GeorgK
U modelu A49 jsem dříve měl opakovaně problém s tím, že mi nepředvídatelně „vyhořel“ – a to i přes všechna preventivní opatření, jako je použití odplyněné destilované vody, tlustostěnných, plně naplněných PET lahví atd. Vývojka byla často již po několika týdnech znehodnocena; ne úplně zkažená, ale natolik, že zejména při zředěném použití docházelo k masivnímu podvyvolání. Při protřepání lahví s vývojkou bylo na dně většinou vidět několik slabých, zakalených obláčků, což ve mně vyvolalo podezření na mikrobiální rozklad.
Na jaře 2015 jsem si pak připravil 5litrové balení A49, tentokrát jsem však do každé láhve (cca 650 ml, PET, naplněná až po okraj) vložil kousek neexponovaného filmu (asi 1–2 cm) v naději, že vyluhované stříbro bude mít konzervační účinek. Skladoval jsem je ve sklepě, v temnu, při teplotě cca 14 °C.
Jelikož jsem se v posledních čtyřech letech téměř nedostal k fotografování a vyvolávání, stal se z toho – neplánovaný – dlouhodobý experiment. Když jsem po více než čtyřech a půl letech znovu narazil na tuto vývojku a ta vypadala stále velmi přijatelně (žádné zabarvení, žádné výpary), rozhodl jsem se to zkusit. Použil jsem Rollei R80s, vyvolání podle internetu (1+1, 13 min, přičemž jsem dobu prodloužil asi o 15–20 %). Výsledné negativy (viz příloha) vypadají velmi použitelně, s normálním využitím citlivosti a (kvůli mírnému přeexponování) mírně zvýšeným kontrasty.
[attachment=3401]
V tuto chvíli nemohu určit, zda vývojka možná ztratila pár procent účinnosti, k tomu bych potřeboval přímé srovnání, ale za tu dobu se zjevně nijak významně nezměnila.
Závěr: V závislosti na typu vývojky může být velkým nepřítelem základního roztoku zjevně nejen oxidace způsobená (již přítomným nebo pomalu difundujícím) kyslíkem, ale také rozklad mikroorganismy. To možná vysvětluje i „věčnou“ trvanlivost některých klasických vývojek pro černobílé filmy, jaké se dříve používaly ve velkých studiích a v novinových vydavatelstvích v nepřetržitém provozu: stříbro, které se tam nevyhnutelně hromadí, účinně brání bakteriálnímu rozkladu.
V závislosti na hodnotě pH, složení a stupni čistoty použitých základních chemikálií (nečistoty = další stopové prvky) jistě není každý vývojový roztok stejně náchylný, a chladné skladování (pokud nevede k vysrážení) samozřejmě automaticky brzdí růst, stejně jako všechny ostatní chemické procesy. Při skladování v nepropustném obalu a ve tmě se však u A49 zdá být dlouhodobě klíčovým bodem mikrobiální rozklad a „mírný“ biocid, jako je pár iontů stříbra, může výrazně prodloužit trvanlivost.
Bylo by velmi zajímavé vědět, zda komerční tekuté vývojky také obsahují „konzervační látky“.
Nevýhoda filmových útržků: u některých (zřejmě se jednalo o různé typy filmů) se emulze rozpustila a ve vývojce pak plavou kousky želatiny, které by se mohly případně usadit na zpracovávaném filmu.
Wolf_XL
...požadovat pětiletou trvanlivost připraveného základního roztoku je už dost ambiciózní... A k tomu ještě v PET lahvích – hnědé skleněné lahve s přidaným Protectanem by byly určitě bezpečnější. Ale ani tomuto roztoku bych nedával 5 let... Řekl bych maximálně jeden rok – pak budeš na jisté straně...