highscore
Ahoj lidi,
chci naskenovat své negativy a vytvořit si archiv.
Hledám archivační program s rozsáhlými vyhledávacími funkcemi.
Tedy možnost zadat více vyhledávacích kritérií najednou, časové rozmezí atd.
Nechci žádný program s propracovanými funkcemi pro úpravu obrázků.
Na to můžu kdykoli použít Photoshop.
Free nebo shareware by byly fajn.
Své peníze raději investuji do filmu a papíru.
Můj skener: Epson V200, bohužel použitelný jen pro 35 mm.
(většinou skenuji v rozlišení 600 dpi)
Pozdravy
Marcus
Renate
Ahoj,
také mě to kdysi napadlo, ale už dávno jsem ten nápad zavrhla. Je to strašně časově náročné a programy mají příliš krátkou životnost na to, aby se daly archivovat. To platí jak pro freeware, tak pro placené programy. Když hledám nějakou fotku, listuji v kontaktních listech. Je to rychlejší a efektivnější.
S pozdravem
Renate
Urnes
Ahoj,
musím dát Renate za pravdu, už jen kvůli tomu, abych v některém ze složek našel negativ (v rozlišení 600 dpi to přece nemůže být nic víc), je elektronická správa příliš náročná. Už jsem zkusil naskenovat jen kontaktní kopie, ale když jsem něco hledal, vždycky jsem rovnou vytáhl příslušnou složku. Negativy jsou seřazeny jak podle let, tak podle formátů (KB, MF, GF), vpředu jsou kontaktní kopie a za nimi negativy. Na většinu snímků si pamatuji tak dobře, že prostě sáhnu po příslušném albu. Záleží ale také na množství snímků. Je jasné, že pro své skeny ve vysokém rozlišení a digitální obrazové soubory samozřejmě používám databázi.
Pokud hledáš levné řešení, zkusil bych XnView. Musíš ale ručně vyplnit IPCT tag každého souboru. Tento nástroj je velmi rychlý jak jako čistý prohlížeč obrázků, tedy otevření adresáře a zobrazení obrázků, tak i jako vyhledávač. Jako placené řešení bych doporučil ACDsee. Má sice sem tam nějaký problém, pokud jde o velké obrazové soubory (200 MB). Ale v oblasti třídění a vyhledávání jpg souborů je skvělý, zejména proto, že ani zde nemusíte soubory nejprve importovat.
Zdravím, Sven.
Bonderer
S mými 13–1400 kontaktními listy – jak dlouho bych je měl skenovat? Na to by mi zdaleka nestačil zbytek života.
Prohlížení kontaktních listů je jednodušší a také rychlejší způsob. Vím totiž, že když hledám něco konkrétního, kde se ten list zhruba nachází.
Nenechte se odradit tím množstvím, už více než 40 let je to z 99,5 % jen černobílé. Přehled už ale při tom množství dávno nemám. Ale je na nich téměř celý můj život a proto se mi prohlížení kontaktních listů jeví jako lepší volba.
highscore
Ano, 1400 kontaktů? Možná i 30 fotek na jeden arch by pro mě bylo příliš.
€
Mým cílem je naskenovat těch 5–10 % použitelných negativů. Jsou to ty, které se mi líbí a které bych možná rád někdy znovu vytiskl na papír.
Právě ty nechci muset hledat celé hodiny.
Zbytek není důležitý.
Negativy, které se mi při prohlížení nelíbí, také rád přeškrtávám fixem.
Často tak z negativního pásu moc nezůstane.
mattes
Mít něco takového je skvělá věc.
Pro archivaci nemusíš nutně skenovat negativy, stačí to i bez kontaktních listů.
Celá věc je otázkou organizace a disciplíny.
Nejprve si musíš ujasnit, k čemu to celé má sloužit.
Jsou lidé, kteří si k každé fotografii dělají poznámky hned po pořízení.
Pokud je pak film pomocí pořadového čísla propojen s poznámkami, máte archiv.
To funguje i zcela bez techniky, stačí zápisník nebo kartotéka. Podobně jako v knihovně můžete celý systém zdokonalit pomocí katalogu klíčových slov.
Můžeš to celé udělat v elektronické podobě pomocí databázového programu.
