Dongrappo
Ahoj milá komunito laboratoří a fotografů
Úvod: Část 1.)
bude moje osobní představení. Tu můžete samozřejmě přeskočit.
V bodě 2.)
se dostanu ke svému dotazu. ;-D
1.) -
Tak, nejprve se krátce představím, protože toto je můj první příspěvek zde na fóru.
Zaregistroval jsem se zde pod svým přezdívkou, nebo, pozor, bude to znít trochu pompézně, uměleckým jménem „Dongrappo“.
Moje skutečné jméno je podobně exotické a zní prostě Werner.
Pocházím z Brém a je mi /$&% let, … ne, jsem starý.
Dobře, když teď prozradím, že jsem s fotografováním začal už jako žák, nebo že jsem v pozdních 70. letech sbíral první zkušenosti v laboratoři ve fotografickém kroužku.
To byly také téměř jediné. V 80. letech jsem si pak koupil vlastní Krokus 67 a příslušné vybavení, ale mohl jsem jen v noci, když ostatní spali, postavit zvětšovací přístroj na vratké víko toalety, všechno na kolenou, misky ve vaně (koupelna cca 4 m²) a vždy chudý, nikdy peníze na materiál.
Souhrnně bych řekl, že jsem se nikdy nedostal dál než na úroveň začátečníka, co se týče laboratoře.
Co se týče fotografování, to jsem dělal několik let profesionálně. V oblasti produktové fotografie a reklamy, s Sinar P2, inscenování snímků ve studiu, to bylo/je moje povolání.
Jejda, dlouhé představení.
Teď, když jsem se nějak nikdy úplně nezamiloval do světa digitální fotografie. Co se tedy týče mé vlastní činnosti a vzhledem k tomu, že mi ty dlouhé hodiny před monitorem nedělají dobře ani po zdravotní stránce, vracím se zpět do zdravého světa červených luceren s jejich tak úžasnými, blahodárnými vůněmi.
Jelikož jsem stále chudý chlapík, měl jsem velké štěstí a byl jsem velmi obdarován, takže nyní mám k dispozici veškeré vybavení, které člověk potřebuje, a ještě mnohem víc.
K tomu jsem právě dostal potvrzení, že chemikálie a fotografický papír byly dnes konečně odeslány.
Moje vybavení, které bych chtěl používat:
Mám teď mimo jiné dva zvětšovací přístroje Krokus 69s. Ten druhý jsem si pořídil navíc, protože měl opravdu veškeré příslušenství, které k modelu 69-s existovalo.
Kromě barevné hlavy a kondenzorové jednotky pro 35 mm, kterou jsem kromě jedné fotografie nikdy neviděl ani o ní nečetl.
Jo, a v těch obrovských kondenzorových sklech, zejména u jednoho Krokusu, je pár vzduchových bublinek, je to hodně špatné???
Byly tam také dobré až použitelné objektivy. Jsou to Meopta Anaret 4,5/105 mm a pro KB Schneider Componon-S 2,8/50 mm. Oba jsou ve velmi dobrém, čistém a nepoškozeném stavu, což by mi určitě mělo stačit. Vždyť stejně budu dělat maximálně 30x40 zvětšenin. Hlavně ale spíše 18x24
2.)
Jediné, co bych u Krokus 69 rád vylepšil, by byla antinewtonova skla jako horní sklo. U sklenáře za rohem to nedostanu. Může to sice nařezat, ale potřeboval bych zdroj pro ten správný druh skla.
Takže: Zná někdo z vás zdroj pro taková skla?
Na internetu jsem kromě doporučení nechat si to za pár centů udělat u sklenáře nic nenašel.
Jo, už jsem kontaktoval toho milého člověka, Andrease Irmera, který vyrábí bezskleněné podložky. Pokud mi jinak Krokusy budou vyhovovat, objednám si tu pro 35 mm. Pro opravdu velké formáty ale skla stejně potřebuju.
Jejda, tolik slov, tolik otázek v hlavě.
Docela rozsáhlé téma, když se do toho zase pouštím.
