Rolf-Werner
Na wakacje potrzebuję wywoływacza do papieru i właściwie chciałem zamówić Adotol Konstant, ale nie jest on dostępny. Przejrzałem właśnie karty techniczne i wygląda na to, że wszystkie płynne wywoływacze do papieru nie mają zbyt długiego okresu przydatności po przygotowaniu. Nie mam możliwości dokupienia ich na miejscu, więc muszę zrezygnować.
Najkrótszy okres przydatności do użycia wydaje się mieć NEUTOL Eco. Jeśli ma to być alternatywa dla Adotol Konstant, roztwór roboczy powinien zachować przydatność do użycia w butelce przez co najmniej 3 tygodnie i nadawać się do wielokrotnego użytku po przygotowaniu.
Co byście mi doradzili? Który inny wywoływacz jest najbardziej zbliżony do Adotol Konstant? Co sądzicie o Dektolu? Kiedyś chętnie używałem Eukobromu, więc to byłby mój następny pomysł.
To wszystko dotyczy oczywiście również utrwalacza, ponieważ Adofix P również nie jest obecnie dostępny. Ale myślę, że w tym przypadku czas przydatności nie jest aż tak krytyczny.
Dziękuję za wszystkie wskazówki!
Rolf
Gast
W przypadku Moersch Eco 4812 roztwór roboczy powinien zachować trwałość przez 8 miesięcy w butelce:
https://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/moersch-eco-4812-papierentwickler-ohne-gefahrstoffe-1000-ml-konzentrat.html
Dektol jest bardzo podobny do Adotol Konstant i stanowi klasyk w wywoływaniu papierowym (Ansel Adams!)
Jeśli chodzi o utrwalacz, nie widzę dużych różnic w trwałości.
Pozdrawiam
Wolfgang
Rolf-Werner
Dzięki za wskazówki!
W takim razie Dektol byłby chyba alternatywą. Poczekam jeszcze kilka dni, czy Adotol i Adofix znów się pojawią, a jeśli nie, to zamówię coś innego. Może Mirko też się jeszcze odezwie i będzie wiedział coś więcej...
Pozdrawiam
Rolf