moritz_cine
Cześć,
mam dwa krótkie pytania.
Jakiś czas temu zrobiłem zdjęcia na filmie CMS 20 II i (chyba) wywołałem je w ATOMAL 49.
Miałem jednak problemy z moim światłomierzem, przez co tylko kilka zdjęć miało naświetlanie na tyle zbliżone do idealnego,
że dało się je jakoś wykorzystać. Od tamtej pory nie fotografowałem ani nie wywoływałem już filmu CMS 20 II, ale
chciałbym teraz ponownie przeprowadzić kilka testów. Wiem, że ATOMAL 49 nie jest wywoływaczem, z którym można osiągnąć najbardziej idealne
rezultaty, ale mimo to chciałbym spróbować jeszcze raz. Niestety nie mam już notatek
dotyczących tego, jak wywoływałem wtedy tę rolkę. W sieci też znalazłem na ten temat niewiele (na Digitaltruth znalazłem dla Aa49: 2+1 dla 20 ISO/ASA)
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z CMS 20 II w ATOMAL 49 jako standard (dla ISO 12 / ISO 20)?
Bardzo dziękuję za pomoc :)
Mam jeszcze jedno małe pytanie. Kupiłem kilka rolek Lady Grey od Lomography, żeby
ją przetestować. Widziałem w sieci, że wcześniej to był TMax 400, a teraz podobno Fomapan 400. Czy to prawda?
Czy ktoś z Was wie coś więcej? Nie znalazłem w sieci czasów naświetlania dla ATOMAL 49. Czy wiecie coś więcej na ten temat?
Bardzo dziękuję za pomoc!
Moritz :)
VolkerSchulz
Czy zapoznałeś się już z kartą techniczną tego filmu? Jest to film o wysokiej rozdzielczości (film dokumentalny). Aby móc wykorzystać ten film do fotografii analogowej, należy użyć odpowiedniego wywoływacza. Firma ADOX oferuje w tym celu wywoływacz ADOTECH. Przy użyciu wywoływaczy takich jak A49 nie da się uzyskać zadowalających rezultatów.