Rolf-Werner
Ahoj,
mám dvě krátké otázky, první z čisté zvědavosti. Od té doby, co používám Adotol-Konstant, jsem si všiml, že při zasychání (postříkání) zanechává žlutavě bílý prášek. Co to je? Dřív jsem vždycky používal tekuté koncentráty, většinou Eukobrom, a tam se to nevyskytovalo, znal jsem to jen z fixačního roztoku.
Druhá otázka: Dnes mi připadalo, jako by mi zkazila připravená dávka Stopperu. Vonělo to jako z vázy s květinami, kde voda stála příliš dlouho. Je to možné, nebo mě klame nos? Přivoněl jsem si k fixačnímu prostředku, ten voní lehce sírově, jako vždy, ale ne zkaženě. Chvíli to zmizelo, ale po chvíli se ten zápach z misky vrátil, i když jsem to nalil zpět do láhve. Jen zbytek v misce nezapáchal. Je to vůbec možné? Barva byla mimochodem v pořádku, tedy žlutá, nezměněná.
Možná s tím máte nějaké zkušenosti.
S pozdravem
Rolf
KlausWehner
Každá vývojka se skládá z různých látek rozpuštěných ve vodě.
Když voda vypaří, tyto látky v roztoku zůstanou.
To platí i pro Eukobrom.
Jako přerušovací lázeň se používají různé chemikálie: kyselina octová, disulfit, kyselina citronová.
Zejména kyselina citronová není příliš trvanlivá a má sklon k plesnivění.
Možná máš přerušovací lázeň, která obsahuje kyselinu citronovou? Tu bys pak měl pravidelně vyměňovat.
S pozdravem
Klaus
Rolf-Werner
Jo, Klause, kyselina citronová. Asi zplesnivěla. Vezmu si radši jinou nádobu...
Díky za tipy!
Rolf
KlausWehner
Přerušovací lázeň na bázi citronové kyseliny rychle vyměňte.
Z dlouhodobého hlediska bych použil jinou přerušovací lázeň.
S pozdravem
Klaus
PeterK
Dobrý den,
přerušovací lázeň na bázi kyseliny citronové je tak levná, že se nevyplatí uchovávat ji jako roztok po delší dobu. Pro pozitivní proces stačí 1 lžíce krystalické kyseliny citronové na litr vody, promíchat a hotovo!
Kyselinu citronovou seženete v každé lepší drogerii nebo (možná o něco dražší) lékárně.
Pro pozitivní proces není nutné kupovat značkový produkt. Pokud se film (po uplynutí času) zcela vyvolá – což byste měli vždy udělat – slouží přerušovací lázeň pouze k tomu, aby se do ustalovače nedostaly žádné zbytky vývojky.
Při vyvolávání negativů sám vůbec nepoužívám přerušovací lázeň, ale pouze dvojí praní vodou po vyvolání. Samozřejmě se film ve vodě ještě trochu dále vyvolává, ale při přesném dodržení doby praní (u mě: nalít, 4x naklonit, vylít) mohu tento rozdíl jednoduše zohlednit v době vyvolávání.
Dongrappo
PeterK napsal:
Ahoj,
přerušovací lázeň na bázi kyseliny citronové je tak levná, že se nevyplatí uchovávat ji jako roztok po delší dobu. Pro pozitivní proces stačí 1 lžíce krystalické kyseliny citronové na litr vody, zamíchat a hotovo!
Co znamená dlouhodobé skladování? A jaká je výtěžnost kyseliny citronové?
Také používám kyselinu citronovou a považuji ji za skvělou věc. Dosud jsem neměl žádné problémy a používám ji maximálně 3 dny, pokud nejsou tyto dny daleko od sebe, tedy maximálně dva týdny skladování. Jen je samozřejmě vždy otázkou dlouhodobý účinek a archivní stálost. Přitom v dohledné době používám pouze PE papír.
Při vyvolávání negativů také zastavuji pouze vodou a nikdy jsem neměl žádné problémy.
KlausWehner
Hlavním smyslem přerušovací lázeň je ochrana následujícího ustalovače.
Vývojka je silně zásaditá, ustalovač je zpravidla mírně kyselý.
Přerušovací lázeň neutralizuje zbytky zásaditých látek z vývojky a zabraňuje tak tomu, aby se pH ustalovače pomalu měnilo v důsledku vnesených zásaditých látek.
Záleží na detailech zpracování, zda se přerušovací lázeň použije, nebo ne.
Osobně fixuji podle „metody dvou lázní“. Druhá ustalovač je při tom vždy (relativně) čerstvá.
V negativním procesu používám ustalovač navíc pouze jednou.
Za takových okolností by skutečně stačilo pouze praní vodou po vyvolání.
Pokud se používá pouze jeden ustalovač a ten se používá po delší dobu, určitě bych se bez přerušovací lázně neobejdu.
Zejména u pozitivního procesu je zpočátku téměř nepostřehnutelné, když ustalovač již nefunguje na plný výkon.
Důsledky zpočátku zůstávají bez povšimnutí a projeví se často až o týdny nebo měsíce později.
Spolehlivé fixování je nesmírně důležité.
Přerušovací lázeň může případně chránit ustalovač před předčasnou ztrátou účinnosti.
Doporučuje se ustalovač průběžně testovat („doba vyčištění“).
Doporučuje se „fixace ve dvou lázních“ (pak je přerušovací lázeň případně zbytečná).
S pozdravem
Klaus