Klaus Wehner napsal:
Tento objektiv neznám z vlastní zkušenosti.
Mám však několik důvodů se domnívat, že se jedná o jednoduchou konstrukci s spíše průměrným výkonem.
U zvětšovacího objektivu bych nešel do žádných kompromisů.
Dobré objektivy lze v současné době pořídit ještě relativně levně.
S pořádným čtyřčočkovým zvětšovacím objektivem dosáhneš dobrých zvětšení.
Pro trochu vyšší nároky a větší zvětšovací poměry bych doporučil 6čočkový zvětšovací objektiv.
Prosím, měj na paměti, že do toho investuješ hodně času a spotřebního materiálu.
Šetřit na nesprávném místě není to, co tě dlouhodobě uspokojí.
Srdečné pozdravy
Klaus
Díky za tvůj názor, Klausi.
Na ten Wilon se ptám spíš ze zvědavosti, protože jako 50ku mám Componon-s a pro MF 105mm Anaret. Ten 2,8/50 Nikon EL, který mi nedávno přišel do rukou, je bohužel uvnitř pěkně chlupatý. Na zimu to možná stačí, opticky spíš ne. :-D
Wilon byl na anglickém fóru srovnáno s objektivy Schneider a Rodenstock Apo, a to uživatelem, který napsal jedinou recenzi na tento objektiv, jakou jsem vůbec našel.
O čemž by se ale jistě rozkřiklo. Přestože Will Wetzlar už zřejmě vyrobil opravdu dobré modely v jiných oblastech.
Na zvětšovacím stole však vypadá projekce při otevřené cloně až do rohů velmi ostrá a kontrastní. Mohl by to být dobrý čtyřčočkový objektiv.
Zkusím to prostě na Liesegangu, který je vybaven 23mm objektivovou deskou.
Jen v rozsahu 75/80 mm mi ještě chybí něco dobrého. Mám ještě 2 kusy Rodenstock Trinar 75 mm, jeden napadený plísní, druhý v pořádku. Jen co se týče haptiky, jsou spíše podprůměrné. Opticky asi v pořádku až do menších formátů. Jen můj 50mm Rolleinar EL je mechanicky skoro stejně mizerný.
No, s tím 50mm Schneiderem a 105mm Anaretem se dostanu už hodně daleko a jsem rád, že byly u Krokusů k mání, a těší mě, že mohu takové dobré nástroje nazývat svými.
Přesto se mi ten Wilon na Liesegangu líbí a prostě bych o tom objektivu rád něco věděl.
Ach ano, jelikož žiji na hranici chudoby (podle západních měřítek), což pro většinu ostatních fotografů a pracujících lidí nestojí za zmínku, je to pro mě bohužel často skutečný problém. Vím z dob, kdy se mi finančně dařilo docela dobře, že to prostě nelze pochopit, takže to nikdy nemyslím jako výčitku.
Těší mě proto, že jsem právě dostal spoustu papíru darem a většina z toho funguje i přes svůj věk bezvadně.
To vše teď není žádný problém, jen na to rád občas poukazuji, abych to trochu relativizoval, a možná si pak i laskavý čtenář pomyslí: „Máš pravdu, mám se opravdu docela dobře“ a dokáže pocítit trochu vděčnosti za svou situaci. Což je podle mě něco velmi krásného.
Člověk má přece jen sklon spíše opěvovat prázdnou polovinu své sklenice, že ano?!
Jejda, to se z toho stala kázání, co? No, je přece advent.
Takže děkuji za praktické rady a co se obsahu týče, ve tvém hodnocení s tebou naprosto souhlasím.
„Dobré objektivy se dají pořídit ještě docela levně.“ Ano, ten trend se rýsuje, že? Ceny laboratorní techniky zase stoupají. Alespoň podle toho, co jsem pozoroval v posledních několika letech.
S pozdravem
Werner