ZalmanYanowsky
Vážení,
jedna z mých velmi oblíbených Isolett v poslední době propouští světlo dvěma malinkými dírkami v měchu. Už jsem si koupil černý tekutý latex, ale než se do toho pustím, rád bych vás poprosil o radu:
Nanést zvenku nebo zevnitř?
Vícekrát?
Mám se pokusit o opravu pouze tímto latexem, nebo použít vhodné „záplaty“? Z čeho by měly být vyrobeny?
A cokoliv dalšího vás napadne.
Předem srdečně děkuji,
Zalman Yanowsky
onlinetinte
Kdysi jsem měl vadný měch u fotoaparátu Fujica GS645 pro.
Nakonec jsem měch vyměnil, protože měl díru prakticky v každém rohu.
O silikonu nebo těsnění z olejové vany jsem už také četl. Pokud máš jen dvě díry, je to prozatím asi nejlepší řešení.
Myslím si ale, že to budeš muset čas od času znovu zatmelit. Já bych to nanášel zvenku.
Jako dočasné řešení jsem tehdy měch vyndal a zploštil. Pak jsem na okraje nalepil lepicí pásku/izolační pásku.
Celkem tedy čtyři proužky lepicí pásky od objektivu směrem k tělu fotoaparátu, jeden proužek na každý okraj měchu.
Poté můžeš měch znovu složit a vytvarovat i okraje, které jsou nyní zpevněné lepicí páskou. Je to velmi jednoduché, protože vše je již předem složené.
Lepicí páska byla tehdy v pořádku, vypadá velmi silná a nemusí přilnout do všech rohů. Myslím, že lepší a elegantnější je nalepit tenkou tkaninu/fólii atd. pomocí kontaktního lepidla.
ZalmanYanowsky
Díky za rady!
Bohužel nemám moc zručných rukou, takže demontáž měchu pro mě nepřichází v úvahu. Nedá se snad ta lepicí páska nalepit na záhyby měchu, aniž by se ho předtím muselo narovnat?
Černá fólie s kontaktním lepidlem zní také dobře. Můžeš mi doporučit nějaký produkt (s obchodním názvem. Nejsem z té kriminální společnosti, která rozesílá výzvy k zaplacení)? Kvůli absolutní nepropustnosti světla bych se také neostýchal nalepit dva malé kousky běžné hliníkové fólie.
Pozdravy!
Zal
onlinetinte
Ahoj, to s tou fólií nebo látkou byl jen takový nápad, žádnou značku neznám. Neprůsvitná látka je vždycky dost silná.
Vzpomínám si, že existuje pár starších fór, kde se diskutuje o látkách na měchy a občas se tam uvádějí i názvy a výrobci. Jde tam taky o to, jak si měchy vyrobit sám atd. Často je to v angličtině.
Musíš to zkusit prohledat, jestli tam něco najdeš.
Možná bys mohl vzít izolační pásku a přilepit ji kontaktním lepidlem, aby lépe držela a neodlepovala se v rozích.
Já jsem prostě vzal v drogerii v oddělení lepidel hladkou černou pásku od Tesa. Je ale k dostání i jako textilní páska v obchodě s nářadím.
Jen si to bez demontáže měchu představuji jako obtížné s tím lepením.
Takže aby to bylo snadné, zalepil bych otvory a hotovo.
ZalmanYanowsky
Díky, ještě si to trochu promyslím a pak se rozhodnu.
Ještě že dnes existují tyhle neuvěřitelně jasné LED svítilny. Bez takové bych ty dírky vůbec nenašel.
S pozdravem,
Zalman