berlinerfotografie
Ahoj,
nedávno jsem u jednoho kamaráda našel pár kazet s filmem ORWO NP 20 SL (12 snímků, černobílý, expirace 1992). Jsou v původním obalu a byly uloženy v poměrně chladném prostředí.
Ví někdo z vás, jestli s nimi ještě můžu fotit, a pokud ano, kde a jak je pak můžu vyvolat (nebo nechat vyvolat)?
Také by mě zajímala hodnota těch kazet (protože se už nevyrábějí).
Při hledání na internetu jsem k tomu nic nenašel.
Bylo by fakt fajn to vědět! :D
S pozdravem,
Adrian
landpfarrer
Ahoj Adriane,
kazeta SL byla (východním) protějškem kazety Agfa Rapid, na rozdíl od ní však nepředávala žádné informace o filmu do fotoaparátu. Film v ní je totožný s kinofilmem ORWO NP pro malý formát, lze jej tedy vyvolat stejně jako tento. Pokud to uděláš sám, máš šanci kazetu zachránit; pokud ji necháš vyvolat (u běžných poskytovatelů, náš přátelský hostitel to jistě také rád udělá), je velmi velká šance, že kazeta bude zničena.
K fotografování potřebuješ fotoaparát vyrobený pro tyto systémy (existovaly různé typy Beirette SL nebo Agfa Rapid) a prázdnou kazetu. Protože se tyto fotoaparáty pohybovaly v nízké cenové kategorii, jsou spíše skromně vybavené. Podívej se, co najdeš na aukčních platformách. Tam se také můžeš informovat, za jaké ceny se takové filmy obchodují; podle mého pozorování nabídka výrazně převyšuje poptávku.
S pozdravem, Jörg