farngarten
Ahoj,
zkusil to už někdo? Vyvolat ten samý film v různých koncentracích?
Tedy, dám TriX na prvních 10 minut do ADONALového ředidla xy, pak ho vyliju a jako u dvoukomponentní vývojky ho nechám dalších xy minut v úplně jiném ADONALovém ředidle. ???
Stálo by to za vyzkoušení??
S pozdravem Martin
Lichtjahr
Vyzkoušej to a pak se rozhodni, jestli se ti ten experiment vyplatil.
V počátcích fotografie se experimentovalo i s močí.
€
Svět patří odvážným.
€
S pozdravem, Edi
Wolf_XL
... k čemu to vlastně je? Je to jako s pitím – jestli do sebe nejdřív naliješ pivo a pak pálenku, nebo naopak – v podstatě je to jedno – od určitého množství alkoholu jsi opilý... ;-)
AchimBauer
Ahoj Martine,
nemám tušení, jestli to bude fungovat, ale když jsem na internetu hledal informace o dvou vývojkách, narazil jsem na stránku, kterou jsem si bohužel nezapamatoval; někdo tam experimentoval se dvěma různými vývojkami.
Možná tu stránku najdeš, když ji budeš hledat.
?
S pozdravem Achim
HenningH
Wolf_XL
...no, to je úplně běžné vyvolávání ve dvou lázních – vezmete dvě různé vývojky – založené na základních látkách s odlišným účinkem – a doufáte, že se kladné vlastnosti obou typů vývojek navzájem doplní... Ve skutečnosti existují kombinace, u kterých to do jisté míry funguje... Naopak považuji za vyloučené, že by se dal dosáhnout výrazně lepšího výsledku tím, že se film namočí do stejné vývojky v různých ředěních. Působí tam stejné látky – druhé, jiné ředění může jen pokračovat v tom, co začalo první – ale nikdy to nezmění ani nezvrátí...
TR
pozitivních vlastností
Ty by však měly být nejprve pojmenovány. Jaký je cíl? Například „potlačit“ světla, zatímco stíny budou plně vyvolány? V tomto případě by se měl skutečně použít speciálně konstruovaný dvoukoupelový vývojka nebo alespoň „vložte“ vodní lázně. Nakonec lze
působivý obraz získat pouze cílenou, individuální úpravou v pozitivním procesu. Takový snímek se z negativní krabičky málokdy dostane sám od sebe.
Lichtjahr
Takový výsledek se z negativové krabičky málokdy dostane sám od sebe.
?
V tom se mýlíš,
kromě správné expozice je pro výsledek rozhodující pouze vyvolání negativu.
V pozitivním procesu můžeš provést pouze vyrovnání gradace.
To, co není přítomno v negativu, nedokáže v pozitivním procesu dosáhnout ani žádná kouzla, ani vyvolání ve dvou lázních.
Chci tím říct, že pokud např. stíny nemají kontury, nikdy je v pozitivním procesu nedosáhneš. Totéž platí pro světla, přeexponované zůstane přeexponované, další stupeň by pak byl šedý – tedy šedá kaše. Na kterou jsou mnozí zde tak pyšní...
?
Edi
?
?
sputnik
Myslím, že jsi to trochu nepochopil.
T.R. nemluvil o technicky dokonalém snímku (podle zásady „průraznosti“), ale o „působivém snímku“, což se často týká odlišného vyvážení různých částí snímku (nejen co se týče jasu, ale i kontrastu).
To je možné pouze při pozitivním procesu.
Samozřejmě, že „dokonalý negativ“ k tomu vytváří nejlepší předpoklady, ale to nikdo nezpochybňoval. ;-)
Věta „kromě správné expozice je pro výsledek rozhodující pouze vyvolání negativu“ je v každém případě formulována nepřesně,
protože výsledkem je finální zvětšenina. ;-)
TR
pokud jde o odlišné vyvážení různých částí snímku (nejen z hlediska jasu, ale i kontrastu).
Ano, přesně tak jsem to myslel. Skutečně existují situace, kdy je vše v pořádku: rozložení světla, vlastní jas popředí vůči motivu, kresba oblohy, lokální kontrasty mezi sebou. U téměř všech mých motivů však musím vždy dodatečně zasáhnout, aby to působilo „působivě“, aby se obraz stal něčím jiným než pouhou kopií motivu. To samozřejmě film nedokáže. Tady se dá málokdy zkrátit. V této souvislosti mimochodem doporučuji skvělou knihu „
Larry Bartlett, John Tarrant: Workshop černobílý tisk
“. Negativ bych vždy označil za „polotovar“, který nasává všechny informace jako houba. V procesu pozitivního vyvolání se pak „vyřezává“.
