jst
Cześć wszystkim,
Po dłuższej przerwie znów użyłem mojego Kiev 60 i niestety po wywołaniu filmu Fomapan 200 na negatywach pojawiły się dziwne usterki.
Oto przykład – zeskanowany w programie Vuescan, jedynie zmniejszony, bez dalszej obróbki:
[attachment=3422]
Do tej pory miałem stosunkowo niewiele problemów z aparatem Kiev (problem z kurtynami migawki udało mi się opanować) i na pierwszy rzut oka wydaje się, że działa on prawidłowo, dlatego sądzę, że coś poszło nie tak podczas wywoływania. Wywoływałem przez 12 minut przy użyciu Caffenol-C-M-rs. Wywoływałem już różne rodzaje filmu Fomapan w Caffenolu, dotychczas zazwyczaj z powodzeniem.
Korzystam z receptury z https://caffenol.blogspot.com/ i jak dotąd osiągam bardzo dobre wyniki. Ponadto wywołuję przy użyciu ADONALU i chemikaliów C-41 firmy Tetenal.
Nie nazwałbym się całkowicie nieobeznanym w temacie wywoływania negatywów, ale nie jestem też absolutnym ekspertem. Jeśli coś poszło nie tak, potrafiłem zlokalizować błąd albo u siebie, albo w aparacie. Tym razem jednak nie jestem pewien.
Błędy są widoczne na całym filmie, częściowo wygląda to tak, jakby film został naświetlony. Muszę przyznać, że przez kilka dni stał na półce w pokoju, co prawda ładnie zwinięty, ale bez dodatkowego opakowania. Gdyby błędy były spowodowane właśnie tym, przynajmniej wiedziałbym, że znowu to moja wina. ;)
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
Jens
Wolf_XL
...następnym razem spróbuj po prostu użyć popularnego wywoływacza, np. D-76 lub podobnego, i zapomnij o całym tym szumie wokół Caffenolu i wywoływania w roztworze RODINAL 1:100 – chyba że lubisz niespodzianki...
KlausWehner
Wygląda to na wadliwy proces wywoływania.
Wywołanie jest bardzo nierównomierne, widać plamy i smugi.
Brakuje kontrastu, obraz jest ziarnisty, a ostrość pozostawia wiele do życzenia.
Ten negatyw ma aż kilka problemów.
Jeśli chodzi o zalecenia, w pełni zgadzam się z Wolfem.
Spróbuj użyć innego wywoływacza.
Być może również użyty film nie jest całkowicie bezproblemowy.
To również może stanowić (niewielką) część ogólnego problemu.
Aparat nie jest przyczyną błędu.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus