malte
Dobrý den, vážení členové fóra!
Znovu jsem se dal na analogovou fotografii a zpočátku jsem fotil fotoaparátem svého otce (Nikon EM). Už při fotografování mi přišlo divné, že po stisknutí spouště nezaznělo pořádně hlasité cvaknutí, ale znělo to jinak, nějak prázdně. Po vyvolání filmu se ukázalo, že negativy byly úplně černé.
Před pár dny jsem si na eBayi za dobrou cenu koupil Minoltu x-300 s objektivem (Minolta MD 50 mm).
Všechno jsem nastavil správně, film jsem vložil správně, ale i tentokrát zní cvaknutí fotoaparátu zase tak „prázdně“. Podíval jsem se na YouTube na video o Minolta x-300 a tam zní spouštění fotoaparátu úplně jinak, tak jak to známe z běžných fotoaparátů.
Teď se bojím, že i tento film bude úplně černý.
Můžete mi pomoci? Víte, v čem je problém?
P.S.: V obou případech jsem film vložil správně, zkontroloval baterie atd.
Budu rád za jakoukoli pomoc,
S pozdravem, Malte
KlausWehner
Ahoj Malte,
nejprve tě srdečně vítám na našem fóru!
Pokusím se na tvé otázky odpovědět co nejlépe.
Často se stává, že starší fotoaparáty po delším skladování přestanou správně fungovat.
U Nikonu se například mohlo stát, že se část světelného těsnění dostala na lamely závěrky a částečně je slepila.
Bohužel na dálku nedokážu posoudit, jaké poškození tvůj Minolta má.
Můžeš vyjmout film? Důležité:
1. Zapamatuj si číslo na počítadle snímků
2. Nepřevíjej film tak daleko, aby úplně zmizel v kazetě.
Až to zvládneš, vezmi fotoaparát do ruky s otevřeným zadním krytem a podívej se tak na závěrku.
Nyní napni fotoaparát a spusť závěrku.
Tak můžeš sledovat, jak se závěrka napíná a zase uvolňuje.
Vyzkoušej různé expoziční časy.
Podívej se přes závěrku na objektiv: uzavírá se vždy na nastavenou hodnotu?
Vše opakuj několikrát a sleduj, zda všechny zmíněné funkce vždy probíhají stejně.
Všiml sis něčeho neobvyklého?
Napiš, jaké byly výsledky tohoto testu.
Pak uvidíme, jak dál.
S pozdravem
Klaus
[hr]
Ahoj Malte,
nejprve tě srdečně vítám na tomto fóru!
Pokusím se co nejlépe odpovědět na tvé otázky.
Často se stává, že starší fotoaparáty po delším skladování již nefungují správně.
U Nikonu se například mohlo stát, že se něco z těsnění dostalo na lamely závěrky a částečně je slepilo.
Bohužel z dálky nemohu posoudit, jaké možné poškození má tvůj Minolta.
Můžeš vyjmout film? Důležité:
1. Zapamatuj si číslo na počítadle snímků.
2. Nepřevíjej film tak daleko, aby úplně zmizel v kazetě.
Až to zvládneš, vezmi fotoaparát do ruky s otevřeným zadním krytem a podívej se na závěrku.
Nyní napni fotoaparát a spusť závěrku.
Tak můžeš sledovat, jak se závěrka napíná a zase uvolňuje.
Vyzkoušej různé expoziční časy.
Podívej se přes závěrku na objektiv: uzavírá se vždy na nastavenou hodnotu?
Vše opakuj několikrát a sleduj, zda všechny zmíněné funkce probíhají vždy stejně.
Všiml sis něčeho neobvyklého?
Napiš, jaké byly výsledky tohoto testu.
Pak uvidíme, jak dál.
S pozdravem
Klaus
KlausWehner
Ahoj Malte,
nejprve tě vítám na fóru.
Pokusím se co nejlépe odpovědět na tvé otázky.
Mnoho starších fotoaparátů vykazuje poruchy způsobené delším skladováním.
U Nikonu si dokážu představit, že se na lamely závěrky dostalo něco z materiálu světelného těsnění, který již ztratil svou pružnost, a částečně je slepil.