U mě jsou negativy uloženy v pořadači a označeny číslem složeným z data a pořadového čísla.
Všechno ostatní spadá do rubriky „kdybych někdy“
Mattes
highscore
Mattes
Ano, tak nějak jsem si to také představoval.
Jenomže na čistě textový popis se složkami, kontaktními listy atd. mi chybí disciplína.
Myslím si ale, že díky funkci vyhledávání podle klíčových slov, zadáním více (vyhledávacích) slov + volitelným časovým rozmezím a následným prohlížením výsledků v podobě obrázků budu schopen rychle najít, co hledám.
To bych rád dokázal pomocí nějakého softwaru.
Ale v zásadě je dobré všechno, co funguje.
Marcus
Wolf_XL
...moje upřímná rada – zapomeň na to... Něco takového má šanci na úspěch jen tehdy, když začneš úplně od nuly – jinak budeš 24 hodin denně zaneprázdněn dokumentací. Takže se ani nepokoušej katalogizovat své staré negativy, ale raději si stanovíš datum, od kterého chceš své negativy zadávat do databáze. Programů pro tento účel je dost – vyber si nějaký. Ale prosím, nedělej tu chybu, že se budeš snažit vyřešit svůj problém pomocí tabulky v Excelu nebo podobného programu – to se ti zaručeně někdy vymstí... Pro mě by byla relační databáze tou nejlepší volbou – tedy informace o filmu v hlavní tabulce – jednotlivé obsahy snímků propojit relačně s hlavní tabulkou. Případně specifikovat jednotlivé tematické oblasti v dalších relačních tabulkách. Poté lze hledané fotografie relativně snadno najít pomocí dotazu.
mattes
Proč na to zapomínat?
To je ideální novoroční předsevzetí.
Když místo sledování médií spravujete filmovou databázi, zbývá vám
spousta času na jiné věci.
Matthias
Urnes
Ano, ale někdy s tím prostě začít musíš... a to jde i s „Notebookem 1.0“ (tedy na obyčejném papíře). Negativy ulož do obalů, každý pro jeden film. Nahoru přilož kontaktní kopii. A pak je po letech roztřiď do složek. Poté obaly a kontaktní kopie očísluj. Můžeš na ně také připevnit poznámku nebo vložit žlutý lístek, pokud chceš něco rychle najít. Každý pořadač nyní dostane indexový list s pořadovými čísly obalů negativů, datem (obvykle stačí měsíc a rok) a místem nebo událostí (stačí jedno nebo dvě slova). Pokud jsi na jedné události nafotil 10 filmů, sloučí se dohromady. Negativy, na které se zapomene, dostanou číslo listu z předchozího období a navíc písmeno. Odhaduji, že mám analogově asi 10 000 snímků. Do jednoho pořadače se vejde asi 100 obalů s negativy a kontaktními listy. Všechny důležité snímky ale vlastně mám v hlavě. Když vybírám negativy pro nějaký projekt, vezmu si složky, sednu si na gauč, listuji kontaktními listy a označuji snímky lepícími papírky nebo barevnou tužkou. Takhle se dá hned zapsat i ořez atd. To je rozhodně pohodlnější než všechno vybírat na počítači.
Zdravím, Sven.
Morte
Můj krátký příspěvek k tomuto tématu:
Své obaly na negativy (1 obal = 5–6 pásů 35mm filmu = 1 film) čísluji šestimístným číslem podle následujícího principu: 150503. Číslo 15 označuje rok (v tomto případě 2015), 05 měsíc (v tomto případě květen) a 03 třetí film v daném měsíci. Vycházím přitom z toho, že za měsíc nevyfotím více než 99 filmů. Toto číslo píšu nahoru vlevo na obal negativu (u pergaminu to není problém, u acetátu mám obaly s papírovým okrajem pro zakládání do pořadače, v nouzi stačí papírová nálepka). Vedle toho ještě film, vývojku s případným ředidlem a dobu vyvolávání. Pokud provádím push/pull, poznamenám to takto: Tri-X 400@1600. Pod tím ještě krátkou poznámku o místě/objektu snímku, např. „Zámek Sanssouci“. Datum není nutné, to je zřejmé z čísla negativu.
