Dongrappo
Ahoj, milá komunito
když jsem předevčírem dělal své první zvětšeniny a pro tyto první testy použil velmi starý papír Ilford Festgradation v provedení hedvábný lesk, stalo se mi, že jsem fotografický papír třikrát položil na rám obráceně a provedl jsem expozici spodní strany papíru, protože i za denního světla lze tyto dvě strany stěží rozeznat. Ve tmě to platí dvojnásob a na dotek se také zdají téměř identické.
No, i při expozici, kdy strana s vrstvou směřovala k rámečku, vznikl neostrý a o cca 2–3 clony podexponovaný snímek.
A teď otázka. Pak by ale i při správné expozici s emulzí směřující k objektivu mělo dojít k určitému „znečištění“ (možná o 4–6 clon u tohoto papíru) snímku právě tímto obrazem odraženým od základové desky/rámu, nebo ne?
Otázka: Nebylo by tedy lepší při expozici podložit fotografický papír černým podkladem (kartónem)?
Má s tím někdo z vás zkušenosti, nebo jsem v tomhle příliš puntičkářský?
S pozdravem
Werner
MirkoBoeddecker
Ahoj Wernere,
Máš naprostou pravdu. U barytových papírů je však nosná vrstva tak silná, že tento efekt lze zanedbat.
U PE lze pomocí černé podložky viditelně omezit odrazy světla.
Při výpočtech je třeba vždy počítat s tím, že světlo se musí rozptýlit dvakrát. Nejprve na podložku a pak zpět přes nosnou vrstvu!
Už roky jsem chtěl postavit rámeček s pevnými maskami a pokud by někdy vznikl, měl by tmavě šedou podložku.
Pak by se dalo lidem zabránit, aby zaostřovali na rámeček a nebrali v úvahu tloušťku papíru ;-)
S pozdravem,
Mirko
Wolfgg
Ahoj Wernere,
to byl problém už před 50 lety, zejména když se objevily PE papíry, které se vyznačovaly obzvláště tenkým podkladem. Nešlo ani tak o neostrost, jako spíš o to, že značky formátu na podkladové desce byly na snímku slabě viditelné!
Jednoduchý test: Vezmi zkušební proužek a pod jeho polovinu polož černý papír. Pokud obě části snímku vypadají odlišně, máš pravdu.
Stranu s vrstvou lze u mnoha papírů odlišit od zadní strany akusticky, a to tak, že po ní lehce přejedeš prstem (přímo u ucha).
S pozdravem
Wolfgang
Dongrappo
Tak, právě jsem se vrátil z oslavy a hned dostávám tak užitečné zprávy.
To je fajn, že moje poněkud chaotická otázka byla nakonec pochopena! :-)
Moc děkuji za zpětnou vazbu.
Test s dm testovacími proužky je opravdu snadno proveditelný. Nejlepší by byl ostrý, graficky výrazný motiv s vysokým kontrastem.
Až bude příležitost, vyzkouším to a jsem zvědavý, jestli bude vidět rozdíl. Ale dokážu si to dobře představit. Mockrát děkuji za tip.
Jelikož v dohledné době budu pracovat pouze s papíry PE, mohlo by to pro mě být opravdu aktuální téma.
A co se týče práce s rámečkem, no, v tom mám ještě velký prostor pro učení!
Dobrá příprava a nastavení pro často používané formáty by mi to zpětně asi velmi usnadnilo. Budu se o tom informovat.
S mým Patersonovým zaostřovačem zrna (nebo jak se ta věc jmenuje) nevidím u papírů Ilford PE téměř žádný rozdíl, ať už zaostřuji na zrno s ohledem na tloušťku papíru nebo bez něj, a to i při cloně 2,8.
To asi uvidím, až se moje oko lépe specializuje na práci v laboratoři.
Moc děkuji za odpovědi a srdečně zdravím
Werner