Yaroka napsala:
Zdravím, Analogies! :rolleyes:
Našel jsem tady kanystr s ADOX Adofix P a po třech 1litrových lahvích XTOL. Tehdy jsem namíchal jak ustalovač, tak vývojku s práškem v 5litrových nádobách, ustalovač jsem nalil do kanystru a vývojku po 1 litru do nepropustných nádob, které jsem naplnil tak, že už to přetékalo. Obojí bylo naplněno 17. 6. 2016 a skladováno ve sklepě a garáži. Když s lahvemi zatřesu, nic neslyším, takže by v nich neměl být prakticky žádný kyslík.
Fixační roztok vypadá mírně namodralý a vývojka mírně nažloutlá.
Dlouhý úvod, krátká otázka: Mám tyhle věci ještě použít?
Děkuji vám! :blush:
Dobrý den,
dlouhodobá trvanlivost fotochemikálií velmi silně závisí na konkrétních skladovacích podmínkách: V tomto případě: Byly to světlotěsné plastové nádoby? Pokud ano: Většina plastů časem propouští kyslík, což má negativní vliv na trvanlivost fotochemikálií. Část byla navíc skladována v garáži. Tam mohou v létě – v závislosti na konstrukci – panovat poměrně vysoké teploty, což má rovněž negativní vliv na dlouhodobou trvanlivost.
A zejména XTOL je velmi citlivý, pokud jde o skladovací podmínky. I za ideálních skladovacích podmínek (tmavá skleněná láhev, plně naplněná, chladné místo) nevydrží XTOL v zásobním roztoku zpravidla déle než dva roky.
Pomocí filmového vzorku (filmové proužky) by bylo možné otestovat zbývající aktivitu vývojky a ustalovače: Je začátek filmu vývojkou ještě zcela zčernalý (vysoká hodnota Dmax)? Test ustalovače: Stane se filmový proužek během běžné doby čiření zcela čirý?
Ale i kdyby tyto testy přinesly uspokojivé výsledky, doporučujeme pro důležité filmy pro jistotu použít čerstvé chemikálie.
A není vůbec jisté, zda staré chemikálie budou fungovat i za jeden, dva nebo více měsíců.
ADOX – inovace v analogové fotografii.
Tým ADOX
www.adox.de
www.facebook.com/ADOXPHOTO
www.instagram.com/ADOXPHOTO
www.Polywarmtone.com