Dongrappo
Ahoj, milá komunito Rotlicht
Dorazila mi první objednávka chemikálií a jako ustalovač jsem si objednal Adofix P II na namíchání 5 litrů.
Předpokládal jsem, že prášek mohu rozdělit například na 5 částí, balení váží přesně 500 gramů = 5 x 100 g (bez kalkulačky), což je praktické rozdělení, něco do zásoby a v menším balení.
Nyní jsem zde v již existujícím, starším vlákně k tomuto tématu našel tvrzení, že to sice jde, ale že je lepší připravit 5 litrů najednou a poté je rozdělit do kanystru nebo do lahví, protože složky prášku se mohly promíchat nerovnoměrně. Tak jsem to alespoň pochopil.
Má někdo z vás snad praktické zkušenosti s fixačním práškem?
A platí to i pro novou recepturu prášku ADOX, která se propaguje tím, že je vše vázáno speciálním prostředkem, a proto již nepráší a má být chráněno před kyslíkem?
Je tímto novým postupem nežádoucí promíchání prakticky vyřešeno? Zejména proto, že je vakuově balený a ani při přepravě v sáčku by se neměl příliš pohybovat.
Z důvodu úspory místa a protože předpokládám, že fixační prášek má delší trvanlivost, rád bych ho skladoval v menších dávkách.
Nikde jsem také nenašel informace o zpracování přípravku Adofix P II. Pouze soubor PDF na domovské stránce se všemi bezpečnostními údaji a krátkým odstavcem o trvanlivosti. Vše je velmi nepřehledné a podle mě by to šlo vylepšit.
Mnohokrát děkuji a srdečně zdravím
Werner
KlausWehner
Ahoj Wernere,
je vhodné připravit celých 5 litrů a rozlít je do 5 lahví.
Ustalovač má dlouhou trvanlivost.
Z fyzikálního hlediska je ustalovač směsí.
Směsi nejsou homogenní a nelze je spolehlivě rozdělit.
Ozvi se, pokud budeš mít nějaké dotazy.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Ahoj Klausi,
Další skvělá odpověď. Mockrát děkuji.
Ještě že jsem dostal několik lahví jako dárek a všechny jsem je důkladně vyčistil. Udělám tedy velkou dávku a pak ji rozdělím do lahví. Pro delší skladování bych měl asi později přejít na hnědé skleněné láhve, že? Teď mám ty typické, většinou hnědé láhve od Kaiser, Rowi a Jobo, mezi nimi i pár harmonikových láhví.
Jejda, v mé malé dílničce to bude čím dál tím těsnější.
Jo, a abych otestoval spotřebu fixačního roztoku, ptal jsem se v lékárně na jodid draselný, ale ten se prodává jen ve větších baleních a je pak velmi drahý.
Existuje nějaká jiná metoda nebo prostředek, jak otestovat, zda fixační roztok ještě funguje?
Moc děkuji za informace a srdečně zdravím
Werner
Wolf_XL
...já bych si vyměnil lékárníka – ten můj mi namíchal 250 ml vhodného roztoku jodidu draselného v hezké lahvičce s kapátkem... Nestálo to ani 5 eur... Nebo si to namíchej sám. Jodid draselný zase tak drahý není...
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_nkw=kaliumjodid&_sacat=0&_sop=15
KlausWehner
Ahoj Wernere,
Skleněné láhve jsou v pořádku.
V tomto případě nemusí být nutně z hnědého skla.
Pomocí roztoku jodidu draselného můžeš otestovat obsah rozpuštěného stříbra.
To je dobrá a smysluplná metoda.
Měl bys pomocí malého kousku filmu zjistit dobu vyčištění.
Ponoř kousek filmu (odstřižený úvodní proužek) do fixační lázně a změř čas, který film potřebuje, aby se úplně vyčistil.
To je doba vyčištění (velmi důležité vědět).
Skutečná doba fixace je dvojnásobek doby vyčištění.
Doba vyčištění se u jednotlivých filmů mírně liší.
Pokud se doba vyjasnění (u stejného) filmu znatelně prodlouží, je ustalovač vyčerpaný.
Na ustalovači nešetři!
Osobně používám ustalovač pouze jednou.