Další otázky:
Máte ještě nějaký tip na dobré časovače, nebo je to jedno? Durst Tim 60 a Philips PDT 022/01 už mám, a jeden nefunkční automatický časovač Kaiser, což asi není žádná škoda.
Ještě něco. Dvě zeleno-žluté lampy DuKa od Rowi už mám, ale pro Multigrade (Foma) potřebuji červenou nebo hnědou, že? Mám tady jednu Osram 4563, ale k tomu bych potřeboval ještě jednu do mé komory. Máte nějaké tipy? Fungují lampy z laboratoří (rentgenové)?
A jak je to s LED diodami? Čtu o tom spoustu různých věcí, ale momentálně nemám možnost je sám donekonečna zkoušet a testovat.
A jak je to s LED žárovkami pro zvětšovací přístroje? Zatím mám všechny osazené 75W a 150W opálovými žárovkami.
Nedají se použít LED diody? Funguje to s tím jejich nehomogenním barevným spektrem?
Bohužel jsem většinou úplně na mizině a musím to celé zařídit velmi levně. Drahé hobby a žádné peníze, špatná kombinace, to vím dobře.
Jenže to je zřejmě jedna z mých životních úloh, jak se mi zdá.
Kdyby to četl někdo z Brém a okolí, komu bych se možná mohl někdy podívat přes rameno, bylo by to opravdu skvělé.
Číst se dá hodně a YouTube také nabízí spoustu informací, ale já jsem spíše ze staré školy a nejlépe se učím při osobním kontaktu.
Tak tedy, moc děkuji za trpělivost při čtení mých, doufám, ne příliš zmatených slov a ještě jednou srdečně zdravím všechny zde.
Werner
KlausWehner
Milý Wernere,
nejprve tě srdečně vítám na tomto fóru!
Položil jsi několik otázek.
Na všechny bych mohl odpovědět, ale nejprve bych se rád vyjádřil k tvé hlavní otázce.
Obrazová deska pro Krokus
Zásadně bych doporučil použít obrazovou desku bez skla. Ušetříš si tak spoustu problémů s prachem (a případně i neostrost způsobenou sklem AN).
Kompromisem by byla kombinace skla (dole) a bezskleněného držáku negativu nahoře.
AN sklo se ve skutečnosti nedá jen tak koupit. Jako provizorní řešení by případně mohlo přijít v úvahu sklo z „antireflexního“ rámečku na fotografie.
Předtím by však bylo třeba zkontrolovat důležité parametry, jako je tloušťka skla a povrchová úprava skla.
Obrazové podložky lze (provizorně) vyrobit pomocí 3D tiskárny. Používám několik tištěných obrazových podložek, které jsou zcela použitelné.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Ahoj Klausi,
moc děkuji za tvou odpověď. Dokonce existuje někdo, kdo na objednávku vyrábí negativní masky bez skla, a to i pro zvětšovací přístroje Krokus. http://home.datacomm.ch/irmer/Negbuehnen.html
Pokud se mi ty přístroje budou líbit, možná do nich investuji.
A u firmy Kienzle se prý dá sehnat vhodné AN sklo.
To jsem už při svém hledání zjistil.
Mimochodem, dostal jsem darem mimo jiné ještě Kaiser VP 60, který také dobře funguje. Jenže u zakřivených negativů mám ten problém, že horní část bez skla je navržena pro formát 6x6, a proto nelze zakřivený negativ dostatečně přitlačit a „vznáší se“ směrem ke středu „daleko“ nad spodním sklem. Chápeš, co tím myslím?!
Teď bych raději měl dvě skla a trochu víc čištění.
Kromě toho mám ještě Revue (Dunco) a ještě jeden úplně starý Liesegang-Rax II, který je vybaven bezskleněnou negativní maskou pro KB, jenže tam nemůžu namontovat žádné dobré objektivy.
Ach jo, prostě příliš mnoho možností. Ale také spousta věcí k experimentování! :-)
Tak tedy, moc děkuji za tvůj názor na toto téma.
Teď si nejdřív namíchám trochu Caffenolu na 2 filmy KB.
