Dongrappo
Ahoj všichni
Mám tu otázku pro ty, kteří se vyznají v zvětšovacích přístrojích Durst.
Při zařizování své laboratoře jsem měl velké štěstí na milé lidi. Jelikož nemůžu investovat téměř žádné peníze, bylo to pro mě samozřejmě všechno velmi, velmi skvělé a užitečné.
Teď jsem sem do Brém dostal 3 zařízení Durst. Skvělé, protože u mých současných zařízení mi vždy něco chybělo nebo nebylo v pořádku.
Teď bych měl skákat radostí, což také dělám, to je jasné! Jo.
Jenomže ještě chybí pár podstatných dílů a ta tři zařízení jsou mezi sebou téměř nekompatibilní. To znamená, že zase něco chybí. A bohužel je u Durstu dost matoucí kompatibilita, názvy a většinou je to také velmi drahé. (Pro mé možnosti)
https://www.dropbox.com/sh/gmhrcilt735fgmp/AAAD-YJkKcd1pPbMMU24mnc5a?dl=0
Tak k věci, miláčci.
1- Durst M605 s barevnou hlavou. Ozubené kolo mělo malou ránu, jeden zub byl rozbředlý, ale podařilo se mi to opravit tak, že běží hladce bez „skákání“. Také mechaniku se mi podařilo správně seřídit. Jinak je to podle mě skvělé zařízení.
2- Durst M670 s barevnou hlavou. Vypadá úplně jako nový, s 1 metr vysokým sloupem. Pouze základová deska se zdá být starší, má zřetelné známky opotřebení.
3- Durst M370 barevná hlava, bez základové desky a sloupu. Takže pouze hlava přístroje.
Takže, zatím všechny přístroje fungují bezchybně.
M506 je tak přesně seřízený a obraz (testovací obraz) na základové desce je tak ostrý až do rohů (navzdory směšovací světelné komoře), opravdu působivé, a dnes tam tedy udělám nějaké zvětšeniny. (Radost)
Tak, a teď k celé sadě, co tam je a co ještě chybí:
- Mám 1 transformátor/napájecí zdroj „TRA305/N“, který ale pasuje na všechna zařízení a funguje skvěle.
- Jednu obrazovou desku, Unineg vybavenou Sivoma35 a Sixma35. A to je vše. (což je opravdu skvělé, prosím, neberte to špatně)!
Potřeboval bych tedy ještě vložky pro formáty 6x6, 6x4,5 a rád bych měl volitelně pro všechny případy i pro 6x7.
Pak by byla skvělá obrazová deska s pásky a k tomu skleněné vložky. Obzvláště rád pracuji se sklem AN nahoře a maskou dole. Protože bych chtěl zvětšovat některé svitkové filmy, které bohužel dost dobře odpovídají svému jménu. Např. Rollei Retro, který se opravdu nedá vyrovnat. Ani roky „protáčení“, dodatečné promývání a měsíce skladování pod těžkými knihami nepomohly.
Pro M670 mám pouze box pro smíšené osvětlení pro 35 mm. Ten pro 6x6, nebo lépe 6x7, by byl samozřejmě naprosto skvělý. Jinak uvažuji o tom, že tenhle kousek případně prodám, i když je to opravdu skvělý kousek a je zcela jako nový a držáky objektivů pro obrazovou desku by byly skvěle zaměnitelné s 605. Návod k použití byl také přiložen.
K tomu jsem dostal dva držáky objektivů, jeden plochý a jeden hluboký pro KB. Bylo by fajn mít ještě jeden díl/sadu pro druhý VG.
Jo, a byl tam i 50mm objektiv, ale jen jednoduchý tříčočkový, takže v tomhle ohledu jsem už skvěle vybavený Nikonem a Schneider Componon-S. Bylo tam ale ještě 80mm Rogonar-S. :-) Předtím jsem měl jen 2x Trinar a raději jsem používal svůj Anaret 105 mm, který je podle mě opravdu skvělý. A to i přes vyšší výsuv. Velké formáty 6x4,5 a 6x6 s ním nezvládnu.
U M370 chybí základní deska a sloupek, hlava vypadá stále velmi dobře a málo používaná a zatím funguje skvěle. Součástí je 35mm obrazová plošina. No, pro mě je to k ničemu, do ostatních přístrojů se nevejde. Je také vybaven pouze 35mm směšovacím kanálem. Dalo by se to ještě přestavět. Všechny přístroje mimochodem vyžadují jiné sloupky.
Zní to určitě jako luxusní problém, ale já, jako opravdu chudý člověk, který se chce znovu oddávat tomuto drahému koníčku, bych se nejraději rozhodl pro 2–3 přístroje, ale nemůžu do toho investovat téměř žádné peníze. To pro mě znamená, že vnitřní tlak rozhodnout se pro to „správné“ je u mě velmi vysoký, což je pro mnohé asi těžko pochopitelné. Protože bych prostě rád měl 2–3 kompletní přístroje, se kterými rád pracuji a mohu dělat vše potřebné.
Více přístrojů, jednoduše proto, abych měl náhradní, a protože bych také rád pracoval v laboratoři společně s přáteli a svým synovcem. MF a KB se přitom zvětší.
Moje staré Kaiser VC60 a VLC35 nemají smysluplné obrazové stoly a sloup je spíše skromný. Ale nějak nejsou ani tak špatné, jsou solidní a vše funguje přesně a čistě.
U Krokus69s (mám 2 kusy) bych ještě musel investovat do AN skla, případně do bezskleněných vložek pro KB a k tomu buď koupit barevnou hlavu, nebo velké filtry Ilford Multigrade (velikost filtru 12x12 cm), které jsou i použité vzácné a drahé. Jinak je Krokus čistě kondenzátorový jednoduchý, ale velmi solidní a dobře konstruovaný, funguje velmi čistě a dobře, působí naprosto stabilně a odolně a zvládá formát až 6x9. Mám ještě pár velmi starých i novějších negativů, ale bohužel už žádný dobrý středoformátový fotoaparát. Kromě Kodaku Twin a Ensign Boxu z roku 1925
Ach jo, tolik slov, a to jsem se už snažil své mnohé, mnohé myšlenky shrnout.
Možná se někdo z vás v této tématice vyzná, má tipy a nápady ohledně zařízení/příslušenství Durst, nebo možná ještě něco zbylo, co by ale opravdu nemělo stát téměř nic.
Samozřejmě bych mohl ještě sehnat peníze na poštovné a možná i pár eur, nebo něco vyměnit.
Tak, a teď už dost! Mockrát děkuji za pozornost a přeji vám vždy dobré světlo.
Werner