gelbfilter
Wysłałem analogową kolorową kliszę do wywołania do firmy Cewe, a po 14 dniach klisza wróciła z
adnotacją: „Państwa zamówienie nie znajduje się w naszej ofercie”. Czy te firmy nie cenią już osób, które fotografują analogowo?
Konsekwentnie sprzeciwiam się cyfrowej tyranii, czy to w dziedzinie multimediów, czy gdziekolwiek indziej.
Magirus
Cześć, Filtr Żółty
Niedawno zleciłem wywołanie kilku kolorowych filmów KB w Rossmanie.
Na moją prośbę wróciły nawet zwinięte (oczywiście z zarysowaniami).
Biorąc pod uwagę cenę, jaką żądają, da się to przełknąć.
(Nie miałem ochoty samemu przeprowadzać procesu naświetlania tych 72 zdjęć)
Próbowałeś już u gospodarza?
Są też inne laboratoria, które oferują tę usługę.
Zwłaszcza w przypadku innych formatów nie będzie innego wyjścia.
Powodzenia
Bernd
RalfMichael
Cześć Gelbfilter,
przyznaję, że w ostatnich latach często byłem zbyt leniwy, by wywoływać i powiększać filmy, więc oddaję je, tak jak ostatnio, do najbliższego sklepu DM. Filmy i zdjęcia są w porządku, jeśli chodzi o duże laboratorium; zgodnie z reklamą w sklepie i napisem na torbie wywołanie odbywa się w CEWE.
Być może po prostu nie przyjmują ich już bezpośrednio. Przynajmniej rok temu wykonywano jeszcze powiększenia z negatywów czarno-białych 6x6 na filmach zwojowych, ale z dwutygodniowym czasem oczekiwania, jednak nie drożej niż z filmów 35 mm. Sprawdziłem to ponownie 2 tygodnie temu, na półkach w DM nadal leżą filmy (oczywiście tylko 35 mm, żadnych filmów 120 ani APS).
Jeszcze jedna ciekawostka, choć to już 3 lata temu: zarówno w drogerii Müller, jak i w DM zleciłem wywołanie filmów czarno-białych (S-W), obie torebki miały nadruk/naklejkę Cewe, ale odbitki wykonane w Müllerze były zawsze znacznie gorszej jakości!
(Oczywiście nie można oczekiwać jakości jak w Fotostudio 13 w żadnym z tych miejsc)
Pozdrawiam, Ralf
mattes
Witam
Dzwoniłem tam niedawno w sprawie filmu kieszonkowego i otrzymałem następujące informacje.
Od 2017 roku firma Cewe nie zajmuje się już filmami APS i kieszonkowymi (110). Kasety Instamatik nie są wywoływane już od dłuższego czasu.
Wywoływane są jednak filmy małoobrazkowe oraz filmy zwojowe C41 i E6. Wiele drogerii, takich jak na przykład DM, oraz inne punkty odbioru współpracują z firmą Cewe. Należy jednak zapytać, czy wszystkie te punkty oferują pełen asortyment usług Cewe.
Swoją kasetę Pocketfilm wysłałem do firmy Pixelnet, która nadal oferuje wywoływanie filmów APS.
Matthias