mabo
Cześć,
w tej chwili trzeba przebywać głównie w domu. Kupiłem na eBayu analizator barw FEM Kunze CA100, niestety bez instrukcji obsługi. Czy ktoś z was ma elektroniczną kopię instrukcji lub podpowie, gdzie mogę ją zdobyć? Czy w oryginalnym zestawie CA100 znajduje się również negatyw do kalibracji?
Dziękuję i pozdrawiam
Markus
onlinetinte
Cześć, nie mam instrukcji obsługi do modelu CA100. Mam tu jeszcze nieco starsze urządzenie, Colormaster CCM 1009, wraz z instrukcją. Urządzenie to wykorzystuje tę samą głowicę pomiarową co model CA100. Pochodzi z okresu przejściowego między firmami Wallner a Femkunze.
Poza tym urządzenie ma zupełnie inną budowę i jest dodatkowo wyposażone w miernik czasu z zasilaczem impulsowym do powiększalnika. Jednak instrukcja ta może okazać się przydatna do zrozumienia zasad działania urządzenia. Posiadam ją w formacie PDF, jeśli jesteś zainteresowany.
Negatywy testowe były zawsze dołączane do produktów firmy Femkunze. W przypadku powiększeń kolorowych można było zamówić negatywy testowe na wybranym rodzaju filmu.
Jednak dzięki samodzielnie stworzonemu powiększeniu idealnemu można również zrezygnować z negatywów.
Przynajmniej w przypadku czarno-białych mierników negatyw testowy nie jest potrzebny.
Krótko o głowicy pomiarowej:
Przełącznik kołyskowy przełącza raz między analizą koloru a czasem naświetlania.
CA100 właściwie nie może mierzyć czasu naświetlania?
Za pomocą pokrętła ustawia się kanały kolorów. Biała kropka = pomiar czasu, o krok dalej są cyjan, magenta i żółty. Przycisk z boku służy do „pomiaru teraz”.
Poza tym mogę Ci doradzić, abyś napisał do sprzedawcy na portalach ogłoszeniowych lub w serwisie eBay i poprosił o kopię. Często mi się to udawało w przypadku prywatnych sprzedawców.
mabo
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, spróbuję to zrobić i skontaktuję się jeszcze raz ze sprzedawcą. Mam
mabo
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, spróbuję to zrobić i skontaktuję się jeszcze raz ze sprzedawcą.
mabo
Twoja rada okazała się skuteczna – sprzedawca znalazł instrukcję i mi ją przesłał, więc jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o krótką wiadomość prywatną