Oldschool
Witam wszystkich, po dłuższej przerwie w fotografii analogowej, wracając do tego hobby, od razu zająłem się interesującym tematem odwracania czarno-białych filmów. Po dwóch nieudanych próbach z recepturami znalezionymi w Internecie, dzięki instrukcji firmy Ilford od razu uzyskałem zadowalające wyniki.
Jednak na nieoświetlonym początku filmu zawsze pojawia się szara mgiełka, która na szczęście jest ledwo widoczna na zdjęciach, ale ciągnie się przez cały film. Nie widać tu żadnej różnicy między Ilford HP4+ a Delta 100.
Oto mój proces:
Używam pojemnika do wywoływania Jobo 1510 i napełniam go 250 ml.
Podczas pierwszego wywoływania przechylam pojemnik cztery razy co 15 sekund, a następnie uderzam nim o stół, aby usunąć pęcherzyki powietrza. W zależności od temperatury czas wywoływania wynosi 12 minut w temperaturze 20 stopni (9 minut w temperaturze 23 stopni).
Po płukaniu pośrednim za pomocą Jobo Cascade (2 minuty) napełniam pojemnik kąpielą wybielającą składającą się z roztworu nadmanganianu potasu i kwasu siarkowego. W tym przypadku firma Ilford wymaga ciągłego poruszania pojemnikiem. Oznacza to, że przez 5 minut nieustannie przechylam pojemnik i od czasu do czasu uderzam nim o stół.
Z kąpielą oczyszczającą po płukaniu postępuję identycznie jak przy pierwszym wywoływaniu, 4 razy przechylając co 15 sekund i potrząsając.
Przy kolejnej, drugiej ekspozycji przeszedłem teraz do naświetlania pod wodą w białej misce po 1 minucie z każdej strony. Lampa biurkowa 60 W w odległości około 20 cm. Podczas moich pierwszych prób miałem wrażenie, że trochę przesadziłem, co częściowo widać było po czarnych paskach między zdjęciami, które wyglądały na nieco postrzępione. W tym przypadku pracowałem z 2 x 60 W bez większej odległości i przez cztery minuty.
Podczas drugiego wywoływania i utrwalania to samo, 4-krotne przechylanie co 15 sekund.
Płukanie końcowe w Jobo Cascade przez 3–5 minut w temperaturze 20 stopni oraz 30 sekund w kąpieli zwilżającej 1:400 w wodzie dejonizowanej.
Jako wywoływacz stosuję zgodnie z zaleceniem Ilford PQ Universal, jako utrwalacz Tetenal Superfix, a jako kąpiel zwilżającą Tetenal Mirasol. Proporcje mieszania przejąłem w całości z dokumentacji Ilforda.
Czekam na Wasze sugestie dotyczące ulepszeń
Pozdrawiam
Benjamin
P.S: Załączam dwa zdjęcia, aby zilustrować problem. Ciekawe jest również to, że problem ten występuje zawsze w obszarze filmu, który w puszce jest skierowany w stronę dna.
AndreasD
Cześć Benjamin,
Od wielu lat wywołuję filmy Fomapan R100 i ADOX SCALA 160 przy użyciu odczynników Foma,
przekształcając je w diapozytywy. Czasami również Ilford 100 Delta, który jednak nie do końca mi odpowiada przy użyciu odczynników Foma.
Nie spotkałem się jednak jeszcze z opisaną przez Ciebie sytuacją. Niemniej jednak, oto kilka moich spostrzeżeń:
- Filmy Delta 100 i HP nie mają tak wyraźnego nośnika jak Fomapan R100 i SCALA 160. Dlatego na całej długości filmu widać zazwyczaj lekkie zmętnienie.
- Podczas wszystkich etapów procesu nieustannie mieszam, delikatnie, ale bez przerw
- Zawsze przechylam tak, aby chemikalia również się wymieszały
- Cieniowanie przy naświetlaniu pośrednim wygląda inaczej
- Nigdy nie wywołuję w temperaturze powyżej 20°C ze względu na ryzyko odwarstwienia
Pytanie:
- Czy film leży równo w rowkach szpuli (bez zakładania się)?
- Czy kąpiel wybielająca jest w porządku (nie utrzymuje się długo po połączeniu nadtlenku potasu z kwasem)?
Pozdrawiam, Andreas
Oldschool
Cześć Andreas,
nigdy nie przechylam puszki do góry nogami, tylko pod kątem 45 stopni – czy to może być przyczyną problemu?
Film nawijają się świetnie, nigdy nie próbowałem tego z filmem testowym przy jasnym oświetleniu, ale w dotyku wydaje się idealny.
Kwas dodaję do nadmanganianu potasu zawsze tuż przed użyciem.
Pozdrawiam
Benjamin
AndreasD
Cześć Benjamin,
45° to zdecydowanie za mało. Przechylenie oznacza obrót o 180°. Tylko w ten sposób substancje chemiczne są tak wymieszane, że na powierzchni filmu może zachodzić równomierna reakcja. Jeśli na twoich filmach zamglenia pojawiają się zawsze po stronie dna, wszystko wskazuje na to, że mieszanie nie jest wystarczające.
Pozdrawiam, Andreas
Oldschool
No to chyba powinienem zaopatrzyć się w nową pokrywkę do mojego Jobo, ta obecna nie jest zbyt szczelna :(
Pozdrawiam
Oldschool
Cześć wszystkim,
Niestety, obrócenie o 180 stopni nie przyniosło żadnej zmiany. Tym razem użyłem filmu Iford Pan F.
Czy może coś jest nie tak z utrwalaczem?
Dzięki i pozdrawiam
Benjamin
Oldschool
Cześć wszystkim, przygotowałem nową porcję Tetenal Superfix, stosując najrzadszy dopuszczalny roztok. Czas klarowania wynosi obecnie 2 minuty. Niestety, na zdjęciu nic się nie zmieniło.
Chyba nie będę miał innego wyjścia i będę musiał wyjąć film po wybielaniu. Robię to niechętnie, ale to nie powinno wpłynąć na przebieg procesu. Być może błąd leży właśnie tutaj lub w kąpieli klarującej.
Pozdrawiam