Doporučuje se fixace ve dvou lázních.
Ozvi se, pokud máš nějaké dotazy.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Moc děkuji za odpovědi!
Filmy si tedy vyvolávám čas od času a s čisticími dobami to dělám stejně. Jen u zpracování papíru je to jiné, že? Tam se přece používají jiné časy a směsi, nebo můžu na čisticí dobu použít i kousky filmu??? Asi ne, že??
Takže sem s těmi tipy, protože znám jen pár a na některé je dobré si znovu připomenout! ;-)
Dobře, zeptám se jiného lékárníka. Všichni tady v posledních letech přestavovali a už si to asi sami nemíchají, takže tyto věci už nemají ve svém sortimentu.
Tady je spousta lékáren, tak se tam poptám.
Mimochodem, před pár dny jsem chtěl koupit 100% (dobře, 95–99%) alkohol. Ten už nesmějí prodávat, protože se teď asi považuje za biocid, nebo jak se tomu říká.
100 ml mi vydrží opravdu dlouho a do vody se z toho nic nedostane. Používám to jen na čištění určitých věcí.
Jo, a bromid draselný jsem si z obchodního hlediska koupil už před lety hned 500 g. „Jmenuji se Lose. Nakupuji tady!“ :-D Takže toho mi asi vystačí i na další životy!
Pokud někdo v okolí Brém potřebuje ještě trochu KBr na Caffenol atd. nebo cokoli jiného, mám ho víc než dost a rád se o něj podělím.
Tak, dost řečí
Srdečně děkuji za veškerou pomoc a přeji vše nejlepší
Werner
KlausWehner
Obvykle se ustalovače pro film a pro papír připravují v různých koncentracích.
To však nemusí být nutně pravidlem.
Zkouška doby vyčištění na malém kousku filmu je velmi užitečná i pro ustalovač na papír.
Ukáže, zda ustalovač ještě spolehlivě funguje (či nikoli).
To je důležité zejména u papíru, protože u papíru nelze zvenčí poznat, zda je skutečně fixován.
Nedostatečně fixovaný fotografický papír se později zbarví a není trvanlivý.
To představuje velké riziko, a proto by se mělo vždy fixovat dostatečně.
Doporučuji fixaci ve dvou lázních.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Moc děkuji za tipy a informace.
Tak jsem těch 5 litrů připravil najednou ve velkém hrnci. Starý prášek Adofix neznám, ale tenhle s novým složením se nepráší a rozpouští se rychle a bez problémů. To jsem nyní rozdělil do 4 lahví (1x2 litry a 3x 1 litr), které jsem dobře naplnil, aby v nich nezůstalo téměř žádné vzduchu, a konečně jsem udělal první zvětšeniny, vyvolal je a zafixoval.
Jak tedy funguje systém se dvěma ustalovači? Funguje to?? :-D
Jelikož jsem jako přerušovací lázeň použil směs kyseliny citronové a vývojku Rollei RPN, byl jsem opravdu překvapen, že to „vonělo“ mnohem méně, než jsem čekal. Jen ta černá dekorativní fólie, kterou jsem přilepil na okno, pořádně vylučuje rozpouštědlo, změkčovadlo nebo co to vlastně je.
Byla ale levná, přesně sedí a nepropouští světlo.
Zatím tedy vše v pořádku.
Chtěl jsem jen krátce sdělit aktuální stav a poděkovat za pomoc.
S pozdravem
Werner
KlausWehner
Fixace ve dvou ustalovačích je velmi spolehlivá a účinná metoda.
Používají se dva ustalovače za sebou. Doba fixace se rovnoměrně rozdělí mezi obě lázně.
Tuto kombinaci lze používat, dokud není první lázeň zcela vyčerpána, protože druhý ustalovač vždy zajistí spolehlivou a úplnou fixaci.
Jakmile je první lázeň vyčerpána, druhá lázeň se přesune na místo první a druhá lázeň se připraví znovu.
Tímto způsobem lze ustalovače využít lépe než při běžné fixaci v jedné lázni.
Díky druhé, relativně čerstvé lázni však máte vždy jistotu, že negativy nebo papíry jsou zcela vyfixovány.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Klaus Wehner napsal:
„Fixace ve dvou lázních je velmi spolehlivá a účinná metoda.
