Yaroka napisała:
Pozdrowienia, Analogies! :rolleyes:
Znalazłem tu kanister ADOX Adofix P oraz po 3 butelki XTOL o pojemności 1 l. Wtedy wymieszałem zarówno utrwalacz, jak i wywoływacz z proszkiem w 5-litrowych pojemnikach, przelałem utrwalacz do kanistra, a wywoływacz do nieprzezroczystych pojemników po 1 litrze i napełniłem je tak, że trochę się przelało. Oba zostały przelane 17.06.2016 r. i przechowywane w piwnicy oraz garażu. Kiedy potrząsam butelkami, nic nie słyszę, więc w środku nie powinno być prawie żadnego tlenu.
Utrwalacz ma lekko niebieskawy odcień, a wywoływacz lekko żółtawy.
Długa wypowiedź, krótkie pytanie: czy powinienem jeszcze używać tych płynów?
Dziękuję wam! :blush:
Witam,
trwałość chemikaliów fotograficznych w dużym stopniu zależy od konkretnych warunków przechowywania: w tym przypadku: czy pojemniki były z tworzywa sztucznego, nieprzepuszczającego światła? Jeśli tak: większość tworzyw sztucznych z czasem przepuszcza tlen, co negatywnie wpływa na trwałość chemikaliów fotograficznych. Ponadto część była przechowywana w garażu. Tam latem – w zależności od konstrukcji – mogą panować dość wysokie temperatury, co również negatywnie wpływa na długotrwałą trwałość.
A zwłaszcza XTOL jest bardzo wrażliwy na warunki przechowywania. Nawet w idealnych warunkach przechowywania (ciemna szklana butelka, całkowicie napełniona, chłodne miejsce) XTOL zazwyczaj nie zachowuje trwałości w roztworze macierzystym znacznie dłużej niż dwa lata.
Za pomocą fragmentu filmu (paska filmu) można sprawdzić pozostałą aktywność wywoływacza i utrwalacza: Czy początek kliszy jest nadal całkowicie wyczerniony przez wywoływacz (wysoka wartość Dmax)? Test utrwalacza: czy fragment kliszy staje się całkowicie klarowny w normalnym czasie klarowania?
Jednak nawet jeśli testy przyniosłyby zadowalające wyniki, zalecamy, aby dla bezpieczeństwa w przypadku ważnych filmów używać świeżych chemikaliów.
Nie ma też żadnej pewności, czy stare chemikalia będą nadal działać za miesiąc, dwa lub więcej.
ADOX – innowacje w fotografii analogowej.
Zespół ADOX
www.adox.de
www.facebook.com/ADOXPHOTO
www.instagram.com/ADOXPHOTO
www.Polywarmtone.com