berlinerfotografie
Cześć,
Niedawno znalazłem u mojego znajomego kilka kaset filmowych ORWO NP 20 SL (12 klatek, czarno-białe, termin ważności minął w 1992 r.). Są w oryginalnym opakowaniu i były przechowywane w dość chłodnym miejscu.
Czy ktoś z was wie, czy nadal mogę nimi robić zdjęcia, a jeśli tak, to gdzie i jak mógłbym je wywołać (lub zlecić wywołanie)?
Interesuje mnie również wartość tych kaset (ponieważ nie są już produkowane).
Nie znalazłem na ten temat żadnych informacji w Internecie.
Byłoby naprawdę miło dowiedzieć się czegoś na ten temat! :D
Pozdrawiam,
Adrian
landpfarrer
Cześć Adrian,
kaseta SL była (wschodnim) odpowiednikiem kasety Agfa Rapid, ale w odróżnieniu od niej nie przekazywała do aparatu żadnych informacji o filmie. Film w niej zawarty jest identyczny z filmem małoobrazkowym ORWO NP do aparatów 35 mm, więc można go wywołać tak samo jak ten. Jeśli zrobisz to sam, masz szansę uratować kasetę, ale jeśli zlecisz wywołanie (u zwykłych dostawców, nasz miły gospodarz na pewno też chętnie to zrobi), istnieje duże prawdopodobieństwo, że kaseta ulegnie zniszczeniu.
Do robienia zdjęć potrzebny jest aparat przeznaczony do tych systemów (istniały różne modele, np. Beirette SL lub Agfa Rapid) oraz pusta kaseta. Ponieważ aparaty te należały do segmentu tanich produktów, są one raczej skromnie wyposażone. Zobacz, co uda Ci się znaleźć na platformach aukcyjnych. Tam możesz również sprawdzić, po jakich cenach sprzedawane są takie filmy; z moich obserwacji wynika, że podaż znacznie przewyższa popyt.
Pozdrawiam, Jörg