Oldschool
Ahoj všichni, po delší pauze v analogové fotografii jsem se při návratu k tomuto koníčku hned pustil do zajímavého tématu reverzního vyvolávání černobílých filmů. Po dvou neúspěšných pokusech s recepty z internetu se mi nyní podařilo hned napoprvé dosáhnout použitelných výsledků díky návodu od Ilfordu.
Na neexponovaném začátku filmu se mi však vždy objevuje šedý závoj, který je na snímcích naštěstí sotva vidět, ale táhne se přes celý film. V tomto ohledu není mezi Ilfordem HP4+ a Delta 100 žádný rozdíl.
K mému postupu:
Používám vývojovou láhev Jobo 1510 a naplním ji vždy 250 ml.
Při prvním vyvolávání láhev čtyřikrát každých 15 sekund nakloním a poté s ní o stůl bouchnu, aby se uvolnily vzduchové bubliny. V závislosti na teplotě mám pak dobu vyvolávání 12 minut při 20 stupních (9 minut při 23 stupních).
Po mezivodění pomocí Jobo Cascade (2 minuty) pak do nádoby nalévám bělicí lázeň sestávající z roztoku permanganátu draselného a kyseliny sírové. Zde Ilford vyžaduje neustálý pohyb nádoby. To znamená, že nádobu neustále 5 minut naklápím a občas s ní bouchnu o stůl.
S čisticí lázní postupuji po propláchnutí stejně jako při prvním vyvolání, 4x naklonění každých 15 sekund s protřepáním.
Při následné druhé expozici jsem nyní přešel k expozici pod vodou v bílé misce na müsli po dobu 1 minuty z každé strany. 60W stolní lampa ve vzdálenosti asi 20 cm. Při mých prvních pokusech jsem měl dojem, že jsem to trochu přehnal, což bylo částečně poznat na černých pruzích mezi snímky, které působily trochu roztřepeně. Zde jsem pracoval s 2x60 W bez větší vzdálenosti a čtyřmi minutami.
Při druhém vyvolání a fixaci stejný postup, 4x naklonění každých 15 sekund.
Závěrečné oplachování v Jobo Cascade 3–5 minut při 20 stupních a 30 sekund v roztoku 1:400 v deionizované vodě.
Jako vývojku používám podle doporučení Ilford PQ Universal, jako ustalovač Tetenal Superfix a jako roztok Tetenal Mirasol. Poměry míchání jsem převzal z dokumentace Ilfordu.
Těším se na vaše návrhy na vylepšení.
S pozdravem
Benjamin
P.S.: Připojil jsem dvě fotografie, abych problém ilustroval. Zajímavé je také to, že k tomuto jevu dochází vždy v oblasti filmu, která je v krabičce otočena směrem ke dnu.
AndreasD
Ahoj Benjamine,
už mnoho let vyvolávám filmy Fomapan R100 a Adox SCALA 160 pomocí chemikálií Foma
na diapozitivy. Částečně také Ilford 100 Delta, který se mi ale s chemikáliemi Foma tolik nelíbí.
Jev, který popisuješ, jsem však zatím nezažil. Přesto zde uvádím několik svých zkušeností:
- Delts 100 a HP nemají tak jasný nosič jako Fomapan R100 a SCALA 160. Proto je na celém filmu zásadně patrné mírné zakalení.
- Všechny kroky procesu provádím neustále, klidně, ale bez přestávky
- Vždy naklápím tak, aby se chemikálie také promíchaly
- Stínování při meziobrazování vypadá jinak
- Nikdy nevyvolávám při teplotě nad 20 °C kvůli nebezpečí odlupování vrstvy
Otázka:
- Leží film čistě v drážkách cívky (bez překrývání)?
- Bělicí lázeň v pořádku (nevydrží dlouho po smíchání peroxidu draselného + kyseliny)?
S pozdravem, Andreas
Oldschool
Ahoj Andreasi,
nikdy nepřevracím plechovku vzhůru nohama, ale naklápím ji jen o 45 stupňů – je to možná příčinou problému?
Film se navíjí skvěle, nikdy jsem to nezkoušel s testovacím filmem při osvětlení, ale na dotek se zdá být v pořádku.
Kyselinu přidávám do manganistanu draselného vždy těsně před použitím.
S pozdravem
Benjamin
AndreasD
Ahoj Benjamine,
45° je rozhodně málo. Naklonit znamená otočit o 180°. Jen tak se chemikálie promíchají natolik, aby mohla proběhnout rovnoměrná reakce na povrchu filmu. Pokud se na tvých filmech vždy objevují šmouhy na spodní straně, vše nasvědčuje tomu, že se chemikálie dostatečně nemíchají.
S pozdravem, Andreas
Oldschool
Dobře, tak si asi pořídím nový kryt na svou Jobo, tenhle totiž moc netěsní :(
S pozdravem
Oldschool
Ahoj všichni,
otočení o 180 stupňů bohužel nic nezměnilo. Tentokrát jsem použil film Iford Pan F.
Je možné, že je něco v nepořádku s fixačním roztokem?
Díky a pozdravy
Benjamin
Oldschool
Ahoj všichni, připravil jsem si nový roztok Tetenal Superfix v nejředším povoleném poměru. Doba číření je momentálně 2 minuty. Na snímku se ale bohužel nic nezměnilo.
Asi se tomu nevyhnu a budu muset po odbarvení jeden film vyndat. Dělám to sice nerad, ale nemělo by to proces nijak ovlivnit. Možná je chyba právě tady nebo v čířicí lázni.
S pozdravem