jst
Ahoj všichni,
po delší době jsem zase vytáhl svůj Kiev 60 a bohužel se mi po vyvolání filmu Fomapan 200 na negativech objevily podivné chyby.
Tady je příklad – naskenováno v programu Vuescan, pouze zmenšeno, jinak neupraveno:
[attachment=3422]
Dosud jsem s fotoaparátem Kiev měl relativně málo problémů (problém s uzávěry závěrky jsem vyřešil) a na první pohled se zdá, že funguje, proto si myslím, že se něco pokazilo při vyvolávání. Vyvolával jsem 12 minut v Caffenol-C-M-rs. Již jsem vyvolával různé filmy Fomapan v Caffenolu, dosud většinou s úspěchem.
Používám recept z https://caffenol.blogspot.com/ a zatím s velmi dobrými výsledky. Kromě toho vyvolávám s ADONALem a chemikáliemi C-41 od Tetenalu.
Neoznačil bych se za úplného nováčka v oblasti vyvolávání negativů, ale ani nejsem absolutní expert. Pokud se něco pokazilo, dokázal jsem chybu lokalizovat buď u sebe, nebo u fotoaparátu. Tentokrát si však nejsem jistý.
Chyby jsou vidět na celém filmu, částečně to vypadá, jako by film byl vystaven světlu. Musím přiznat, že několik dní stál v pokoji na polici, sice pěkně srolovaný, ale bez dalšího obalu. Pokud byly chyby způsobeny tímto, alespoň bych věděl, že to byla zase moje vina. ;)
Těším se na vaše názory.
S pozdravem
Jens
Wolf_XL
...příště to zkus s nějakou běžnou vývojkou, třeba D-76 nebo podobnou, a zapomeň na ten humbuk kolem Caffenolu i na ten kolem stacionárního vyvolávání RODINALem v poměru 1:100 – ledaže bys měl rád překvapení...
KlausWehner
Vypadá to na vadný vývoj.
Vývoj je velmi nerovnoměrný, jsou vidět skvrny a pruhy.
Chybí zde výrazný kontrast, snímek působí zrnitě a postrádá ostrost.
Tento negativ vykazuje hned několik problémů.
Co se týče doporučení, plně se přikláním k názoru Wolfa.
Zkus to raději s jinou vývojkou.
Možná není zcela bez problémů ani použitý film.
To by případně mohlo být (malou) součástí celkového problému.
Fotoaparát jako příčina chyby nepřichází v úvahu.
S pozdravem
Klaus