ZalmanYanowsky
Drodzy członkowie społeczności,
jedna z moich ukochanych izoletek zaczęła ostatnio przepuszczać światło przez dwie malutkie dziurki wielkości nakłucia igłą w miechu. Kupiłem już czarny lateks w płynie, ale zanim zacznę, chciałbym poprosić Was o radę:
Nakładać na zewnątrz czy wewnątrz?
Wielokrotnie?
Próbować naprawić wyłącznie tym lateksem, czy też nałożyć odpowiednie „łatki”? Z czego powinny być wykonane?
I cokolwiek jeszcze przyjdzie Państwu do głowy.
Z góry serdecznie dziękuję,
Zalman Yanowsky
onlinetinte
Kiedyś miałem uszkodzony mieszek w aparacie Fujica GS645 pro.
W końcu wymieniłem mieszek, bo praktycznie w każdym rogu była dziura.
O silikonie lub uszczelce do miski olejowej też już czytałem. Jeśli masz tylko dwie dziury, to na razie jest to chyba najlepsze rozwiązanie.
Myślę jednak, że od czasu do czasu będziesz musiał uzupełniać uszczelnienie. Nakładałbym je z zewnątrz.
Wtedy, jako rozwiązanie tymczasowe, zdemontowałem mieszek i spłaszczyłem go. Następnie przykleiłem taśmę klejącą/izolacyjną na krawędziach.
W sumie cztery paski taśmy klejącej od obiektywu do korpusu aparatu, po jednym pasku na każdą krawędź mieszka.
Następnie można ponownie złożyć mieszek i uformować krawędzie wzmocnione taśmą. Jest to bardzo proste, ponieważ wszystko jest już wstępnie złożone.
Taśma, której wtedy użyłem, była w porządku, ale wydaje się bardzo gruba i może nie przyklejać się do wszystkich kącików. Myślę, że lepszym i bardziej eleganckim rozwiązaniem jest przyklejenie cienkiej tkaniny/folii itp. za pomocą kleju kontaktowego.
ZalmanYanowsky
Dzięki za rady!
Niestety nie mam talentu do majsterkowania, więc demontaż mieszka nie wchodzi dla mnie w grę. Czy nie da się po prostu przykleić taśmy do fałd mieszka bez wcześniejszego jego spłaszczania?
Czarna folia z klejem kontaktowym też brzmi dobrze. Czy mógłbyś podać nazwę produktu (z nazwą handlową. Nie jestem zwolennikiem tej przestępczej firmy wysyłającej upomnienia)? Ze względu na całkowitą nieprzepuszczalność światła nie miałbym też nic przeciwko przyklejeniu dwóch małych kawałków zwykłej folii aluminiowej.
Pozdrawiam!
Zal
onlinetinte
Cześć, to z folią albo tkaniną to był tylko pomysł, nie znam żadnej konkretnej marki. Materiał nieprzepuszczający światła jest zawsze bardzo gruby.
Pamiętam, że istnieje kilka starych forów, na których dyskutuje się o materiałach na miechy, a czasem podaje się też nazwy i producentów. Porusza się tam również temat samodzielnego wykonywania miechów itp. Często są one w języku angielskim.
Musisz poszukać, czy coś tam znajdziesz.
Może weź taśmę izolacyjną i przyklej ją klejem kontaktowym, żeby lepiej trzymała się i nie odklejała się w rogach.
Ja po prostu wziąłem w dziale klejów w drogerii gładką czarną taśmę firmy Tesa. Ale jest też dostępna jako taśma tkaninowa w markecie budowlanym.
Tylko bez demontażu miecha wyobrażam sobie, że klejenie będzie trudne.
Więc żeby to ułatwić, zakleiłbym otwory i gotowe.
ZalmanYanowsky
Dzięki, jeszcze trochę się zastanowię, a potem podejmę decyzję.
Na szczęście są dziś te niesamowicie jasne latarki LED. Bez takiej w ogóle bym tych małych otworów nie znalazł.
Pozdrawiam,
Zalman