moritz_cine
Ahoj,
nedávno jsem si pořídil bulkloader a zatím jsem pro zkoušku znovu nabil jen pár
již použitých filmových kazet. Zatím vše fungovalo bez problémů.
(zejména plastové kazety od ADOXu a kovové kazety od Kodaku) Když jsem se trochu rozhlédl po internetu,
jak často se dá kazeta znovu naplnit, narazil jsem na poměrně velké
kontroverze. Někteří říkají, že je (např. staré kazety Ilford) používají opakovaně už přes 20 let.
Jiní říkají, že nejpozději po 3–4 použitích si pořídí novou.
Jaké jsou s tím vaše zkušenosti? Které kazety jsou podle vašich zkušeností nejvhodnější?
Díky
Moritz
Wolf_XL
...tyto kazety lze rozhodně použít i vícekrát, třeba třikrát nebo čtyřikrát. Některé kazety, které jsem koupil v polovině osmdesátých let u firmy Phototec, používám dodnes. Je třeba si kazety občas pořádně prohlédnout – důležitý je zejména stav plsti na ústí kazety. A samozřejmě musí mít uzávěr stále dostatečné napětí. Jinak se kazety nerozpadnou ze dne na den a nezničí celý obsah – případné netěsnosti se většinou projeví už předem. Takže to není žádná tragédie...
mdeutgen
Já sám stále používám kazety, které jsem před třiceti lety dostal od svého dědečka (ten tehdy nejen vyráběl a prodával filmové kazety, ale také obchodoval s „vypranými“ kazetami). Ty mají za sebou výrazně více než 20 cest. Před každým novým naplněním si je však *velmi* pečlivě prohlížím a důsledně třídím.
Mezitím se však moje spotřeba výrazně snížila (už nemám tolik času jako student a priority v soukromém životě se od té doby znatelně posunuly) a dopřávám si luxus kupovat hotové filmy. Přesto mám právě před sebou další 30,5 m roli filmu a během nadcházející dovolené ji vyfotím.
Martin
RalfMichael
Ahoj Moritzi,
co se týče kazet Ilford, mohu to potvrdit; mám jich ještě spoustu ze 70. a 80. let a všechny jsou stále v pořádku.(Ne tak dobré zkušenosti mám s plastovými kazetami z 80. let z NDR (Orwo) a dalších zemí východního bloku, i když se dají otevřít, někdy nejsou u otvoru pro film zcela světlotěsné.) S pozdravem, Ralf
mattes
Nalepím nový metrážový film na zbytek použité kazety. Jelikož mám k dispozici už spoustu kazet, mohu je vyměňovat častěji.
Obecně se to ale vyplatí. Jednak není metráž o moc levnější než hotová fólie. Na druhou stranu existuje nemalé riziko poškrábání fólie. Koneckonců se pohybuje do zásobníku, přes zásobník a třikrát přes kazetu. To se vyplatilo, pokud vůbec, jen u exotického filmového materiálu.
Matthias