Dongrappo
Ahoj všichni
Doufám, že tímto tématem u vás nevyvolám bouřlivou reakci a svým dotazem u někoho zbytečně nezpůsobím stres a zoufalství.
Takže jen pro odvážné! ;-)
V posledních dnech jsem zprovoznil své zvětšovací přístroje a vyzkoušel v nich negativy.
Pak jsem vzal prázdný kousek filmu a nožem na řezání vyryl do filmové vrstvy mřížku.
Při tom jsem si všiml, že u všech přístrojů, více či méně, při otevřené cloně 2,8, resp. 3,5 (Liesegang), není bočně a/nebo do hloubky rovina ostrosti stoprocentně přesná.
U starého Liesegangova skleněného obrazového stolu pro KB AN je pouhým okem vidět boční posun ostrosti v rovině zaostření. Na přístroji se nedá nic nastavit a vše je velmi pevně a stabilně postaveno, jen je to zřejmě trochu nakřivo.
U obou Krokussů 69 s celoskleněným obrazovým stolem je jen velmi, velmi malá vůle v hloubkové rovině. U jednoho o něco více než u druhého.
I projektor Kaiser VC 60 s knižní obrazovou deskou a skleněnou spodní stranou vykazuje po stranách minimální odchylku v rovině ostrosti, kterou se mi podařilo vylepšit tím, že jsem jej v boční ose minimálně „otočil“ od dorazu pro vertikální projekci a pevně utáhl. (Mohlo by to ale také souviset s nahoře otevřenou negativovou deskou, napadlo mě.)
Krokusy a Kaiser byly a jsou ve velmi, velmi dobrém stavu, byly pečlivě udržovány a nemyslím si, že by na systémy působily nějaké velké negativní mechanické vlivy. Domnívám se tedy, že takový musel být stav zařízení při výrobě/dodání.
Celé jsem to prozkoumal okem tak, že jsem zaostřil např. na přední hranu a pak se podíval na zadní a sledoval, zda se dá dosáhnout ještě vyšší ostrosti, nebo jsem nastavil co nejostřeji levou stranu a pak se podíval na pravou, zda to jde lépe.
U nejlepšího Krokusu mám pocit, že by se ostrost mohla minimálně lišit, nebo ne, nebo snad ano?!?!… U ostatních je to o něco jasnější, ale také jen velmi, velmi minimálně, až na Liesegang, u kterého je to i pouhým okem velmi zřetelně vidět (bohužel!!!).
Teď jsem hledal tady na fóru a četl jsem něco o tom, že se to dá otestovat pomocí laserového zařízení a zrcátka.
Moje otázka teď zní: jak přesně to berete???
Myslím tím, že v dřívějších dobách, kdy lidé už dělali opravdu skvělé zvětšeniny, ještě neexistovaly laserové ukazovátka a ani všechny zvětšeniny nebyly zhotoveny na superstabilních a extrémně přesně vyrobených profesionálních zařízeních.
Tak jak moc se musím snažit?
Jak přesně to řešíte?
Jak řešíte tento problém, pokud pro vás vůbec nějaký představuje?
Vyrovnáváte rámeček? Pilujete obrazovou plochu?
Jde tu částečně jen o minimální Nuance, které oko vůbec dokáže rozeznat, a samozřejmě se problém při clonění stejně ještě zmenší, ale o kolik vlastně?
No, doufám, že se mi podařilo svou otázku vyjádřit alespoň trochu srozumitelně.
Na odpovědi jsem opravdu zvědavý.
Srdečné pozdravy a doufám, že teď u nikoho nevyvolám něco, co předtím nebylo tématem, a tím způsobím napětí.
No, toto téma mě zaměstnává, i když bych to chtěl brát s větším klidem, což se mi nedaří.
Werner
Wolf_XL
… pokud je při nastavení optimální clony zvětšovacího objektivu ostrost všech rohů dobrá, jsi v pohodě. Celé to samozřejmě závisí i na zvětšovacím přístroji. Můj Durst Laborator 1000 je už léta vždy přesně vyrovnaný, zatímco Dunco musím seřizovat častěji. To asi souvisí i s tím, že u Dunca lze hlavu otáčet do stran, což představuje další možný zdroj chyb. Když se vše přešlo na digitál, koupil jsem si tento díl https://www.versalab.com/PARALLEL.html velmi levně z druhé ruky. S ním je nastavení samozřejmě hračka...
KlausWehner
Co nejpřesnější vyrovnání všech tří rovin u zvětšovacího přístroje je velmi důležité.
To by se určitě mělo čas od času zkontrolovat.
Metoda se zrcadlem a laserem je nejpřesnější – za předpokladu, že se pracuje přesně.
Jednoduchou (ne tak přesnou) metodou je vyrovnání všech tří rovin pomocí vodováhy.
Malé odchylky lze vždy akceptovat, pokud se vyhýbáte silným zvětšením a vždy dostatečně cloníte.
Samozřejmě je ale nutné zajistit, aby negativy měly dobrou ostrost.
Právě v tom často vidím největší prostor pro zlepšení.
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Přístroj, který zde Wolf předvedl, působí profesionálně.
Uvedené tolerance ukazují, jak přesně je třeba pracovat.
Samozřejmě by se něco takového dalo improvizovat i pomocí laseru a zrcátka.
Ale potřebné přesnosti se dá dosáhnout jen s velkým úsilím.
Jednodušší metody nejsou tak přesné.
Pro jistotu je třeba při zvětšování dostatečně přiclonit (např. o 3 clonová čísla).
S pozdravem
Klaus