Chci tím říct: něco takového nejde vykouzlit z
čarodějného lektvaru
.
jochen53
Pokud kladeš důraz na dobré vykreslení stínů a omezení denzity ve světlech v kombinaci s dobrým využitím citlivosti, zvol rovnou dvoukoupelovou vývojku. Jeho princip spočívá v podstatě v omezeném množství vývojové látky, kterou emulze absorbovala v první koupeli. Ve světlech se tato látka spotřebuje a ve stínech jí zbývá dostatek pro další vývoj v lázni 2.
Renate
Dobrý den,
?
V knize od Weidnera se uvádí následující návrh: Po uplynutí celé doby vyvolávání vylijte vývojku a poté do nádoby nalijte roztok boraxu. Borax je zásaditý a zajišťuje, že vývojka, která ještě zůstala v emulzi, může pokračovat ve vyvolávání, dokud se zcela nevyčerpá. Díky tomu mohou stíny ještě mírně zesílit, zatímco ostatní oblasti se již téměř nemění. Myslím, že se to trochu blíží vyvolávání se dvěma koncentracemi a je to přibližně stejný princip jako u dvoukoupelové vývojky.
?
Koupila jsem si sice borax, ale recept jsem ještě nikdy nevyzkoušela. Zvýraznění stínů zároveň znamená snížení parciálního kontrastu v této oblasti, a to se mi nelíbí.
?
S pozdravem
?
Renate
Bonderer
Bohužel musím přiznat, že raději fotím; vyvolávání filmů je taky v pohodě, ale pak...
Jsem prostě lenoch. Dobrá vývojka, Heilandův Splitgrade a kvalitní multigrade papír – a většinou to stačí. Dvě vývojky jsou pro mě přílišná námaha a když to jednou nevyjde, smůla. Malí zelení mužíčci mi bohužel ještě nepřekřížili cestu. Někdy je ale přání otcem myšlenky.
Mým záměrem bylo vždy pořizovat dobré fotografie, technická dokonalost nikdy nebyla mým přáním. Nooo, možná jednou, ale to už je nějaká doba.
Wolf_XL
... mám to podobně – ale psssst, upřímně řečeno, taky nevidím žádný rozdíl mezi RODINALem 1+25 a RODINALem 1+50... ;-P
?
Prostě namočím standardní film od KoAgFuIlfo do standardního vývojky podle návodu a je to. Dělám to tak už přes čtyřicet let – a to, co ještě chybí, dodá záři Spasitel (Splitgrade)...
?
Jako zálohu mám sice po ruce i Densi a Sensi – a samozřejmě „Negativ“ od sv. Anselma – ale upřímně – všechno to sice pravidelně oprašuju, ale ještě jsem to nikdy nepotřeboval...
?
A teď mě můžete ukamenovat... ;-)
Lichtjahr
Negativ bych vždy označil za „polotovar“, který nasává veškeré informace jako houba. V procesu pozitivního vyvolávání se pak „vyřezává“.
Chci tím říct: S kouzelnými nálevy to takhle nejde.
€
€
€
Prosím o příklad obrázku... rád bych ho viděl v galerii.
€
Vytesané pozitivy jsem ještě nikdy neviděl, s tímto pojmem jsem se také ještě nesetkal.
€
Edi
€
€
€
Renate
Ahoj,
?
tak se prostě podívejte na fotky Johna Sextona. Jsou to fantasticky povedené tisky. Používá stejné materiály jako každý z nás. Ví však, jak je správně využít, a věnuje čas tomu, aby na každém tisku pořádně zapracoval. Nečeká, až mu hotové výsledky spadnou z nebe, ale využívá možnosti, které má k dispozici. Jeho fotografie jsou obrazně řečeno „velmi jemně vyřezané“.
?
I přes naši bezvýznamnost máme spoustu možností. Nejenže si myslím, že sklenice je napůl plná, ale myslím si, že je dokonce docela plná, a obdivuji Mirkovu snahu, aby nám to tak zůstalo.
?
