Urnes
[color=#505050][size=smalWitam wszystkich,[/size][/colo
[color=#505050][size=smalki może mi ktoś podpowiedzieć, jak uzyskać delikatny efekt na filmie Ilford Delta 100 przy użyciu aparatu FX-39 II?[/size][/colo
[color=#505050][size=smalPo zadaniu kluczowego pytania, teraz trochę historii:[/size][/colo
[color=#505050][size=smalZimą ubiegłego roku testowałem FX-39 z filmem Delta 400. W przeciwieństwie do A 49, którego zwykle używam, był on super ostry, ale jako format 645 był dla mnie zbyt ziarnisty. Następnie przetestowałem FX-39 w studiu na FP4 i moim starym Classicpan, tym razem jako błona płaska. Wszystko w porządku, super ostrość, a ziarno nie ma znaczenia przy formacie 4x5".[/size][/colo
[color=#505050][size=smalTeraz naświetliłem w terenie kilka rolek Delta 100 i stwierdziłem, że wygląda na poddane prześwietleniu o około 1-2 stopnie. Zdjęcia nocne, które następnie wykonałem na filmie Delta 400 – można przecież skorygować ekspozycję – rozcieńczyłem bardziej (1+15 zamiast 1+9) i wywoływałem dwa razy dłużej. Wynik jest nadal dość ciemny, ale światła latarni ulicznych zachowują szczegółowość i nie ulegają prześwietleniu.[/size][/colo
[color=#505050][size=smalArkusz danych technicznych również nie był tu zbyt pomocny. Było tam napisane, że przy rozcieńczeniu 1+19 filmy osiągają jedynie czułość nominalną. Czy rzeczywista czułość przy normalnym rozcieńczeniu jest wyższa od czułości nominalnej?[/size][/colo
[color=#505050][size=smalZdaję sobie sprawę, że nie uniknę teraz testów. Zastanawiam się tylko, w jakim kierunku. Zwiększyć rozcieńczenie do 1+19, a potem sprawdzić czułość? Przy użyciu A 49 kontrast mam na poziomie około 2,5, przy FX-39 muszę już zejść do 1, a wtedy jest jeszcze dość ostry.[/size][/colo
[color=#505050][size=smalPozdrawiam, Sven. [/size][/colo
MirkoBoeddecker
Czy to jest prześwietlone, czy może przewołane?
Może to pomoże: http://www.adox.de/Photo/push-pull/
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
Tak. Dokładnie. :D
Przypuszczam, że to połączenie obu tych czynników.
W rzeczywistości wprowadziłem do równania aż 4 nowe parametry:
1. Delta 100 (w A49 różnice między 100 a 400 są marginalne)
2. Długą ekspozycję, a co za tym idzie wydłużenie czasu na skutek efektu Schwarzschilda (przy 1 sekundzie mogłem sobie na to pozwolić)
3. Nowy wywoływacz.
4. Zamiast 7 minut z karty katalogowej, wziąłem 10 minut dla filmu zwojowego z tabeli Massivdevchart i oczywiście zastosowałem rotację.
Najpierw chyba ponownie naświetlę film zwojowy bez wydłużania czasu z kartą szarą przez 9 stopni i wywołam w stosunku 1+19. Potem sprawdzę, jaką czułość uzyskam i zdecyduję, w którym kierunku muszę dokonać korekty.
Jasne, że to narzekanie na wysokim poziomie. Z A49 w bardzo prosty sposób uzyskuję świetne wyniki. Ale ostrość z FX-39 jest po prostu na zupełnie innym poziomie.
Pozdrawiam, Sven!
Urnes
No to przetestowałem model Delta 100 w skali 1:19. Przy D = 0,65 uzyskałem czas 11 minut i 11 sekund w temperaturze 21 stopni (moja stara sonda CPE nie utrzymuje temperatury poniżej tej wartości) podczas lotu z obrotem.
Na tej podstawie szacuję, że w skali 1:9 czas ten powinien wynieść około 6 minut.
Pozdrawiam, Sven.