Rolf-Werner
Na dovolenou potřebuji vývojku na papír a původně jsem si chtěl objednat Adotol Konstant, ten ale není k dispozici. Právě jsem si prošel technické listy a zdá se, že tekuté vývojky na papír nemají po namíchání příliš dlouhou trvanlivost. Na místě si je nemůžu dokoupit, takže to musím vzdát.
Nejméně trvanlivý se zdá být NEUTOL Eco. Pokud má jít o alternativu k Adotol Konstant, pracovní roztok by měl v lahvi vydržet alespoň 3 týdny a měl by být opakovaně použitelný, jakmile je jednou připraven.
Co byste mi poradili? Který jiný vývojka se nejvíce blíží Adotol Konstant? Co si myslíte o Dektolu? Dříve jsem rád používal Eukobrom, to by byla moje další volba.
To vše samozřejmě platí i pro ustalovač, protože Adofix P momentálně také není k dispozici. Ale tam to s trvanlivostí není tak kritické, myslím.
Díky za všechny tipy!
Rolf
Gast
U roztoku Moersch Eco 4812 by měl pracovní roztok vydržet v lahvi 8 měsíců:
https://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/moersch-eco-4812-papierentwickler-ohne-gefahrstoffe-1000-ml-konzentrat.html
Dektol je velmi podobný Adotolu Konstant a je klasikou v oblasti vyvolávání papírových fotografií (Ansel Adams!).
U ustalovače nevidím žádné velké rozdíly v trvanlivosti.
S pozdravem
Wolfgang
Rolf-Werner
Díky za tipy!
V tom případě by Dektol mohl být dobrou alternativou. Ještě pár dní počkám, jestli se Adotol a Adofix znovu objeví, jinak si objednám něco jiného. Třeba se ještě ozve Mirko a bude to vědět přesněji...
S pozdravem
Rolf