Letos jsem pořídil mnoho snímků pro výstavy a měl jsem při tom pocit, že mohu čerpat z plného zdroje. Existuje mnoho dobrých filmů, vývojky negativů pro každý účel, různé vysoce kvalitní papíry, které lze použít podle nálady, a velký výběr tonerů. Stačí si jen udělat čas a experimentovat s nimi. Dobré snímky se vytvářejí při fotografování i při tisku. K tomu patří i to, že vezmete do ruky karton a provedete odstínování nebo dodatečné osvětlení. Splitgrade dává smysl teprve tehdy, když na snímku pracujete s různými gradacemi.
?
Také nečekám, až mi nějaká úžasná strojová papírna dodá papír Chamois. Vezmu si slabý čajový výluh a namočím do něj papír, dokud nemá ten správný odstín. To není nic pro lenochy, ale zato to máte hned.
?
Nespoléhám se na sliby výrobců vývojek a filmů. Vyzkouším je a pak spolehlivě získám dobré negativy, ze kterých lze vyrobit pěkné pozitivy.
?
S pozdravem
?
Renate
Lichtjahr
Ahoj Renate,
prohlédl jsem si fotky Johna Sextona, skvělá práce, ten své řemeslo opravdu ovládá!
Od pořízení snímku až po hotovou fotografii je vše dokonalé. Není tam nic vyretušovaného ani jinak vykouzleného.
Prostě jen ty nejlepší „nástroje“, vynikající objektivy při fotografování i v temné komoře, znalost optické fyziky a dokonalé zvládnutí techniky.
Pravděpodobně pracuje také podle zónového systému Ansela Adamse.
Přesně to je můj požadavek na řemeslně dokonalou fotografii.
Všechno ostatní pro mě patří do rubriky experimenty (čajové sáčky, kávové vývojky atd.) nebo to prostě neumím lépe.
Experimenty jsou důležité, baví a mohou být poučné!
S pozdravem, Edi
TR
Lichtjahr, 16. prosince 2015 – 01:08, napsal:
Prosím o příklad obrázku... klidně v galerii.
?
Vytesané pozitivy jsem ještě nikdy neviděl, s tímto pojmem jsem se také ještě nesetkal.
To byla přece metafora ;)
Tady je příklad. Text je pod ním, protože pochází z mé diplomové práce na univerzitě.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Lichtjahr
Ahoj,
dovolil jsem si trochu si pohrát s tvým ukázkovým obrázkem.
Zde je výsledek v příloze.
€
Na papíře bych použil tvrdší expozici s jedním stupněm gradace a pracoval bych s dvoukoupelovým vývojkem.
Nejtmavší místa, brázdy na poli, musí v tmavých částech vykazovat černou barvu, přičemž se nesmí celkově slévat.
Nejsvětlejší části snímku, na obloze, musí být bílé, ale nesmí být přeexponované.
V tomto případě bych oblohu až k horizontu trochu dodatečně osvítil, vyvolal, zafixoval a následně, opět oblohu až k horizontu, v zředěném Farmersově zeslabovači zesvětlil světla.
V zásadě by při tomto malém kontrastu motivu bylo zapotřebí jiné vyvolání negativu. Pak by byl proces výroby pozitivu mnohem jednodušší.
€
Mimochodem, u nás na Mnichovské státní škole fotografie drželi odborní učitelé hotové pozitivy proti světlu, aby zkontrolovali, zda jsou ve stínech ještě viditelné detaily.
€
S pozdravem, Edi
mattes
Nemyslím si, že by k něčemu dobrému vedlo používat za sebou různé vývojky.
Je docela pravděpodobné, že se tím spíše znásobí nežádoucí vlastnosti.
O takových technikách se často diskutuje, ale výsledky v podobě srozumitelné dokumentace se vidí málokdy, o tom raději ani nemluvme.
Pro každý myslitelný případ existuje vhodná kombinace filmu a vývojky. Komu nestačí nabídka v obchodech, může se uchýlit k celé řadě receptů. S odpovídajícími odbornými znalostmi je lze dokonce přizpůsobit.
Jsem zvědavý a rád experimentuji, přičemž mě přesvědčily čtyři vývojky. Jedna je jednoduchý recept na vlastní přípravu, jedna se již nevyrábí, jedna je dvoukoupelová vývojka a druhá univerzální vývojka.
Nejlepších výsledků dosahuji s dvoukoupelovou vývojkou.
Matthias