Michael_71
Vážení členové fóra,
již několik let fotografuji černobíle a sám si vyvolávám a zvětšuji snímky. Dnes jsem pořídil kontaktní kopie z několika negativů formátu 6x45, které jsem měl od loňského září odložené. Při tom jsem u dvou filmů Rollei IR400 objevil v negativu chyby. Jeden z nich má pruhy ve směru filmu. To se mi už jednou stalo. Vyvolávám v rotačním zařízení a pro Rollei používám ATOMAL. Přisuzoval jsem to nesprávné rychlosti otáčení, protože při nižší rychlosti se to již neopakovalo. Nyní se to objevilo znovu, ale bohužel již nemohu zjistit, zda jsem loni v září vyvolával při nesprávné rychlosti.
Druhý problém je ale mnohem zajímavější. K tomuto příspěvku jsem přiložil ukázkový snímek. V první polovině tohoto filmu mají homogenní plochy podivnou strukturu. Vypadá to téměř jako solarizace.
Má někdo snad představu, co by to mohlo způsobit?
Mnohokrát děkuji,
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
nejprve tě srdečně vítám na fóru!
K tvému prvnímu problému s filmem Rollei IR 400:
otáčení nemůže způsobit takové chyby, jaké jsi popsal.
Aniž bych ten film viděl, spíš bych se přikláněl k tomu, že jde o vadu samotného filmového materiálu.
K druhému příkladu:
je pro mě trochu obtížné rozeznat, co je součástí motivu a co je chyba.
Píšeš o podivné struktuře.
To mě přivádí na myšlenku typické chyby, která se v poslední době u svitkových filmů stále častěji vyskytuje.
Občas dochází k reakci mezi ochranným papírem a emulzí.
Při tom se černá barva ochranného papíru částečně přenese na emulzi (včetně potisku).
S pozdravem
Klaus
Michael_71
Ahoj Klausi,
moc děkuji za rychlou odpověď a milé přivítání!
Píšeš: „Rotace nemůže způsobit takové chyby, jaké jsi popsal.
Aniž bych ten film viděl, spíš bych se přikláněl k tomu, že jde o vadu filmového materiálu.“
Přikládám fotku kontaktního výtisku filmu s pruhy. Je možné, že se jedná o světelný únik? Zvláštní by pak bylo, proč se to objevuje jen u některých filmů v tomto filmovém boxu.
„K druhému příkladu:
je pro mě trochu těžké rozeznat, co patří k motivu a co je chyba.“
To velmi dobře chápu.
Bohužel je kontaktní kopie ještě příliš mokrá na to, abych ji vyfotil. Moje fotka negativu také není úplně ostrá. K digitalizaci mám bohužel k dispozici pouze svůj mobilní telefon.
Na negativu je uprostřed světlejší objekt. Nad ním by měla být vidět homogenní modrá obloha bez mraků. Je tam však spíše shluk tmavých skvrn s jasnými okraji kolem. Jedná se tedy o strukturu, ale ne pravidelnou.
Později pošlu ještě fotografii zvětšeniny kontaktního výtisku.
Mnohokrát děkuji,
Michael
KlausWehner
Ahoj Michaeli,
to je oříšek!
Vývoj vypadá nerovnoměrně.
Možná jsi měl v nádrži příliš málo vývojky?
(Za nepříznivých podmínek se může stát, že vývojka z netěsné plechovky vyteče do vodní lázně).
Film také nevypadá úplně čirý. Je dostatečně zafixovaný?
S pozdravem
Klaus
Michael_71
Ahoj Klausi,
vyvolání je dostatečné. Jen to z nějakého důvodu tak vypadá.
Možná si dokážu představit, že bylo použito příliš málo vývojky. Dvakrát jsem experimentoval se čtyřmi filmy formátu 120 v papírové vaně Jobo. Objem nebyl oficiálně uveden, tak jsem se ho pokusil zjistit sám. To se mohlo klidně pokazit. Bohužel si už nevzpomínám, jestli byl tento film součástí druhého pokusu.