malte
Witam serdecznie, drodzy członkowie forum!
Niedawno zacząłem zajmować się fotografią analogową; na początku robiłem zdjęcia aparatem mojego ojca (Nikon EM). Już podczas fotografowania zauważyłem, że po naciśnięciu spustu migawki nie słychać było wyraźnego kliknięcia, a dźwięk był inny, jakby pusty. Po wywołaniu rolki okazało się, że negatywy były całkowicie czarne.
Kilka dni temu kupiłem na eBayu w dobrej cenie aparat Minolta x-300 z obiektywem (Minolta MD 50 mm).
Wszystko ustawiłem prawidłowo, film załadowałem prawidłowo, ale i tym razem dźwięk migawki z aparatu znów brzmi tak „pusty”. Obejrzałem filmik na YouTube dotyczący Minolty x-300 i tam dźwięk migawki brzmi zupełnie inaczej, tak jak zwykle słyszy się to w aparatach.
Teraz obawiam się, że ten film również będzie całkowicie czarny.
Czy możecie mi pomóc? Czy wiecie, na czym polega problem?
P.S.: Za każdym razem prawidłowo wkładałem film, sprawdzałem baterie itp.
Będę wdzięczny za każdą pomoc,
Pozdrawiam, Malte
KlausWehner
Cześć Malte,
na początek serdecznie witam Cię na naszym forum!
Postaram się jak najlepiej odpowiedzieć na Twoje pytania.
Często zdarza się, że starsze aparaty po dłuższym okresie przechowywania przestają działać prawidłowo.
W przypadku Nikona mogło się na przykład zdarzyć, że część uszczelnienia światłowego dostała się na lamele migawki i częściowo je skleiła.
Niestety, na odległość nie jestem w stanie ocenić, jakie uszkodzenia ma Twój aparat Minolta.
Czy możesz wyjąć film? Ważne:
1. Zapamiętaj numer na liczniku klatek
2. Nie przewijaj filmu tak daleko, aby całkowicie zniknął w kasecie.
Gdy to zrobisz, weź aparat z otwartym tylnym panelem do ręki i spójrz w ten sposób na migawkę.
Teraz napnij aparat i wyzwól migawkę.
W ten sposób możesz obserwować, jak migawka się napina i cofa.
Wypróbuj różne czasy naświetlania.
Spójrz przez migawkę na obiektyw: czy migawka zawsze zamyka się na ustawioną wartość?
Powtórz to wszystko wielokrotnie i obserwuj, czy wszystkie wymienione funkcje zawsze przebiegają tak samo.
Czy zauważasz coś niezwykłego?
Opisz, jakie były wyniki tego testu.
Wtedy zobaczymy, co dalej.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
[hr]
Cześć Malte,
na początek serdecznie witam Cię na naszym forum!
Często zdarza się, że starsze aparaty po dłuższym przechowywaniu nie działają już prawidłowo.
W przypadku Nikona mogło się na przykład zdarzyć, że część uszczelnienia światła dostała się na lamele migawki i częściowo je sklejała.
Niestety, na odległość nie jestem w stanie ocenić, jakie uszkodzenia może mieć Twój Minolta.
Czy możesz wyjąć film? Ważne:
1. Zapamiętaj numer na liczniku klatek
2. Nie przewijaj filmu tak daleko, aby całkowicie zniknął w kasecie.
Gdy to zrobisz, weź aparat z otwartym tylnym panelem do ręki i spójrz w ten sposób na migawkę.
Teraz napnij aparat i wyzwól migawkę.
W ten sposób możesz obserwować, jak migawka się napina i cofa.
Wypróbuj różne czasy naświetlania.
Spójrz przez migawkę na obiektyw: czy ustawiona wartość zawsze się zgadza?
Powtórz wszystko kilka razy i sprawdź, czy wszystkie wymienione funkcje zawsze działają tak samo.
Czy zauważyłeś coś nietypowego?
Opisz, jakie były wyniki tego testu.
Wtedy zobaczymy, co dalej.
Serdecznie pozdrawiam
Klaus
KlausWehner
Cześć Malte,
na początek witaj na forum.
Wiele starszych aparatów ma usterki spowodowane długim przechowywaniem.
W przypadku Nikona mogę sobie wyobrazić, że fragment starzejącego się materiału uszczelniającego przed światłem dostał się na lamele migawki i częściowo je skleił.
