Ahoj Felivolle,
A pokročil jsi od té doby nějak dál?
Trochu to zní, jako by tvůj zvětšovací objektiv nebyl úplně v pořádku. Možná je jen mechanicky posunutá stupnice clony nebo tak něco.
Celkově ale také čtu, že máš/měl jsi ještě spoustu otazníků.
A odpovědi zde ti možná pomohly, nebo taky ne.
Přesto se pokusím vytvořit přehled myšlenek, které jsem vyčetl z tvého textu:
- Expozice papíru se při zvětšování řídí pouze časem a clonou!
Proto je důležité, aby clona na objektivu byla správná a také čitelná!
- Poté se, jak již bylo zde napsáno, papír dovyvolá. To znamená, že chemikálie a všechny stanice by měly být vždy dostatečně čerstvé (nevyčerpané) a namíchané v přesném poměru. A správně skladované. Chraňte je před světlem, vzduchem a teplem! A pak dodržujte časy pro každou stanici, které jsou uvedeny u chemikálií. Raději vše dělám o něco déle, než příliš krátce.
- Papír vystavujte světlu v temné komoře co nejkratší dobu!
Takže otevřete sáček, vyjměte kus papíru nebo zkušební proužek, sáček zavřete a pokračujte.
-Proveďte expoziční řadu! Proveďte expoziční řadu! Proveďte expoziční řadu!!!
Tak se to dělá, ušetří vám to spoustu mého textu!
Příklad: malý formát snímku, clona 11 nebo 16, pak si připravte světlotěsnou lepenku nebo karton. Papír nebo proužek papíru s červeným filtrem před objektivem polož na místo na snímku, kde jsou dobře vidět světlé a tmavé partie, a u formátu 10x15 např. „to se musí vždy vyzkoušet“, pak na 1 sekundu proveď expozici papíru bez červeného filtru A papír nech ležet. Nyní část zkušebního proužku papíru zakryjte kartonem, přičemž s obrázkem nehýbejte, a znovu exponujte 1 sekundu. Znovu část atd. Zkušební proužek tedy rozdělte na několik částí. Tím získáte řadu různých expozic a po vyvolání ve světlém světle uvidíte, který čas se při zvolené cloně nejlépe hodí. U mých formátů většinou volím expoziční časy 3-6-9-12-15 sekund. Nebo 5-10-15-20-25. V závislosti na velikosti papíru, cloně a motivu. U formátu 10x15 pak např. 1-2-4-8 sekund. K tomu se přidávají zkušenosti.
Právě se mi stalo, že jsem zase zapomněl nastavit clonu a pak bylo všechno černé. Je to nepříjemné, ale z chyb se člověk učí, i když se mohou čas od času opakovat. :-) Je fajn, když rychle zjistíš, proč se něco tak pokazilo.
Záleží také na zvětšovacím přístroji. Ty mají různý výkon, i když mají stejné vybavení, co se týče opálové nebo halogenové lampy. Druhy papíru mají různou citlivost. Proto existují metody, ale hodnoty si musíte zjistit sami.
A jak jsem řekl, u tak malých formátů, jako je 10x15, dochází k velmi krátkým expozičním časům.
Krátký příklad. Včera jsem z malého formátu, při cloně 8 na 18x24 cm, velmi citlivého papíru Fomaspeed 311, vytvořil dobré negativy střední hustoty a měl jsem expoziční časy 6 sekund a 8 sekund. A přitom jsem ještě použil gradace filtry, které ještě více pohlcují světlo. Jinak bych byl na cca 4 sekundách. Jelikož intenzita světla klesá s druhou mocninou vzdálenosti bla bla bla, tak například u formátu 10x15 bych byl na 1–2 sekundách. Tam už se s časem nedá dobře pracovat.
Omluv ten dlouhý text, ale myslím, že trochu tomu porozumět je opravdu velmi užitečné.
Vzhledem k tomu, že jsi už dosáhl přijatelných výsledků, udělal jsi většinu věcí správně. Vše super!!! :at:
Ale prostě je k tomu potřeba trochu základních znalostí. Ty sis pravděpodobně mezitím už osvojil. Jde přece o to vědět, co, jak a kde, aby se na papír nedostalo jen náhodou něco, co se ti líbí.
Chtěl jsem jen napsat, aby se to nevzdávalo příliš brzy!
A možná to tady čte i nějaký další začínající malíř, kterého trápí podobné otázky.
Jinak mohou pomoci knihy, blogy a spousta videí na internetu. Ale prosím, neztrácej se v tom úplně.
V každém případě to nejde jen tak, ale chce to trochu času, klidu a odhodlání, a pak se vám to vrátí!
Tak tedy, přeji vám dobré světlo
Werner
Jo, a můj nejoblíbenější, ale v angličtině, tady se podle mě naučíte všechno jemným a elegantním způsobem: https://www.youtube.com/watch?v=SVTfoUrMTmA