Možná bys mohl zkusit zkontrolovat závěrku.
Jelikož jsem ten nápadný zvuk u Minolty neslyšel, je těžké stanovit diagnózu.
Můžeš případně vyjmout film z fotoaparátu? Důležité:
1. Poznamenej si číslo počítadla (abys mohl film později znovu použít).
2. Film nepřevíjejte úplně zpět do kazety (jinak jej později již nebudeš moci dále používat).
Jakmile je film z fotoaparátu venku, podívej se při otevřeném zadním krytu na štěrbinovou závěrku fotoaparátu.
Nyní stiskni napínací páčku a spoušť.
Můžeš pozorovat, jak se závěrka napíná a poté opět uvolňuje.
Nastavte fotoaparát na manuální režim (M) a několikrát spouštějte závěrku s různými expozičními časy.
Funguje vše? Jsou nějaké zvláštnosti? Slyšíte stále ten nápadný zvuk?
Dejte nám vědět, jak test dopadl, a uvidíme, jak dál.
S pozdravem
Klaus
Wolfgg
Ahoj Malte,
zcela černý film by naznačoval netěsnou závěrku.
Hlavní zvuk u fotoaparátů na 35mm film však pochází ze zrcátka. Stačí vyjmout objektiv a podívat se zepředu, zda se při spouštění správně zvedá a zase sklápí.
Ještě jedna poznámka: je to opravdu negativní film, tedy ne reverzní film? A kdo ho vyvolal, opravdu se tam nic nepokazilo? Jsou černá jen okénka filmu, nebo všechno?
S pozdravem
Wolfgang
Dongrappo
Ahoj Malte,
To opravdu nezní dobře. Zvlášť když se ten problém vyskytuje u obou fotoaparátů. O jaké filmy jde a kde jsi je sehnal? Pro účely testu bych koupil levný barevný film v nějaké drogerii, které důvěřuješ, a nechal ho tam vyvolat. V nejlevnější variantě to opravdu nestojí moc peněz, jen pár eur.
Samozřejmě dávej pozor, aby zadní kryt zůstal vždy zavřený, a film chraň před světlem.
Prozatím proveď již zmíněný test bez filmu. Nastav fotoaparát na „B“ nebo na nejdelší expoziční čas. Otevři krytku bez filmu ve fotoaparátu a stiskni spoušť. Pak bys měl být schopen nahlédnout dovnitř. Tak, jak je vidět zde: www.youtube.com/watch?v=NSzpoiVhYjAk
Jinak, nemůžeš se zeptat svého otce, od kterého máš Nikon EM, zda by to s tebou neprošel?
No, hodně štěstí a úspěchů s tvými fotoaparáty. Možná budeš nakonec mít dva krásné analogové „foťáky“!
Srdečné pozdravy
Werner
P.S. Dej nám prosím vědět, až zjistíš něco konkrétnějšího!
malte
Dobrý den!
Moc děkuji za všechny odpovědi, obě kamery už zase fungují a já už jsem natočil několik filmů! Prostě jsem je ještě jednou vyzkoušel. Ten zvuk se mi zřejmě jen zdál a poprvé jsem asi udělal chybu při navíjení filmu.
S pozdravem, Malte
jewelryretouch
[color=#555555]Ahoj [/colo
[color=#555555]Zajímá mě názor zkušených fotografů, kteří se specializují na módní fotografii.[/colo
[color=#555555]Co si myslíte o tomto příspěvku [/colo https://www.phototechnolabs.com/2020/07/09/fashion-photoshoot/
[color=#555555]Děkuji![/colo
KlausWehner
Dobrý den,
nejsem si úplně jistý, zda jste se se svou otázkou obrátili na správné místo.
Pravděpodobně se tedy dočkáte jen několika odpovědí.
Bylo by dobré, kdybyste nám sdělili, z jakého důvodu se ptáte.
Jaké máte zkušenosti v oblasti fotografie?
Podle mého názoru je tento blog velmi obecný. Nemyslím si tedy, že by fotografům mohl skutečně pomoci.
S pozdravem
Klaus