Urnes
[color=#505050][size=smalAhoj všichni,[/size][/colo
[color=#505050][size=smalkoná mi někdo poradit, jak docílit jemnějšího vzhledu u filmu Ilford Delta 100 s FX-39 II?[/size][/colo
[color=#505050][size=smalPo hlavní otázce nyní předhistorie:[/size][/colo
[color=#505050][size=smalLoni v zimě jsem testoval FX-39 s filmem Delta 400. Na rozdíl od A 49, který jinak používám, byl super ostrý, ale jako 645 mi přišel příliš zrnitý. Potom jsem FX-39 vyzkoušel ve studiu na FP4 a mém starém Classicpanu, tentokrát jako plochý film. Vše v pořádku, super ostrý a zrno u formátu 4x5" nehraje žádnou roli.[/size][/colo
[color=#505050][size=smalTeď jsem na terénu nafotil pár rolí Delta 100 a zjistil jsem, že vypadá asi o 1–2 clony přeexponovaně. Noční snímky, které jsem pak pořídil na Delta 400 – dá se to přece vyrovnat –, jsem pak zředil více (1+15 místo 1+9) a vyvolával dvakrát tak dlouho. Výsledek je stále poměrně tmavý, ale světla pouličních lamp mají stále detaily a nevybělují.[/size][/colo
[color=#505050][size=smalTechnický list mi v tom také příliš nepomohl. Bylo tam uvedeno, že při ředění 1+19 dosahují filmy pouze jmenovité citlivosti. Je skutečná citlivost při normálním ředění vyšší než jmenovitá citlivost?[/size][/colo
[color=#505050][size=smalJe mi jasné, že se tomu testování teď nevyhnu. Jen přemýšlím, jakým směrem se vydat. Zvýšit ředění na 1+19 a pak otestovat citlivost? Při použití A 49 se pohybuji v kontrastu kolem stupně 2,5, u FX-39 musím jít už na 1 a pak je to ještě dost tvrdé.[/size][/colo
MirkoBoeddecker
Je to teď přeexponované, nebo převyvolané?
Možná ti tohle pomůže: http://www.adox.de/Photo/push-pull/
S pozdravem,
Mirko
Urnes
Ano. Přesně tak. :D
Tipuji, že jde o kombinaci obojího.
Ve skutečnosti jsem do rovnice přidal hned 4 nové parametry:
1. DenDelta 100 (v A49 jsou rozdíly mezi 100 a 400 marginální)
2. Dlouhá expozice a s tím související prodloužení kvůli Schwarzschildovi (to bych si při 1 s asi mohl odpustit)
3. Nová vývojka.
4. Místo 7 minut z datového listu jsem vzal 10 minut pro svitkový film z Massivdevchartu a samozřejmě jsem to otočil.
Nejspíš nejdřív znovu prosvětlím svitkový film bez prodloužení času s šedou kartou přes 9 clon a vyvolám 1+19. Pak se podívám, na jakou citlivost se dostanu, a rozhodnu se, kterým směrem musím korigovat.
Jasně, je to jen stížnost na vysoké úrovni. S A49 dosahuji velmi snadno skvělých výsledků. Ale ostrost je s FX-39 prostě na úplně jiné úrovni.
Zdravím, Sven!
Urnes
Tak jsem otestoval model Delta 100 v měřítku 1:19. Při poměru D 0,65 jsem dosáhl času 11 minut a 11 sekund při teplotě 21 stupňů (nižší teplotu můj starý CPE při rotaci neudrží).
Z toho usuzuji, že v měřítku 1:9 by to mělo být asi 6 minut.
S pozdravem Sven.