Takto označený obal vložím do alba na negativy od ADOXu. Případně vytvořené kontaktní kopie se označí stejným způsobem a vloží se před obal.
Zvykl jsem si všechny negativy naskenovat. Tak mám vždy digitální kontaktní kopii ve vysoké kvalitě. Pokud mi někdy selže pevný disk, mám negativy jako zálohu. Každý film dostane vlastní složku, která má stejné číslo a označení jako negativ, např. „150503 Tri-X 400 A49 Stamm 9min Schloss Sanssouci“. Je to sice dost dlouhý název, ale to nevadí, hlavně že pořadové číslo je na začátku. Pak mám složky automaticky v časově správném pořadí. Vše vytvářím, archivuji a třídím pomocí Adobe Bridge (součást Creative Suite), pomocí kterého si také prohlížím skeny negativů a z něhož je případně otevírám pro úpravu v Camera Raw/Photoshopu. Průzkumník Windows k prohlížení nebo otevírání obrázků už téměř nepoužívám.
Adobe Bridge má také tu výhodu, že obsahuje lupu na obrázky a funkce pro přidávání klíčových slov, hromadné přejmenování, 5hvězdičkové hodnocení, vytváření PDF, oblíbené položky, vyhledávání atd. Dělám to už několik let a vyhovuje mi to velmi dobře. Když si v Bridge vyberu fotografii k úpravě v temné komoře, mohu pomocí čísla negativu, které je shodné s číslem složky snímku, velmi rychle najít negativ ve složce s negativy.
Rolf-Werner
Moje rada: prostě začni a uvidíš, kam tě to zavede. Možná budeš muset postup ještě párkrát změnit, než to bude tak, jak ti to nejvíc vyhovuje.
€
Pokud máš k dispozici digitální data (z digitálního fotoaparátu), je přiřazování klíčových slov snazší než u skenů negativů, protože fotoaparáty už samy vyplňují všechny možné údaje. Je ale možné, že skenovací rozhraní už nabízí něco, co lze zadat, a to pak pokračuje? S čísly.
€
Jelikož se ale programy – jak už bylo zmíněno na začátku – neustále vyvíjejí a data možná později bude nutné převést do nových formátů, zřídil jsem si na to jednoduše záložní pevný disk s jednoduchou strukturou složek: Třímístné číslo, tedy 001, 002 atd., a popis. Tímto způsobem mám chronologické pořadí a pak jednoduše obrázky podle čísel, tak jak je dodala kamera. Se skeny by se to dalo udělat stejně.
€
Pracuji však s Linuxem a existují i odpovídající programy, ale kvůli výše zmíněným obavám je k tomu nepoužívám. Raději pracuji přímo na úrovni souborů se složkami, to je zaručeně trvalejší. K vyhledání jednotlivých snímků pak používám nějaký prohlížeč, jako je Gwenview, nebo někdy jen funkci náhledu v správci souborů.
€
Jinak dávám za pravdu předchozím přispěvatelům, kontaktní list je 1000x přehlednější, k tomu by člověk potřeboval opravdu velký displej. Na druhou stranu kontaktní kopie nejsou ani tak ostré, aby bylo možné rozeznat detaily, a expozice také není přizpůsobená. Jednotlivé skeny ve vysokém rozlišení v kombinaci s náhledovým obrázkem a vyváženou expozicí by někdy byly praktické.
€
Jak se to dělá... ;)
€
Pozdravy
Rolf
highscore
Ahoj lidi,
moc děkuji za všechny tipy a názory.
Teď jsem se pustil do svého archivu.
A postupně skenuji svůj 35mm materiál
Pro střední formát potřebuji jiný skener.
Protože kontaktní kopírování považuji za plýtvání fotopapírem.
Vytisknu si vždy jen indexový výtisk na své tiskárně. Je to jen pro přehled!
Moc děkuji
Marcus
Rolf-Werner
Ahoj lidi,
protože považuji kontaktní kopírování za plýtvání papírem,
vytisknu si na své tiskárně jen indexový výtisk. Je to přece jen pro přehled!
Díky moc
Marcus
?
Kdybych to stejně skenoval, udělal bych to tak taky, to je pravda.
?
Zdravím
Rolf