Może spróbuj sprawdzić migawkę.
Ponieważ nie słyszałem tego charakterystycznego dźwięku z Minolty, trudno jest postawić diagnozę.
Czy możesz ewentualnie wyjąć film z aparatu? Ważne:
1. Zapamiętaj numer licznika (abyś mógł później ponownie użyć tego filmu).
2. Nie przewijaj filmu całkowicie z powrotem do kasety (w przeciwnym razie nie będziesz mógł go później ponownie wykorzystać).
Gdy film zostanie wyjęty z aparatu, przy otwartej tylnej ściance spójrz na migawkę szczelinową aparatu.
Teraz naciśnij dźwignię napinającą i wyzwól migawkę.
Możesz obserwować, jak migawka jest napinana, a następnie ponownie się zwalnia.
Ustaw aparat na tryb ręczny (M) i pozwól, aby migawka wielokrotnie się otwierała przy różnych czasach naświetlania.
Czy wszystko działa? Czy są jakieś szczególne cechy? Czy nadal słyszysz ten charakterystyczny dźwięk?
Poinformuj mnie, jak przebiegł test, a wtedy zobaczymy, co dalej.
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Wolfgg
Cześć Malte,
Całkowicie czarna klatka mogłaby wskazywać na nieszczelną migawkę.
Jednak główny hałas w aparatach na kliszę 35 mm pochodzi z lustra. Wystarczy wyjąć obiektyw i sprawdzić z przodu, czy podczas wyzwalania migawki lustro prawidłowo podnosi się i opada.
Jeszcze jedna uwaga: to naprawdę jest klisza negatywowa, a nie odwracalna? Kto ją wywołał i czy na pewno wszystko poszło zgodnie z planem? Czy tylko okienka kliszy są czarne, czy cała klisza?
Pozdrawiam
Wolfgang
Dongrappo
Cześć Malte
To naprawdę nie brzmi dobrze. Zwłaszcza że problem występuje w obu aparatach. Jakie to są filmy i skąd je masz? Na próbę kupiłbym niedrogi film kolorowy w zaufanej drogerii i zleciłbym tam jego wywołanie. W najtańszej wersji to naprawdę niewiele kosztuje, zaledwie kilka euro.
Oczywiście pamiętaj, aby zawsze zamykać tylną klapkę i chronić film przed światłem.
Na razie przeprowadź wspomniany test bez filmu. Ustaw aparat na „B” lub najdłuższy czas naświetlania. Otwórz klapkę bez filmu w aparacie i naciśnij spust migawki. Wtedy powinieneś móc zajrzeć do środka. Tak jak widać tutaj: www.youtube.com/watch?v=NSzpoiVhYjAk
A tak poza tym, czy nie możesz zapytać swojego ojca, od którego masz Nikona EM, czy może lepiej przejrzeć to razem z nim?
Cóż, życzę powodzenia i sukcesów z aparatami. Być może w końcu będziesz miał dwa piękne analogowe „aparatki”!
Serdeczne pozdrowienia
Werner
P.S. Daj nam znać, jeśli dowiesz się czegoś bardziej konkretnego!
malte
Witam!
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Obie kamery znów działają i nakręciłem już kilka filmów! Po prostu przetestowałem je jeszcze raz. Wydaje mi się, że ten hałas to tylko moje wyobrażenie, a za pierwszym razem musiałem popełnić błąd podczas nawijania filmu.
Pozdrawiam, Malte
jewelryretouch
[color=#555555]Witam [/colo
[color=#555555]Szukam opinii doświadczonych fotografów specjalizujących się w fotografii mody.[/colo
[color=#555555]Co sądzicie o tym poście [/colo https://www.phototechnolabs.com/2020/07/09/fashion-photoshoot/
[color=#555555]Dziękuję![/colo
KlausWehner
Witam,
Nie jestem do końca pewien, czy to właściwe miejsce na Twoje pytanie.
Prawdopodobnie pojawi się więc tylko kilka odpowiedzi.
Byłoby dobrze, gdybyś mógł nam powiedzieć, skąd bierze się Twoje pytanie.
Jakie masz doświadczenie w dziedzinie fotografii?
Moim zdaniem ten blog ma bardzo ogólny charakter. Nie sądzę więc, żeby mógł naprawdę pomóc fotografom.
Pozdrawiam
Klaus