Srdečné pozdravy
Werner
KlausWehner
Ahoj Wernere,
pokud mají (čerstvé) negativy ještě zkroucení, je to ve směru navíjení filmu.
Vlastně stačí, když film na všech čtyřech stranách zafixuješ pomocí rámečku.
Já však své negativy zpracovávám až tehdy, když díky skladování ztratily své zkroucení.
Čerstvě vyvolaný a suchý film lze také na několik dní navinout na vyvolávací cívku proti směru jeho kroucení.
Po několika dnech pak už není tak neposlušný.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Ahoj Klausi,
moc děkuju za tipy. Tyhle speciální negativy byly dlouhá léta srolované v krabičce na film. Buď už jsem neměl obaly, nebo jsem byl prostě líný, nebo tak něco.
Předevčírem jsem ale zjistil, že pro Kaiser 60 existovala i extra malá formátová deska. U mého modelu není součástí balení. Lze však nastavit doraz, tedy vodicí kolíky v rámu, na 35, 40 a 60 mm. Nicméně to není úplně ideální, protože horní přítlačná plocha je samozřejmě mnohem širší.
Na této stránce můžete vidět obě negativní masky úplně dole:
Informace o Kaiser 60
Ach, ještě mám staré rolei svitkové filmy, to byli skuteční experti na rolování, které se nikdy nedaly opravdu vyrovnat. Pro to je skleněná deska jediným osvědčeným prostředkem, jak se mi zdá. Naštěstí je to jen pár filmů, které znám a které mají tak špatné vlastnosti.
No, ozvu se, až budu mít DuKa připravenou k použití a zahájím první testy.
Jejda, teď jsem se taky dost vzdálil od tématu!
Moc děkuji a to „obrácené navíjení negativů“ vyzkouším!
Srdečné pozdravy
Werner
Fotky z negativního stolu Kaiser 60 a jedna fotka Kaiser vs. Krokus nebo David proti Goliášovi?! https://www.dropbox.com/sh/b7ivzwggs1ub9xe/AAC-Yy7rzKDohDV3SNWYSrAja?dl=0
KlausWehner
Ahoj Wernere,
děkuji, že jsi mi ukázal ty fotky.
Teď už chápu, v čem je problém: chceš vložit film formátu KB do rámečku 6x9.
K tomu bys měl z několika důvodů použít masky KB bez skla.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
No, v tomto případě jde o zvětšovací stůl Kaiser 6x6. Ten je zřejmě určen pro všechny formáty včetně malého formátu, protože v této masce lze nastavit vodicí kolíky pro různé formáty negativů.
Jenže já nemám žádné zvětšovací stoly pro malý formát a jiné formáty, které by byly zcela bez skla. Pro žádný z těch zvětšovacích přístrojů. (Zní to, jako bych se chlubil, nebo co, nebo jak?!?!?)
Zatím ještě zvažuji, zda si nechám u firmy Krokus Irmer vyrobit bezskleněné vložky pro Krokus 69s. Ale nejdřív chci začít s Krokusem se skleněnou deskou.
Se skleněnou deskou se zdá, že se dá v nouzi pracovat. Viz také můj absolutně oblíbený propagační film na téma DuKa: https://www.youtube.com/watch?v=qz2dC5MXjSY&frags=pl%2Cwn
Jinak mě velmi zaujal Liesegang UNI-RAX II. Funguje opravdu skvěle pro malý formát, dá se s ním skvěle zaostřit a podle mě vypadá tak strašně dobře.
Měl k sobě jen stolík pro malý formát a asi ne zrovna skvělý objektiv. Dole bez skla a nahoře na skle a pak ty skvělé vychytávky, zobrazené číslo negativu a ta zkušební vložka pro zaostření (Ano, mám a budu používat i nastavovač zrna! ;-) )
Ten Liesegang jsem dostal jako svůj první zvětšovací přístroj a ten milý pán z inzerátů mi dokonce zaplatil poštovné, protože prý byl strašně rád, že ten krásný přístroj ještě najde uplatnění.. Šílené, člověk zase začne věřit v lidi, nebo alespoň v některé z nich! :-P Základní deska nebyla součástí balení, ale prozatím jsem vzal jednu z Revue, protože Revue opravdu není dobře postavená, je nakřivo, viklá se a dá se sotva zaostřit i přes důkladné čištění atd., na rozdíl od mých ostatních přístrojů.