Používají se dva ustalovače za sebou. Doba fixace se rovnoměrně rozdělí mezi obě lázně.
Tuto kombinaci lze používat, dokud není první lázeň zcela vyčerpána, protože druhý ustalovač vždy zajistí spolehlivou a úplnou fixaci.
Jakmile je první lázeň vyčerpána, druhá lázeň se posune na první místo a druhá lázeň se připraví znovu.
Tímto způsobem lze ustalovače využít lépe než při běžné fixaci v jedné lázni.
Díky druhé, relativně čerstvé lázni však máte vždy jistotu, že negativy nebo papíry jsou zcela vyfixovány.
S pozdravem
Klaus
Moc děkuji, Klausi, za skvělé vysvětlení. Zní to opravdu velmi jednoduše a zároveň logicky.
To tedy vyzkouším, jenže momentálně mám stále problém s určením stupně vyčerpání fixačního roztoku.
Bohužel jsem si nevedl záznamy o dosud zpracovaném papíru, což by mi velmi narušovalo pracovní postup...
Když už mluvíme o zjišťování, stále se snažím sehnat potřebnou látku, jodid draselný.
Možná příště použiji fixační roztok s barevným indikátorem. To by bylo nejjednodušší. Na druhou stranu bych pak byl vázán na tyto speciální fixační roztoky.
No, ještě je trochu času, ale až se budu vážněji věnovat zvětšeninám, rád bych měl kontrolu a jistotu.
Takže moc děkuji za informace. Je to všechno velmi užitečné a pro budoucnost vím přesněji, jak nejlépe zorganizovat postupy atd. Bez „učitele“ po boku to není vždy úplně jednoduché.
S pozdravem
Werner
KlausWehner
Je důležité poznat, kdy je ustalovač vyčerpaný.
K tomu stačí kousek filmu (např. úvodní část filmu po expozici).
Tímto způsobem zjistíš dobu vyčištění čerstvého ustalovače (např. 2 minuty).
Pokud se doba vyčištění použité lázně výrazně prodlouží (3 až 4 minuty), je lázně silně vyčerpaná a lze ji vyhodit.
Při metodě dvou lázní ji lze teoreticky používat, dokud téměř nefunguje.
Druhá lázně pak stále fixuje dostatečně.
Ještě lepším indikátorem je roztok jodidu draselného.
Indikátor (pH) v ustalovači vlastně nemá žádný význam, pokud jde o stupeň využití.
Hodnota pH a množství rozpuštěného stříbra jsou dvě zcela odlišné věci.
Pro stupeň využití ustalovače je relevantní pouze obsah stříbra.
S pozdravem
Klaus
Dongrappo
Klaus Wehner napsal
: Je důležité poznat, kdy je ustalovač vyčerpaný.
K tomu stačí kousek filmu (např. úvodní část filmu po expozici).
Tímto způsobem zjistíš dobu vyčištění čerstvého ustalovače (např. 2 minuty).
Pokud se doba vyčištění použité lázně výrazně prodlouží (3 až 4 minuty), je lázně silně vyčerpaná a lze ji zlikvidovat.
Při metodě dvou lázní ji lze teoreticky používat, dokud téměř nefunguje.
Druhá lázeň pak stále fixuje dostatečně.
Ještě lepším indikátorem je roztok jodidu draselného.
Indikátor (pH) v ustalovači vlastně nemá žádný význam, pokud jde o stupeň využití.
Hodnota pH a množství rozpuštěného stříbra jsou dvě zcela odlišné věci.
Pro stupeň využití ustalovače je relevantní pouze obsah stříbra.
S pozdravem
Klaus
Ahoj Klausi,
děkuji za připomenutí. Nyní jsem nejprve otestoval dobu vyčištění na malém kousku filmu.
To dělám i při vyvolávání filmu. Zatím se mi ale nepodařilo zkombinovat vyvolávání filmu a papíru, tedy jejich průniky. Ačkoli matematiku jsem se učil až po škole! Tedy co se týče chemie. Ty znalosti bych vlastně měl. No, někdy je v lese prostě příliš mnoho stromů! ;-)
Veselé Vánoce a děkuji
Werner