieję, że udało mi się udzielić Ci kilku przydatnych wskazówek.
Życzę Ci powodzenia w urządzaniu laboratorium oraz cierpliwości niezbędnej do uprawiania tego pięknego hobby.
Wolf_XL
… no cóż, firma Dunco nadal istnieje – w zblizłym roku zamówiłem tam na przykład precyzyjną regulację do mojego Dunco – a jako obiektyw powiększający dołączyłbym Rodagona 50 mm…