U Liesegangu mám jen dojem, že nestojí úplně rovně (ostrost zleva doprava). Právě přemýšlím, jak to nejlépe otestovat.
Jejda, zpátky k tématu, tedy bez skla pro Krokus a případně nahoře sklo AN od Kienzle. Ale až příští rok, protože jsem úplně na mizině.
Tak tedy, vše nejlepší a dobré světlo přeje
Werner
Tady je můj Liesegang. Je vidět i projekce negativů a také mírně skrytý držák filtru o rozměrech 72x72 mm: https://www.dropbox.com/sh/qqn0ubeb3xnvedl/AABqD9-fWg-OjRoSNMCZEi5ra?dl=0
Dongrappo
Pro zájemce. Poslal jsem společnosti Kienzle e-mailový dotaz ohledně skel AN a brzy jsem dostal odpověď. Rozměry (strana k obrazovce), v mém případě 9,5 mm x 6,5 mm, tloušťka 3 mm a po obvodu broušené pod úhlem cca 45°, jsou schopni dodat, resp. vyrobit. Nejlepší by bylo, kdybych jim poslal skla, nebo ještě lépe obrazovou scénu se skly, pak by to asi přizpůsobili.
Cenu mi neřekli. Jen to, že minimální hodnota objednávky u nich je 50 € netto.
U firmy Kienzle asi nebude těžké tuto hranici překročit! Mají totiž opravdu úžasné vybavení.
Teď jsem momentálně opravdu na mizině a pustím se do toho až příští rok.
Jo, u Kaisera jsem se také jednou ptal ohledně mého starého VC 60 a dostal jsem milou odpověď a jako přílohu ještě návod k obsluze přístroje, i když jsem jim napsal, že už ho mám. Ale co, teď ho mám i v počítači.
Bohužel ty odpovědi asi nebyly úplně správné. Ale co, přístroj je už přes 40 let starý.
Chtěl jsem tedy vědět, jestli by se na můj VC 60 vešla barevná hlava z VCL 35, na což mi odpověděli „ano“. Teprve později jsem si v návodu k obsluze přečetl, že pro VC 35 a VC 60 je třeba objednat pro přestavbu na barevné zvětšování vždy jinou hlavu s jiným číslem výrobku. Myslím, že jsem také četl, že hlavy jsou vlastně stejné, ale pro střední formát by měl být zabudován ještě difuzér. Jestli to platí i pro tento přístroj a jestli je to pravda, to ale nevím.
EDIT: VCL35 jsem dostal ve škole a barevná hlava skutečně bez problémů osvětluje 6x6 plošinu. Součástí balení byl stabilizovaný napájecí zdroj. Je normální, že při provozu výrazně hučí?
Možná je to jen nápis, který odlišuje obě verze?! Myslím tím horní část. Ve spodní části byla 35mm skleněná bezrámová scéna (yeah) a 35mm kondenzátor. Ten mimochodem pro malý formát nesvítí o nic jasněji než velký kondenzátor. Ty se totiž dají velmi snadno vyměnit.
Hlavice Kaiser je podle mě opravdu dobrá, jen ten filigránový sloupek by mohl být o něco méně filigránový. Modely Kaiser, které přišly poté, mají všechny alespoň výrazně širší sloupek. Pokud však dáváte pozor na vibrace, tedy se jim vyhýbáte, je vše v pořádku. Přesto by mě zajímalo, zda by měl existovat nějaký další rozdíl mezi barevnými hlavicemi, který jsem jako začátečník ještě nepoznal?
No, zase jsem odbočil od tématu.
Teď se chystám přestavět a pak konečně udělat první zvětšeniny a otestovat je.
Tolik informací, pokud se tu ještě další „kolegové“ zajímají o tato zařízení.
S pozdravem
Werner